ΟΗΕ: Το ΣΑ «καταδικάζει σθεναρά τους θανάτους εκατοντάδων αμάχων» στη Μιανμάρ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τους θανάτους και τη βία στη Μιανμάρ, με ομόφωνη ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την Πέμπτη 1 Απριλίου, με διατυπώσεις πάντως αμβλυμένες σε σημαντικό βαθμό από την Κίνα.
Εκφράζοντας βαθιά ανησυχία «για την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης», το ΣΑ του ΟΗΕ καταδίκασε «σθεναρά τους θανάτους εκατοντάδων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών» και «τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», σύμφωνα με την ανακοίνωση, το προσχέδιο της οποίας συντάχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα κράτη μέλη του ΣΑ διεξήγαγαν συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών την Τετάρτη 31 Μαρτίου για πάνω από δύο ώρες, μετά τα πολύνεκρα επεισόδια του Σαββατοκύριακου.
Σε προηγούμενες εκδοχές του κειμένου, που είχαν περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, περιεχόταν η αναφορά πως το ΣΑ είναι «έτοιμο να εξετάσει νέα βήματα», αόριστη αναφορά στο ενδεχόμενο επιβολής διεθνών κυρώσεων από τον ΟΗΕ σε βάρος των στρατιωτικών που κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Κίνα, η οποία θέλει πάση θυσία να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων, εμπόδισε επανειλημμένα την ψήφιση του κειμένου και κατάφερε η επίμαχη διατύπωση να απαλειφθεί από την ανακοίνωση που ψηφίστηκε. Στο τελικό κείμενο αναφέρεται απλά ότι το Συμβούλιο «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις.
Το Πεκίνο μπόρεσε επιπλέον να επιβάλει ακόμη μια σημαντική αλλαγή διατύπωσης: αντί για «φόνους» αμάχων γίνεται λόγος για τους «θανάτους» αμάχων.
Η Ρωσία, κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, εμπόδισε επίσης επανειλημμένα την έγκριση του κειμένου, επειδή ήθελε να συμπεριληφθεί σε αυτό αναφορά για τους νεκρούς στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας στη Μιανμάρ. Δεν το κατάφερε πάντως.
Με «μια φωνή»
Το γεγονός πως το ΣΑ του ΟΗΕ κατόρθωσε να εγκρίνει την απόφαση αυτή «με μια φωνή» στέλνει «πολύ ισχυρό μήνυμα» στους στρατηγούς στη Μιανμάρ, θέλει να πιστεύει διπλωμάτης που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο οποίος σημείωσε ότι και η Κίνα έκανε αρκετές παραχωρήσεις.
Αφότου επιβλήθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επιδείξει την ενότητά του στο ζήτημα τρεις φορές, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας ανακοίνωσης.
Το Πεκίνο, η βασική προστάτιδα δύναμη της Μιανμάρ, που επισήμως ως ακόμα και σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως και ρητώς πως έγινε πραξικόπημα, άμβλυνε ωστόσο κάθε φορά τις διατυπώσεις των ανακοινώσεων σε διαπραγματεύσεις που διήρκησαν δυο ημέρες.
Πέραν αυτού, το γεγονός ότι εκφράστηκε το ΣΑ του ΟΗΕ κάθε άλλο παρά μοιάζει να είχε οποιονδήποτε αντίκτυπο στους Βιρμανούς στρατηγούς μέχρι εδώ.
Στη συνεδρίασης της 31ης Μαρτίου η ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, η Κριστίνε Σράνερ Μπούργκενερ, παρότρυνε το Συμβούλιο να αναλάβει ισχυρή δράση, προειδοποιώντας εναντίον του κινδύνου να ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος» κλίμακας «άνευ προηγουμένου» και ο κόσμος να βρεθεί μπροστά σε «λουτρό αίματος».
Στην ανακοίνωσή του το ΣΑ επαναλαμβάνει την «έκκλησή του στους στρατιωτικούς να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», να «σέβονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα» και «να επιδιώξουν διάλογο και συμφιλίωση κατά τη βούληση και προς το συμφέρον του λαού» της Μιανμάρ. Παράλληλα, αξιώνει για ακόμη μια φορά να απελευθερωθούν η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, σε βάρος της οποίας απαγγέλθηκαν την 1η Απριλίου κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων που ανάγεται στην εποχή της αποικιοκρατίας, καθώς και ο πρόεδρος Ουίν Μιντ.
Στο κείμενο υπογραμμίζεται ακόμη πως το ΣΑ εκφράζει την «υποστήριξή του» στις «προσπάθειες» που καταβάλλει η Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η οποία αναμένεται να διεξαγάγει σύνοδο στα τέλη Απριλίου για να αναζητήσει τρόπο να επιλυθεί η κρίση. Τέλος, απευθύνεται ξανά έκκληση να υπάρξει «ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων όσοι τη χρειάζονται» σε ανθρωπιστική βοήθεια.
«Είναι ζωτικής σημασίας τα δικαιώματα των (εθνικών) μειονοτήτων να προστατεύονται πλήρως», σημειώνεται επιπλέον στην ανακοίνωση, ενώ εκφράζεται η ελπίδα η επιτετραμμένη του ΟΗΕ, στην οποία έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα μετά το πραξικόπημα, να μπορέσει να την επισκεφθεί «το συντομότερο δυνατόν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ