Επέστρεψε ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης, Μανώλης Ανδρουλάκης (vid)

Ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, επέστρεψε στην Ελλάδα την Κυριακή (20/3) και τόνισε μεταξύ άλλων πως αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία «είναι μια τραγωδία για τον ρωσικό και τον ουκρανικό λαό».

Επέστρεψε ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης, Μανώλης Ανδρουλάκης (vid)

«Αυτό που συμβαίνει είναι τραγωδία και για τον ρωσικό και τον ουκρανικό λαό», ανέφερε ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα την Κυριακή το απόγευμα, έπειτα από μια δύσκολη επιχείρηση απεγκλωβισμού που ξεκίνησε την Τρίτη.

«Δεν είχα καταλάβει τι διάσταση έχει πάρει το όλο θέμα», σημείωσε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Ανδρουλάκης. «Ήρωες είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει ακόμα πάνω και θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τη ζωή τους από το μηδέν», ανέφερε.

«Ασχολούμαι με τη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια, από ακαδημαϊκό, υπηρεσιακό, επαγγελματικό επίπεδο. Πολλοί με ρώτησαν πώς ένιωθα τις βραδιές που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Σκεφτόμουν τα διαβάσματά μου και τα ακούσματά μου, τον Τσολστόι, Αϊζενστάιν, Σοστακόβιτς...» σημείωσε.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ένα τραύμα το οποίο δύσκολα θα επουλωθεί», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Να ενώσουμε τις φωνές μας για να γίνει μια ανακωχή και κατάπαυση του πυρός. Γιατί αυτή τη στιγμή χτυπιούνται άμαχοι, τυφλά και ανεξέλεγκτα. Αν ενδιαφερόμαστε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για τον ανθρώπινο πόνο, για την πραγματική φιλία των λαών ας προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό το πράγμα».

Δήλωσε ακόμα ότι έγινε «μάρτυρας συλλογής ανθρώπινων μελών», ενώ το σημείο όπου βρισκόταν χτυπήθηκε δυο φορές. «Προσπαθήσαμε να σώσουμε όσους περισσότερους ομογενείς μπορούσαμε. Μέχρι χθες έψαχνα να βρω κόσμο», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι οι ομογενείς περνούν δύσκολες ώρες και επεσήμανε ότι το μοναδικό τμήμα Φιλολογίας και Γλώσσας το οποίο υπήρχε εκτός Ελλάδος, δεν υπάρχει πια στη Μαριούπολη.

«Η Μαριούπολη θα μπει στον κατάλογο των κατεστραμμένων πόλεων από πολέμους», ανέφερε. «Μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν όλες οι υποδομές. Η Μαριούπολη είναι η Γκερνίκα, είναι το Γκρόζνι, είναι το Βέλινγκραντ, το Αλέπο»..

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον περίμεναν η σύζυγός του, με το μικρό τους παιδί και ο πατέρας του Έλληνα πρόξενου, καθώς και o υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης - εκπροσωπώντας τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι σε υπηρεσιακό ταξίδι - και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Ο Έλληνας πρόξενος ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, τον πρόξενο της Ελλάδας στην Οδυσσό Δ. Δόχτση, τις γενικές γραμματείες των υπουργείων που βοήθησαν στην επιχείρηση.

Ακόμη ευχαρίστησε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, που βοήθησε όσο μπορούσε στη διαφυγή του, την πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα, την ομάδα του ΟΑΣΕ που διέφυγαν μαζί, αλλά και τις δύο άγνωστες οικογένειες που τον φιλοξένησαν στο δρόμο της επιστροφής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που εγκατέλειψε την εμπόλεμη ζώνη της Μαριούπολης.

Α. Κατσανιώτης: Μας κάνατε υπερήφανους

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης καλωσόρισε τον γενικό πρόξενο και του εξέφρασε «τις ευχαριστίες της Ελληνικής Κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων για το σπουδαίο έργο που επιτέλεσε». «Υπερέβαλε εαυτόν για να είναι κοντά στους Έλληνες ομογενείς μέχρι την τελευταία στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Βλέποντας τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις πόλεις της Ουκρανίας καταλαβαίνετε ότι ο κ. Ανδρουλάκης, ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος και ο Γενικός Πρόξενος Οδησσού Δ. Δόχτσης υπέβαλλαν τους εαυτούς τους σε θυσίες για να εκτέλεσαν με επιτυχία εξι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών και ομογενών μας. Τους εκφράζουμε την μεγάλη μας ευγνωμοσύνη».

Όπως επεσήμανε, η ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί με τις δύο πλευρές και με διεθνείς οργανισμούς έτσι ώστε να προστατευτούν οι άμαχοι στην Ουκρανία και φυσικά και για τους Έλληνες ομογενείς στους οποίους, όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα θα είναι δίπλα και τώρα και μετά την λήξη του πολέμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ