Κίνα: Μποϊκοτάζ στις H&M και Nike και κυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για τoυς Ουιγούρους
Αναζητήσεις για προϊόντα με την επωνυμία των H&M και Nike στις μεγαλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η JD και η TMall της Alibaba, έχουν αποκλειστεί. Παράλληλα, χρήστες του Weibo, του αντίστοιχου Twitter της Κίνας, ζητούν να γίνει μποϊκοτάζ στα καταστήματα των δύο εταιρειών στη χώρα.
Έντονες αντιδράσεις με συστάσεις ακόμη και για μποϊκοτάρισμα των προϊόντων τους προκάλεσε η κριτική της αμερικανικής Nike και της σουηδικής H&M, που συμφωνούν με τις καταγγελίες της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την παραγωγή βάμβακος στη Σιντσιάνγκ από την καταναγκαστική εργασία της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.
Αρκετές εταιρείες λιανικού εμπορίου στον χώρο της μόδας και της ένδυσης στη Δύση έχουν δεχτεί πιέσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να σταματήσουν να προμηθεύονται βαμβάκι από τη Σιντζιάνγκ, η οποία παράγει περισσότερο από το 85% του ακατέργαστου βαμβακιού της Κίνας.
Ολυμπιακός: Να μη «βλέπει» τους άλλους
Η H&M δήλωσε την Τετάρτη (24/3) μέσω του επίσημου λογαριασμού της Weibo ότι απαιτούσε από όλους τους παγκόσμιους προμηθευτές της να πληρούν υπεύθυνα επιχειρηματικά πρότυπα.
Παράλληλα, την Παρασκευή 26 Μαρτίου η Κίνα επέβαλε κυρώσεις σε οργανισμούς και πρόσωπα στο Ηνωμένο Βασίλειο προσάπτοντάς τους «ψέματα και παραπληροφόρηση» όσον αφορά τη Σιντζιάνγκ, μερικές ημέρες μετά την επιβολή κυρώσεων από το Λονδίνο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη δυτική κινεζική επαρχία.
Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι επιβάλλονται κυρώσεις σε τέσσερις οργανισμούς και εννέα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ηγετικού στελέχους του Συντηρητικού κόμματος Ίαν Ντάνκαν Σμιθ και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συντηρητικού κόμματος, διότι «διασπείρουν κακόβουλα ψέματα και παραπληροφόρηση».
Στα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν κυρώσεις και στα μέλη των οικογενειών τους απαγορεύεται η είσοδος στην κινεζική επικράτεια ενώ απαγορεύεται ακόμη σε όλους τους κινέζους πολίτες και τους κινεζικούς θεσμούς να έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί τους.
Η κίνηση ανακοινώθηκε σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν συντονισμένα οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΗΒ και ο Καναδάς στο Πεκίνο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων. Το Πεκίνο ήδη ανακοίνωσε κυρώσεις σε αντίποινα σε βάρος της ΕΕ.
Ακτιβιστές και ειδικοί του ΟΗΕ σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο μουσουλμάνοι Ουιγούροι κρατούνται σε στρατόπεδα στη Σιντζιάνγκ, ενώ οι ακτιβιστές και ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί κατηγορούν το Πεκίνο για βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία και εξαναγκαστικές στειρώσεις μειονοτικών.
Η κυβέρνηση της Κίνας έχει απορρίψει επανειλημμένα τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ λέει πως τα «στρατόπεδα» για οποία μιλούν οι επικριτές της είναι κέντρα επαγγελματικής κατεύθυνσης και κοινωνικής ένταξης απαραίτητα για την πρόληψη του εξτρεμισμού.
Η Κίνα είναι «αποφασισμένη να προασπίσει τα συμφέροντά της ως προς την εθνική της κυριαρχία, την (εθνική) ασφάλειά της και την ανάπτυξή της, και προειδοποιεί την πλευρά του ΗΒ να μη συνεχίσει αυτόν τον λάθος δρόμο», διαμηνύεται στην ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ. «Σε διαφορετική περίπτωση, η Κίνα θα προχωρήσει αποφασιστικά σε περαιτέρω αντιδράσεις», προστίθεται.
Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ