Πλεύρης: Άνοιγμα σχολείων με περισσότερα τεστ - Πότε έρχονται τα φάρμακα για τον κορονοϊό
Αποφασίζει μέσα στην εβδομάδα η Επιτροπή για το άνοιγμα των σχολείων, στο οποίο επιμένει η κυβέρνηση για 10 Ιανουαρίου. Ανανεωμένο πρωτόκολλο παρά τα "πολύ θετικά του αποτέλεσμα". Τι είπε ο Υπ. Υγείας για φάρμακα και επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού.
Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου παρά τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα επανέλαβε ο Θάνος Πλεύρης, απόφαση ωστόσο που θα παρθεί μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής, η οποία συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, είναι πιθανό να υπάρξει επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου αν και "αυτό που τηρήθηκε είχε πολύ θετικά αποτελέσματα", αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περισσότερα τεστ.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
"Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από κει και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε»".
"Περιμένουμε 5.000 χάπια"
Εν συνεχεία, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στην έλευση των φαρμάκων λέγοντας πως "έχουμε πάρει τα 2.000 μονοκλωνικά τα Regeneron, που δίνονται και κυρίως αφορούν τη Δέλτα, περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα, 10 μέρες, 5.000 χάπια από τη MERCK και με το χάπι PFIZER είμαστε σε επαφή ήδη για να έχουμε με τα οπού πάρουν την άδεια , η άδεια (EMA) αναμένεται από τέλη Ιανουαρίου, έως τα μέσα Φεβρουαρίου, προσπαθούμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες που αρχές Μαρτίου θα βρίσκεται το χάπι της PFIZER που φαίνεται ότι έχει καλά αποτελέσματα. Το εμβόλιο όμως είναι αυτό που μας σώζει".
"Όλοι οι διασωληνωμένοι με Δέλτα"
Όσο για τις διαφορές ανάμεσα στις μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον, ο Υπουργός Υγείας στάθηκε στη σοβαρότητα της πρώτης, η οποία φαίνεται και από τις διασωληνώσεις που προκαλεί:
"Αυτή τη στιγμή είμαστε στην άνοδο της Όμικρον, τα μέχρι στιγμής δεδομένα που τα έχουμε κι από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προηγούνται από εμάς, δείχνουν ότι έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, το καταλαβαίνουμε κι από τα κρούσματα. Ευτυχώς και στη δική μας περίπτωση, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό δεν έχει μεταφερθεί σε νοσηλείες, δηλαδή αναλογικά είναι πολύ λιγότερες . Στην Αθήνα βλέπουμε ότι υπάρχουν νοσηλείες, αλλά μέχρι στιγμής τα χαρακτηριστικά τους είναι πιο ήπιες νοσηλείες. Όλες οι νέες διασωληνώσεις που ελέγξαμε με PCR, καμία από αυτές δεν είναι Όμικρον. Όλοι οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα".
Δεδομένη η επέκταση της έμμεσης υποχρεωτικότητας
Αναφορικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού, ο Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε επέκταση της υποχρεωτικότητας, παραθέτοντας δύο σενάρια υλοποίησής της:
"Η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα, από τους 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει πρώτη δόση σχεδόν οι 200.000 έχουν κλείσει ραντεβού, έχουν κάνει πρώτη δόση . Εξετάζουμε δύο σενάρια: το πρώτο είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, η έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού, λογικά θα το επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό. Για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση αν περάσει το επτάμηνο".
Το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε αποφασίσει, το εξετάζουμε, έχει να κάνει με τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, δε λειτουργούμε με γνώμονα κατηγορίες με εξαίρεση τους υγειονομικούς αλλά με βάση ηλικιακά κριτήρια. Δεν έχουμε πάρει απόφαση ούτε είμαστε κοντά στο να πάρουμε απόφαση".
Σε ποιους "απευθύνονται" τα φάρμακα
Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε στην έλευση των φαρμάκων, τονίζοντας πως συγκριτικά με τα εμβόλια, θα έχουν περισσότερες παρενέργειες, ενώ θα έχουν ενδείξεις για άτομα που έχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, όπως ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι, διαβητικοί και όσοι αντιμετωπίζουν καρδιακά νοσήματα.
Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμα η επαναλειτουργία τους μετά τις διακοπές των εορτών, ωστόσο εκείνο που έχει συζητηθεί είναι το "πάγωμα" των σχολικών εκδρομών", ενώ έχει συζητηθεί και εκκρεμεί η αλλαγή του πρωτοκόλλου σχετικά με τα χαρακτηριστικά της νόσου.
Πηγή: News247.gr