Goldman Sachs: Θα «επιβιώσει» η Ευρώπη χωρίς το ρωσικό αέριο;
Τι θα γίνει αν σταματήσουν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία; Ποια θα είναι η ζημιά για την οικονομία της Ευρωζώνης; Θα μπορέσουν να αντέξουν το βάρος των τιμών τα ευρωπαϊκών νοικοκυριά;
Στα παραπάνω εύλογα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει η Goldman Sachs, εν μέσω των συζητήσεων για την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος του ρωσικού αερίου αλλά και των ταυτόχρονων απειλών της Μόσχας για διακοπή των εξαγωγών αερίων προς τη Γηραιά Ήπειρο.
Κι όλα αυτά, ενώ το project του Nord Stream 2 έχει μπει για τα καλά στον «πάγο» και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το «πάγωμα» όλων των εισαγωγών αερίου, πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία.
Η Ευρώπη παράγει σχεδόν το ¼ της ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, με τη Ρωσία να καλύπτει σχεδόν το 1/3 των εισαγωγών αερίου. Οποιαδήποτε πιθανή αναταραχή στις εισαγωγές θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό χτύπημα στην οικονομία και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, εκτιμά η Goldman Sachs.
Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται η επενδυτική τράπεζα είναι η πλήρης διακοπή των εισαγωγών έως τον Σεπτέμβριο. Ένα δεύτερο αφορά το «πάγωμα» των παραδόσεων μόνο μέσω του ουκρανικού αγωγού για το υπόλοιπο του έτους, ενώ το τρίτο συνίσταται στη διακοπή των ροών από όλους τους ρωσικούς αγωγούς καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.
«Χαρτογραφώντας τις πιέσεις στα αποθέματα του φυσικού αερίου αλλά και τις ανοδικές τάσεις στην τιμή του, υπολογίζουμε ότι όλα αυτά θα επιβραδύνουν κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες την ανάπτυξη της Ευρωζώνης» τονίζει η αμερικανική τράπεζα. Μάλιστα, ο αντίκτυπος στη Γερμανία ενδεχομένως θα είναι ακόμη μεγαλύτερος (0,9%) λόγω της υψηλής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.
Το σενάριο δε, με βάση το οποίο η Ρωσία σταματάει όλες τις εξαγωγές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, προβλέπεται να «κόψει» 2,2 ποσοστιαίες μονάδες από τη φετινή ανάπτυξη, με μεγάλες επιπτώσεις σε Γερμανία (3,4%) και Ιταλία (2,6%).
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, το σενάριο για διακοπές των ροών μόνο μέσω του ουκρανικού αγωγού αναμένεται να επιβαρύνει κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες τον ετήσιο πληθωρισμό του 2022. Στο χείριστο σενάριο, ωστόσο, το επιπλέον βάρος θα φθάσει στο 1,3%.
Όλες αυτές οι εκτιμήσεις έρχονται να επιτείνουν την ανησυχία για το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή μιας περιόδου που χαρακτηρίζεται από υψηλό πληθωρισμό, χαμηλή ανάπτυξη και μεγάλη ανεργία.
Πηγή: Newmoney.gr