Νέες σιδηροδρομικές γραμμές σε Κοζάνη, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Βέροια, Καβάλα, Λαύριο, Κορωπί, Ραφήνα

Ξεκινούν μελέτες για νέες σιδηροδρομικές γραμμές προς Κοζάνη, Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα

Νέες σιδηροδρομικές γραμμές σε Κοζάνη, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Βέροια, Καβάλα, Λαύριο, Κορωπί, Ραφήνα

Νέες σιδηροδρομικές γραμμές σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο προγραμματίζει ο ΟΣΕ και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στα πλαίσια της επέκτασης των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΣΕ εξασφάλισε χρηματοδότηση από το CEF II για να ξεκινήσουν οι πρώτες μελέτες που αφορούν τη γραμμή Καλαμπάκα-Κοζάνη η οποία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και λόγω του προγράμματος απολιγνιτοποίησης.

Η συγκεκριμένη γραμμή έχει τεθεί σε προτεραιότητα από τον ΟΣΕ και θα εκπονηθούν τρείς τμηματικές μελέτες. Το έργο αυτό αποτελεί συνολικό τμήμα μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής που θα εκτείνεται μέχρι τα σύνορα ενώνοντας την Καλαμπάκα με τη Σιάτιστα, την Κοζάνη, την Καστοριά για να τερματίσει στην Κρυσταλλοπηγή. Ο σιδηροδρομικός διάδρομος ανήκει στο αναλυτικό Δίκτυο των Διευρωπαϊκών Σιδηροδρομικών Δικτύων.

Πρόκειται για γραμμή μήκους 96 χιλιομέτρων με ταχύτητα μελέτης τα 160 χλμ/ώρα. Νέοι σιδηροδρομικοί σταθμοί προβλέπονται σε Δήμητρα, Γρεβενά, Σιάτιστα, Κοζάνη (περιοχή Κοίλα). Μελλοντικά προβλέπεται σύνδεση με την υπό σχεδιασμό γραμμή Κοζάνη – Βέροια και την υφιστάμενη γραμμή Πλατύ – Φλώρινα – Bitola μέσω της υφιστάμενης γραμμής Αμύνταιο –Κοζάνη.

Το κόστος του έργου εκτιμάται σε 750 εκατ. ευρώ. Όταν θα λειτουργήσει η γραμμή ο χρόνος διαδρομής από την Καλαμπάκα στην Κοζάνη θα είναι μόλις 40 λεπτά ενώ το δρομολόγιο Αθήνα-Κοζάνη θα μπορεί να εκτελείται σε λιγότερο από 4 ώρες.

Παράλληλα ο ΟΣΕ ξεκινά μελέτες για τη γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα η οποία θα φέρει στο μέλλον το τρένο για πρώτη φορά στην Ήπειρο. H γραμμή παρουσιάζει πλέον ενδιαφέρον καθώς η ανάπτυξη του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ολοένα και μεγαλώνει τόσο στο κομμάτι των επιβατικών όσο περισσότερο στο κομμάτι των εμπορευματικών μεταφορών.

Η γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα

Η Νέα σιδηροδρομική Γραμμή Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα είναι ενταγμένη στο Κεντρικό Δίκτυο Διευρωπαϊκών Μεταφορών. Ο ΟΣΕ έχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για τις μελέτες οι οποίες θα χωριστούν σε τέσσερα τμήματα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, μέχρι τα τέλη του 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί των μελετών. Η ολοκλήρωσή τους εκτιμάται για το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Στην παρούσα φάση εξετάζεται από τον ΟΣΕ και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ένταξη του έργου αυτού μαζί με το αντίστοιχο της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κοζάνης – Βέροιας στο κεντρικό δίκτυο, αποκτώντας, έτσι, αυξημένη προτεραιότητα σε χρηματοδότηση.

Ουσιαστικά μιλάμε για την αρχή μίας πολυετούς διαδικασίας η οποία θα μας οδηγήσει τελικά στην υλοποίηση αυτών των νέων για τη χώρα σιδηροδρομικών γραμμών που αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα της Δυτικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο ΟΣΕ έχει ξεκινήσει τις πρώτες μελέτες για την επέκταση του σιδηρόδρομου στην Ήπειρο από τη δεκαετία του 2000 με ένα φιλόδοξο πλάνο το οποίο -δυστυχώς για τον σιδηρόδρομο- δεν είχε συνέχεια.

Ποια έργα προηγούνται αυτή την περίοδο

Οι νέες αυτές γραμμές ουσιαστικά εντάσσουν την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία για πρώτη φορά στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο το οποίο διευρύνεται πραγματικά για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν δεν καρποφόρησαν με αποτέλεσμα οι περιοχές αυτές να μείνουν σιδηροδρομικά απομονωμένες από την υπόλοιπη χώρα. Τα έργα αυτά πρόκειται να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από μελλοντικά ευρωπαϊκά κονδύλια καθώς προηγούνται άλλα σιδηροδρομικά έργα για την τρέχουσα δεκαετία.

Πρόκειται για την “εξάδα” έργων της ΕΡΓΟΣΕ ύψους 3,3 δισ. ευρώ τα οποία πρόκειται να προκηρυχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και αφορούν την κατασκευή νέων γραμμών: Κορωπί-Λαύριο, Αεροδρόμιο-Ραφήνα, Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Τοξότες Ξάνθης, τον Προαστιακό της Δυτικής Θεσσαλονίκης, την διπλή γραμμή Ρίο-Λιμένας Πάτρας και την σύνδεση του ΟΛΘ με το εθνικό δίκτυο.

Παράλληλα η ΕΡΓΟΣΕ τρέχει ταυτόχρονα άλλους έξι διαγωνισμούς ύψους σχεδόν 700 εκατ. ευρώ για έργα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για ηλεκτροκίνηση σε Κιάτο-Αίγιο, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, Λάρισα-Βόλος, σηματοδότηση στο Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, τη Β` φάση του σταθμού Αθήνας και την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία της γραμμής Αίγιο-Ρίο.

Πηγή: ypodomes.com