Τι αλλάζει από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου: Χρήση μάσκας, απαγόρευση κυκλοφορίας, «προνόμια» εμβολιασμένων
Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από αύριο Δευτέρα (28/6), με νέες αλλαγές να έρχονται στην καθημερινότητα των πολιτών.
Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από αύριο, με νέες αλλαγές να έρχονται στην καθημερινότητα των πολιτών. Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, πλην των περιπτώσεων όπου παρατηρείται συνωστισμός, έχει ήδη καταργηθεί από την περασμένη Πέμπτη. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, και παράλληλα να αποφευχθούν τυχόν μέτρα, λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα που έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία.
Οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρια -περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, έχουμε φτάσει στο σημείο όπου αυτοί που θέλουν εμβολιάζονται, επομένως «πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα, πιο δημιουργικά ώστε να προσεγγίσουμε πολίτες που μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα αυτή την απόφαση».
Οι αλλαγές από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου
- Καταργούνται τα υποχρεωτικά self tests για εργαζόμενους και αθλούμενους σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
- Αυξάνεται στην εστίαση ο αριθμός ανά τραπέζι σε 10 άτομα από 6
Στις δεξιώσεις το ανώτερο όριο ορίζεται στα 300 άτομα για τους εξωτερικούς χώρους - Στις οργανωμένες παραλίες ανά 1000 τμ μπορούν να βρίσκονται έως 120 άτομα
- Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων
Το θέμα των διευκολύνσεων βρίσκεται υπό επεξεργασία από τους ειδικούς με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται αύριο, Δευτέρα, όπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Εξηγώντας το βασικό σκεπτικό στο οποίο θα βασίζονται οι διευκολύνσεις, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους, ιδιαίτερα τον χειμώνα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι ζήτημα διάκρισης αλλά ζήτημα λογικής.
«Υπάρχει ζήτημα λογικής. Όταν αποφασίζεις να μην εμβολιάζεσαι, κινδυνεύεις περισσότερο. Εφόσον εσύ έχεις αποφασίσει να μην εμβολιάζεσαι, οφείλουμε να έχουμε μέτρα που θα σε προστατεύουν από την επιλογή σου. Δεν είναι ζήτημα προνομίων», ανέφερε.
Στόχος ο εμβολιασμός και όχι περιορισμός
Αναφερόμενος στο σκοπό της πολιτικής των διευκολύνσεων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος τόνισε χθες ότι σκοπός είναι να ενθαρρυνθεί ο πληθυσμός να εμβολιαστεί, και όχι η επιβολή περιορισμών.
Όπως είπε, το πόρισμα της εθνικής επιτροπής βιοηθικής «μας λέει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια κλιμακούμενη πολιτική εμβολιασμών, καλύτερη και πιο στοχευμένη επικοινωνία στις ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί: τους κατάκοιτους, ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι Ρομά, τους κρατούμενοι, τους μετανάστες.
«Εκεί θα πάμε στοχευμένα και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε», σημείωσε ο Σκέρτσος αναφέροντας πως «οι πολίτες, εφόσον εμβολιάζονται, επανέρχονται στην κανονικότητα και τα δικαιώματα που όλοι έχουμε στερηθεί τους προηγούμενους 15 μήνες».
Ποιες οι διευκολύνσεις των εμβολιασμένων
Κεντρική φιλοσοφία, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, είναι ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους κλειστούς δημόσιους χώρους χωρίς μάσκα, θα απολαμβάνουν ελεύθερα ταξίδια χωρίς την ανάγκη να υποβάλλονται σε τεστ ενώ η είσοδός τους σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες και γενικότερα στους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως είναι τα μπαρ και τα εστιατόρια θα γίνεται χωρίς περιορισμούς.
Στο μεταξύ έχουν ήδη ανακοινωθεί κάποιες «εξαιρέσεις» όσων έχουν εμβολιαστεί καθώς από αύριο οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε self-test. Παράλληλα ήδη στα γυμναστήρια δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα.
Μία από τις σκέψεις που έπεσε στο τραπέζι ήταν να δοθούν κίνητρα στους νέους να εμβολιαστούν δίνοντας διάφορα δώρα μέσω κληρώσεων. Ωστόσο, ο κ. Σκέρτσος διέψευσε ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να βάλει λοταρία, ως μέσο προσέλκυσης των νέων ανθρώπων στο να εμβολιασθούν.
Από την άλλη, όπως εξήγησε, εξετάζεται να δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψυχαγωγίας έχοντας στο κατάστημά τους μόνο εμβολιασμένους και άτομα που έχουν αναρρώσει- με την ευθύνη για τον έλεγχο να επιβαρύνει την εκάστοτε επιχείρηση- , ή να λειτουργούν με μεικτό τρόπο έχοντας και ανεμβολίαστους πελάτες.
«Όποιος θέλει να έχει και πελάτες που δεν είναι εμβολιασμένοι, θα υφίσταται πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή περιορισμένη πληρότητα, υποχρέωση για τεστ, μάσκες κ.λ.π. Δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να επιλέξουν ένα πιο χαλαρό υγειονομικό πρωτόκολλο ή όχι», είπε χαρακτηριστικά.