Παναγιωτόπουλος – Ακάρ: Συμφωνία για ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας

Τι είπαν οι δύο υπουργοί Άμυνας, κατά το σύντομο τετ α τετ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ

Παναγιωτόπουλος – Ακάρ: Συμφωνία για ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας

Να κρατήσουν τον δίαυλο άμεσης επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ τους ανοιχτό συμφώνησαν χθες οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ, στο σύντομο τετ α τετ που είχαν στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρχει δυνατότητα άμεσης μεταξύ τους επαφής, μέχρις ότου η κατάσταση επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Δηλαδή μέχρι να υπάρξουν ξανά επίσημοι δίαυλοι και στα υπόλοιπα επίπεδα των διμερών σχέσεων.

Παρά το γεγονός ότι στην ελληνική πλευρά υπάρχει μια σχετική ικανοποίηση για μια συνάντηση που επιδιώχθηκε και από την Αγκυρα, η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη, καθώς η στάση των Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες χαρακτηρίζεται από διαρκή ρευστότητα και σημαντικές διαφοροποιήσεις στις δημόσιες τοποθετήσεις τους εντός και εκτός της χώρας τους. Από την πλευρά του κ. Παναγιωτόπουλου έγιναν, επίσης, παραινέσεις για χαμηλούς τόνους και αποφυγή εντάσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι και από τα δύο υπουργεία Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας επελέγη να δοθούν επισήμως στη δημοσιότητα δύο κείμενα με σχεδόν πανομοιότυπες εκφράσεις σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης των κ. Παναγιωτόπουλου και Ακάρ.

Υπογραμμίστηκε η ανάγκη να υπάρχει δυνατότητα άμεσης μεταξύ τους επικοινωνίας – Σε διαρκή επαφή πριν και μετά τη συνάντηση με το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και το επιτελείο του.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στη συνάντηση των δύο υπουργών «υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της εστίασης σε θετική ατζέντα, που θα συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερου κλίματος και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε, στο πλαίσιο αυτό, τη σημασία μείωσης των εντάσεων».

Παράλληλα, πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας τόνιζαν τη «σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων, τη σημασία της εστίασης στη θετική ατζέντα, τη συμβολή αυτής στις σχέσεις καλής γειτονίας και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία, τη σημασία της διατήρησης του διαλόγου για τη μείωση της έντασης». Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο πριν όσο και μετά την επικοινωνία των δύο υπουργών, ο κ. Παναγιωτόπουλος και το επιτελείο του ήταν σε επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο περιθώριο των συνεδριάσεων της συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε συναντήσεις με τους υπουργούς Αμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ, της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί, της Ιταλίας Λορέντζο Γκουερίνι, της Βουλγαρίας Ντράγκομιρ Ζάκοφ και του Μαυροβουνίου Ράσκο Κόνιεβιτς, με αντικείμενο συζητήσεων τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Νωρίτερα, στη διάρκεια της συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ουκρανία και υπογράμμισε τη σημασία της προσέγγισης 360 μοιρών στην αμυντική ενίσχυση και αποτροπή του ΝΑΤΟ. Επί τούτου υπογράμμισε, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την πολυδιάστατη συνεισφορά της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, αναδεικνύοντας τη στρατηγική αξία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για τις δυνάμεις ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας, αλλά και ως πύλης ασφαλούς και απρόσκοπτου ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας και των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα περνάει σημαντικά το όριο του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες και επενδύσεις σε κύριο αμυντικό εξοπλισμό πάνω από 20% του συνολικού σχετικού προϋπολογισμού, καθώς, επίσης, πως οι Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις και τις αποστολές του ΝΑΤΟ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε, επίσης, προσεκτική διαχείριση των πόρων της Συμμαχίας, καθώς οι νέες γεωπολιτικές συνθήκες, μετά και τις κυρώσεις, το επιβάλλουν.

kathimerini.gr