Ουγγαρία - Σερβία: Συμφωνία για την παροχή ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba
Στην κατασκευή αγωγού συμφώνησαν να προχωρήσουν η Ουγγαρία και η Σερβία, ο οποίος θα προμηθεύει την τελευταία με αργό πετρέλαιο τύπου Urals μέσω του αγωγού πετρελαίου Druzhba (Φιλία).
Στην κατασκευή αγωγού συμφώνησαν να προχωρήσουν η Ουγγαρία και η Σερβία, ο οποίος θα προμηθεύει την Σερβία με αργό πετρέλαιο τύπου Urals μέσω του αγωγού πετρελαίου Druzhba (Φιλία), καθώς οι αποστολές φορτίων προς το Βελιγράδι μέσω Κροατίας εμπίπτουν στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Ουγγαρίας.
Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στην επιβολή νέων περιορισμών κατά της Ρωσίας σε σχέση με τον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ουκρανίας, οι οποίοι περιλαμβάνουν ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου για τις παραδόσεις ρωσικού αργού πετρελαίου μέσω θαλάσσης σε τρίτες χώρες. Η Σερβία προμηθεύεται το πετρέλαιό της μέσω του πετρελαιαγωγού JANAF από την Κροατία.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
«Ο νέος αγωγός πετρελαίου θα είναι σε θέση να προμηθεύει τη Σερβία με φτηνότερο αργό πετρέλαιο Urals, μέσω της σύνδεσής του με τον αγωγό πετρελαίου Druzhba», έγραψε σε tweet ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο εφοδιασμός της Σερβίας με πετρέλαιο γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω του αγωγού που διέρχεται μέσω της Κροατίας «αλλά αυτό είναι απίθανο να είναι εφικτό μελλοντικά λόγω των κυρώσεων που έχουν υιοθετηθεί».
Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υπήρξε ο πιο ηχηρός επικριτής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι τα μέτρα οδήγησαν σε αύξηση των τιμών της ενέργειας. Η Βουδαπέστη υποστήριξε το πακέτο κυρώσεων της περασμένης εβδομάδας.
Η νότια διακλάδωση του αγωγού πετρελαίου Druzhba φθάνει μέσω Ουκρανίας στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας και είναι πρωταρχική πηγή εφοδιασμού για τα διυλιστήρια των τριών αυτών χωρών επί χρόνια. Η μοναδική πετρελαϊκή εταιρεία της Σερβίας είναι η NIS, στην οποία η ρωσική Gazprom Neft (SIBN.MM) και η Gazprom (GAZP.MM) κατέχουν από κοινού την πλειοψηφία των μετοχών.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Ουγγαρία είχε επίσης δηλώσει ότι θα βοηθήσει τη Σερβία, εάν έχει ανάγκη, με προμήθειες φυσικού αερίου. Η Ουγγαρία έχει αποθέματα φυσικού αερίου για να καλύψει τις ανάγκες της για πέντε με έξι μήνες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.
naftemporiki.gr