Έρχονται τα «προνόμια» για τους εμβολιασμένους - Τι σκέφτεται η κυβέρνηση (vid)

Η κυβέρνηση, με φόντο και την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα, απευθύνει εκκλήσεις σε όσους διστάζουν, να κάνουν το εμβόλιο - Ποια προνόμια θα δοθούν στους εμβολιασμένους, τι επιπτώσεις θα έχουν όσοι επιμένουν να μην κάνουν το εμβόλιο 

Έρχονται τα «προνόμια» για τους εμβολιασμένους - Τι σκέφτεται η κυβέρνηση (vid)

Αντίστροφα, μετρά πλέον ο χρόνος, για τις ανακοινώσεις σχετικά με το ποια προνόμια θα δοθούν στους εμβολιασμένους, αλλά και τι επιπτώσεις θα έχουν όσοι επιμένουν να μην κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

«Κάντε υπομονή μία εβδομάδα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να θεσπιστούν προνόμια στους εμβολιασμένους πολίτες, πυροδοτώντας εκ νέου τη σχετική συζήτηση.

Η κυβέρνηση, με φόντο και την επαπειλούμενη κυριαρχία της εξαιρετικά μεταδοτικής, μετάλλαξης Δέλτα, απευθύνει δραματικές εκκλήσεις σε όσους διστάζουν, να κάνουν το εμβόλιο, αναζητώντας τον τρόπο ώστε να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι.

Βούληση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν νέοι περιορισμοί αλλά να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, όπως ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «είναι απολύτως εφικτός ο στόχος να μην υπάρξει πισωγύρισμα, να μην ξανακάνουμε lockdown λόγω των μεταλλάξεων, αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας».

Ο ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων

«Ο μόνος ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η μετάλλαξη Δέλτα αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό. Αυτό λένε οι ειδικοί».

Το ίδιο είχε πει νωρίτερα και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη: «Με την μετάλλαξη Δέλτα φοβόμαστε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Όταν έχεις κάνει το εμβόλιο και τις δύο δόσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις στην ΜΕΘ. Δεν υπάρχει στο ιστορικό ούτε ένας. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί. Τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%. Αν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς και έχουμε τείχος ανοσίας 75-80% δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω» εξήγησε η κ. Παγώνη.

Η γιατρός τόνισε ακόμα: «Από το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Πρέπει μέχρι τότε να καλύψουμε το κενό».

Την επόμενη εβδομάδα τα νεότερα

Κυβέρνηση και ειδικοί αναζητούν δημιουργικούς τρόπους ώστε να προσεγγίσουν όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν. Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας την παροχή προνομίων για τους εμβολιασμένους, τη συνέδεσε με το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όποιον επιθυμεί να εμβολιαστεί, επομένως δεν υπάρχουν πολίτες που ενώ θα ήθελαν, δεν μπορούν να εμβολιαστούν, όπως συνέβαινε τους πρώτους μήνες του 2021.

Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες, άλλωστε, ήταν αναμενόμενες οι σχετικές ανακοινώσεις.

Οι συζητήσεις, έχουν ήδη γίνει, με τους κυβερνώντες να έχουν διαμηνύσει πως εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν.

Επιπτώσεις

Όπως ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, όσοι δεν εμβολιαστούν, τον χειμώνα θα βρεθούν αντιμέτωποι με άρνηση εισόδου σε εστιατόρια και θέατρα.

«Τον χειμώνα σε κλειστό θέατρο ή εστιατόριο δεν θα μπαίνει κανένας μη εμβολιασμένος», είπε, συμπληρώνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, καθώς και ποιες ομάδες θα αφορά, θα ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Ο ίδιος, μέσω του «Meeting Point» του Νewsbomb, αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα έχουν όσοι εργαζόμενοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν λέγοντας ότι «απόλυση δημοσίων υπαλλήλων που αρνούνται να εμβολιαστούν απαγορεύεται από το Σύνταγμα» για να προσθέσει ωστόσο πως «για τους ιδιωτικούς αλλάζει το πράγμα».

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού και η εξαίρεση από το selftesting

Η αρχή για την εφαρμογή των προνομίων των εμβολιασμένων θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιούλιο με ορίζοντα το φθινόπωρο, με το πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί ουσιαστικά το διαβατήριο.

Από την 1η Ιουλίου, όπως έχει ανακοινωθεί, όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα απαιτείται να κάνουν self test για να προσέλθουν στον χώρο εργασίας τους, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό χωρίς τεστ μοριακού ελέγχου ή rapid test και self test, αφού θα είναι σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι άλλο εξετάζεται

Όσο αφορά στα σενάρια που θα αφορούν όσους έχουν δεχθεί και τα δύο «τσιμπήματα» ή έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσιακό εμβόλιο, στα οποία προφανώς και θα προστεθούν και άλλα το επόμενο διάστημα, είναι τα εξής:

  • Να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων στην εστίαση και στους κλειστούς χώρους
  • Να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.
  • Να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος των εμβολιασμένων σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων
  • Να είναι ελεύθερη η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα γυμναστήρια, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης.

Πηγή: in.gr