Γαλλία: Στους 245 βουλευτές τελικά η δύναμη της παράταξης Μακρόν

Στις 131 έδρες θα περιοριστεί η αριστερή συμμαχία του Μελανσόν, 89 έδρες για τη Λεπέν

Γαλλία: Στους 245 βουλευτές τελικά η δύναμη της παράταξης Μακρόν

Ελαφρώς καλύτερα από τις προβλέψεις εμφανίζονται τελικά τα αποτελέσματα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών για τη φιλοκυβερνητική παράταξη του προέδρου Μακρόν, καθώς σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν το πρωί της Δευτέρας η συμμαχία Μαζί (Ensemble) εκλέγει 245 βουλευτές.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι μεν μακριά από τον στόχο της απόλυτης πλειοψηφίας των 289 εδρών που ήταν και ο στόχος του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά σαφώς καλύτερο από τις προβολές το βράδυ της Κυριακής που έδιναν στην κεντρώα παράταξη μόνο 224 έδρες, όταν έκλεισαν οι κάλπες.

Η αριστερή παράταξη NUPES του Ζαν Λικ Μελανσόν τελικά καταλαμβάνει 131 έδρες, αντί 149 που αρχικά εκτιμόταν, ωστόσο η προβολή των ερευνητών για 89 έδρες του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν αποδείχθηκε απολύτως ακριβής.

Για το κεντροδεξιό κόμμα των νεογκολιστών, τους Ρεπουμπλικάνους, το αποτέλεσμα είναι πιο οδυνηρό από ό,τι αναμενόταν, καθώς μένει τέταρτη δύναμη στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση με μόνο 61 έδρες, αντί 78 που αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν το πρωί της Δευτέρας δείχνουν ένα κατατεμαχισμένο κοινοβούλιο, με παρουσία και άλλων αριστερών σχηματισμών μεταξύ των 577 βουλευτών, και καθιστούν επιτακτική για την κυβέρνηση όχι μόνο την εξεύρεση συμμάχων, που πιθανότατα θα προκύψουν από την κεντροδεξιά παράταξη, αλλά και την αλλαγή πολιτικής, προς της στήριξη των πολιτών με πιο απτά αποτελέσματα, σύμφωνα με παρατηρητές.

Παράλληλα πολλές σημαίνουσες μορφές της φιλοκυβερνητικής παράταξης γνώρισαν οδυνηρές ήττες: ο πρόεδρος της απερχόμενης Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Κριστόφ Καστανέρ μένει εκτός κοινοβουλίου. Τρεις υπουργοί, η Αμελί ντε Μονσαλέν (Οικολογικής Μετάβασης), η Μπριζίτ Μπουργκινιόν (Υγείας) και η Ζιστίν Μπενέν (Θαλασσών και Ναυτιλίας) είχαν την ίδια τύχη κι αναμένεται να αποχωρήσουν ως αποδοκιμασθείσες από τις τάξεις της κυβέρνησης, κατά την άγραφη πολιτική παράδοση στη Γαλλία.

Όπως και στον πρώτο γύρο, οι μισοί και πλέον ψηφοφόροι δεν πήγαν στις κάλπες στον δεύτερο. Η αποχή αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, υπολογίζεται πως κυμάνθηκε μεταξύ του 53,5 και του 54%. Μπορεί να μην έσπασε το ρεκόρ του 2017 (57,36%), εκτιμάται πάντως πως θα είναι η δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ