Ανακοινώθηκαν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο (vid)
Η κυβέρνηση γνωστοποίησε το νέο πλαίσιο μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο.
Το νέο πλαίσιο μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο ανακοίνωσαν το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, κ. Σκρέκας οι βασικές δράσεις είναι τρεις.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
-Προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση της τελικής ετήσιας κατανάλωσης στον δημόσιο τομέα κατά 30% μέχρι το 2030.
-Δημιουργούμε ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης στο δημόσιο μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί.
– Θεσπίζουμε κίνητρα και αντικίνητρα.
Σε ό,τι αφορά στα κτίρια είπε ότι «οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο κατά προτίμηση με ειδικότητα μηχανικού για τον ενεργειακό έλεγχο και παρακολούθηση των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων». Αναφέρθηκε και στην ανάγκη συντήρησης κλιματιστικών, καυστήρων και των κεντρικών μονάδων στα κτίρια του δημοσίου και τη ρύθμιση των θερμοκρασιών για την ορθολογική τους χρήση. «Ζητάμε από καθένα που εργάζεται στο δημόσιο να μη γίνεται άσκοπη χρήση».
«Κατά την αποχώρηση των εργαζομένων από τον χώρο εργασίας θα πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών, το σβήσιμο φώτων κτλ. Προτείνεται ο φυσικός αερισμός του κτιρίου στη διάρκεια της νύχτας τους καλοκαιρινούς μήνες και η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης», πρόσθεσε.
Σχετικά με τον οδοφωτισμό των πόλεων, ο κ. Σκρέκας είπε ότι «προτείνεται η βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και η περιορισμένη λειτουργία του καλλωπιστικού και διακοσμητικού φωτισμού που μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση κατά 35%-50%».
Σημείωσε δε ότι «στις 12 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η λειτουργία της πλατφόρμας του προγράμματος “Ηλέκτρα”, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση 2,5 εκατ. τ.μ. του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δήλωσε ότι «ο ενεργειακός υπεύθυνος θα μεριμνά για το θέμα των κλιματιστικών, τον φωτισμό, τον αερισμό και για την καλύτερη ενεργειακή απόδοση».
«Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουν οι φορείς του δημοσίου είναι να ορίσουν αυτόν τον ενεργειακό υπεύθυνο, ο οποίος θα υλοποιεί όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «οι φορείς του δημοσίου που θα επιτύχουν τους στόχους υπάρχει δυνατότητα να επιβραβευτούν μέσω ενίσχυσης του προϋπολογισμού τους».
Τόνισε δε ότι μετά από δύο μήνες οι φορείς που έχουν ορίσει τον υπεύθυνο και έχουν κάνει καταχώρηση των στοιχείων είναι 221 από τους 2495. «Βέβαια ένα πλήθος από αυτούς τους φορείς μπορεί να είναι πολύ μικροί», διευκρίνισε ο κ. Βορίδης.
Ο υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι «για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει εξοικονόμηση, δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από αποθεματικό και ταμειακό διαθέσιμο τόσο για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους όσο και για άλλες έκτακτες δαπάνες μη αναγκαστικού χαρακτήρα. Ηδη γίνεται αυτό, αν δεν ορίζεται ενεργειακός υπεύθυνος και αν οι ενεργειακοί υπεύθυνοι δεν υλοποιούν τα καθήκοντά τους».
Σε ό,τι αφορά στους δήμους είπε ότι «η εξοικονόμηση κατά 10% σε σχέση ειδικά με τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια που θα δώσει το κράτος στο τέλος του έτους. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, το κράτος δεν θα δώσει χρήματα».
Αναφερόμενος στο σύστημα μπόνους είπε πως ο στόχος είναι η μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% αλλιώς το μπόνους δεν θα υπάρχει.
«Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμηση ενέργειας (5% πάνω από τον στόχο), θα τις ενισχύσουμε κατά 5% επιπλέον αυτού του ποσού στον προϋπολογισμό του επέμενου έτους είτε μέσω του αποθεματικού είτε μέσω τακτικών δαπανών.
Δείτε εδώ αναλυτικά την παρουσίαση:
Πηγή: kathimerini.gr