Νέα μέτρα στήριξης μέσα στην εβδομάδα, λόγω του «τσουνάμι» αυξήσεων στις τιμές

Το κύμα ακρίβειας που απειλεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Ελλάδα σε άμεση συνάρτηση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οδηγεί την κυβέρνηση σε ένα πακέτο μέτρων στήριξης, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Νέα μέτρα στήριξης μέσα στην εβδομάδα, λόγω του «τσουνάμι» αυξήσεων στις τιμές

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα μπαράζ συσκέψεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο και εκτός απροόπτου οι οριστικές αποφάσεις θα κλειδώσουν αύριο. Μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις - ενδεχομένως την Τετάρτη - και ήδη έχει αποφασιστεί το βασικό πλέγμα δράσεων, που θα είναι εστιασμένο στο ενεργειακό πεδίο. Αυτό που μένει να γίνει είναι η τελική κοστολόγηση των προτάσεων.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως βαρύτητα θα δοθεί στη στήριξη των πλέον ευάλωτων, ωστόσο θα υπάρχουν και οριζόντια μέτρα στήριξης στο ενεργειακό μέτωπο. Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο - εφόσον απαιτηθεί- να αποφασιστούν το επόμενο διάστημα και πρόσθετα μέτρα, ωστόσο αυτό είναι σε άμεση συνάρτηση και με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως το Φεβρουάριο - πριν γίνουν πλήρως ορατές οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου- ο πληθωρισμός είχε εκτοξευτεί στο 7,2%, ενώ δεν αναμένεται φως στο τούνελ το επόμενο διάστημα. To αποτύπωμα των διεθνών εξελίξεων στην οικονομία δεν μπορεί ακόμα να υπολογιστεί με σαφήνεια, ωστόσο αναμένεται επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Το μεγάλο ζητούμενο ωστόσο είναι να στηριχτούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χωρίς να βγει από τις… ράγες η δημοσιονομική ισορροπία. Με αυτά τα δεδομένα το νέο πακέτο μέτρων θα είναι εστιασμένο σε τέσσερα βασικά θέματα:

  1. Αύξηση του ενεργειακού πλέγματος στήριξης. Το ποσό της επιδότησης -που θα παραμείνει οριζόντια- θα αυξηθεί για το μήνα Απρίλιο, με πληροφορίες να αναφέρουν πως θα πάει πάνω από τα 50 ευρώ για τις 300 κιλοβατώρες μηνιαίως. Παράλληλα θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, τα οποία επίσης θα αφορούν το μήνα Απρίλιο.
  2. «Επιστροφή φόρου» από τα καύσιμα στους πλέον ευάλωτους, με την κυβέρνηση να μην προκρίνει οριζόντια μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης λόγω του δημοσιονομικού κόστους. Ουσιαστικά η λύση που προωθείται προβλέπει πως ένα μέρος από τους πλεονάζοντες φόρους που συγκεντρώνει το κράτος θα επιστρέφονται σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Για την επιστροφή των χρημάτων στους ευάλωτους αναμένεται να δημιουργηθεί μια ειδική πλατφόρμα, ανάλογη με αυτή που υπάρχει για το επίδομα θέρμανσης.
  3. Πρόσθετα μέτρα στήριξης για ευάλωτα νοικοκυριά με μία «επιταγή ακρίβειας». Στόχος είναι να ενισχυθούν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό που είχε εφαρμοστεί τα Χριστούγεννα. Προτεραιότητα θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους αναπηρικών/ προνοιακών επιδομάτων, που θα πάρουν μία εφάπαξ ενίσχυση. Επίσης θα καλυφθούν δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που με βάση το βασικό σενάριο θα πάρουν διπλό ποσό τον επόμενο μήνα.
  4. Εντατικοποίηση των ελέγχων και λήψη πρόσθετων μέτρων για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας.

Στο μεταξύ προχωρά κανονικά ο σχεδιασμός για την αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ - το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στο μήνα- αλλά και τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι το εύρος αυτής της αύξησης, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει νέες οικονομικές συνθήκες.

«Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο αφού η χώρα και η οικονομία μας περνά μέσα από τις συμπληγάδες που διαμορφώνουν οι διεθνείς κρίσεις» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Παράλληλα έκανε αναφορά στα μέτρα στήριξης που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση αλλά και στην συζήτηση που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μέτρα «εδώ και τώρα» ζητά η αντιπολίτευση

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε για μέτρα κοροϊδία του κ. Μητσοτάκη που απλά θα συνεχίσουν την αισχροκέρδεια. Να πέσουν οι τιμές για να μείνει η κοινωνία όρθια» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος. Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει : μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα και φυσικό αέριο, πλαφόν στα τιμολόγια ενέργειας, μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνεται πως «τα έσοδα από το ΦΠΑ, σε ετήσια βάση, υπερέβησαν κατά 400 εκατομμύρια ευρώ τον στόχο του προϋπολογισμού. Μάλιστα το σύνολο σχεδόν των αυξημένων εσόδων έναντι στόχου από το ΦΠΑ προκύπτει τους τελευταίους δύο μήνες του 2021, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, οπότε και ενέσκηψε η μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού κατά 4,8% και 5,1% αντίστοιχα».

Επομένως τονίζεται πως «διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει, αλλά η κυβέρνηση επιλέγει να τον αξιοποιεί για φοροαπαλλαγές στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως με την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 280 εκατομμύρια ευρώ».

naftemporiki.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110