H EE παίρνει πίσω το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Σύμφωνα με προσχέδιο που διέρρευσε από τον Guardian η ΕΕ σκοπεύει να ακυρώσει την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο και να θεσπίσει φόρους στα πλεονάζοντα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών
Η Κομισιόν, υποχωρεί τελικά ως προς την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά προωθεί φόρους στα πλεονάζοντα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε και έχει στην κατοχή του ο Guardian.
Το προσχέδιο κανονισμού για το «εργαλείο έκτακτης ανάγκης για την ηλεκτρική ενέργεια» που περιήλθε στην κατοχή του Guardian δεν περιέχει ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο ούτε για το εισαγόμενο αέριο, αφού τα κράτη μέλη δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε περιορισμούς την περασμένη εβδομάδα.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Η ΕΕ αντ' αυτού αναμένεται να επιβάλει απροσδόκητους φόρους στα υψηλά κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, με χωριστό ανώτατο όριο στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να δημοσιεύσει το σχέδιο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος όταν θα κάνει την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης την Τετάρτη (14/9).
Το τελικό κείμενο θα μπορούσε ακόμα να αλλάξει, αλλά το προσχέδιο αποκαλύπτει τις αμφιβολίες της Επιτροπής σχετικά με την απόκτηση αρκετής υποστήριξης από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την προτιμώμενη επιλογή της να επιβάλλει πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο ως απάντηση σε αυτό που αποκαλεί «εργαλειοποίηση» της προμήθειας από το Κρεμλίνο.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ που εισάγουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας, έχουν ταχθεί κατά του ανώτατου ορίου στο ρωσικό φυσικό αέριο επειδή φοβούνται ότι το Κρεμλίνο θα σταματήσει όλες τις ροές φυσικού αερίου, βυθίζοντας τις χώρες τους σε ύφεση.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει ήδη απειλήσει να σταματήσει τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη εάν συμφωνηθεί ένα τέτοιο σχέδιο.
Περίπου δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Πολωνίας, θα ήθελαν να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμών σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο, το οποίο θεωρούν καλύτερο τρόπο για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών.