Κορονοϊός: «Βράζουν» Λακωνία, Σαντορίνη, Τρίκαλα και περιοχές της Αττικής
Ποιες περιοχές ετοιμάζονται να μπουν σε «σκληρό» lockdown – Τι συμβαίνει σε Λακωνία, Σαντορίνη, Τρίκαλα και... Αττική. Τι θα κρίνει το άνοιγμα της αγοράς από την Δευτέρα.
Η μία πίσω από την άλλη μπαίνουν σε καθεστώς σκληρότερου lockdown εν μέσω … lockdown περιοχές που «κοκκινίζουν».
Χθες, η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας τέθηκε ολόκληρη σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ενώ δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας εξαιρουμένων λόγων υγείας.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Στο ίδιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται ήδη και τουλάχιστον έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα στη δυτική Αττική, ο δήμος Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, οι τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, καθώς και το νησί της Καλύμνου.
Έως και τις 15/1 σε «σκληρή» καραντίνα είναι και η τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας, που, επίσης, ενδέχεται να λάβει παράταση.
Η Αττική
Ειδικά η δυτική Αττική συμπλήρωσε περισσότερες από τρεις εβδομάδες σε αυτό το «σχήμα» μέτρων, καθώς μπήκε στις 18 Δεκεμβρίου. Εξακολουθεί, όμως, να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, με μέσο όρο κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων επτά ημερών τα 24 κρούσματα και τα περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού να ανέρχονται σε 12,43.
Ο κεντρικός τομέας Αθηνών καταγράφει, επίσης, δεκάδες κρούσματα καθημερινά. Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών είναι 50,57 κρούσματα ενώ ανά 100.000 πληθυσμού αντιστοιχούν 5,73.
Υψηλό ιικό φορτίο σημείωσαν χθες οι περιφερειακές ενότητες Λακωνίας (16,83 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού), Λήμνου (11,59), Σαντορίνης (10,59) και Τρικάλων (9,92). Υπενθυμίζεται ότι η επιβάρυνση στα Τρίκαλα σχετίζεται με τη μεγάλη διασπορά του ιού στο χωριό Μεγάλα Καλύβια.
Είχε μιλήσει για τη Βοιωτία
Στην ενημέρωση της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε επιστήσει την προσοχή των κατοίκων της Βοιωτίας, η οποία δεν απέφυγε τελικά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα. Παράλληλα, είχε τονίσει ότι αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται εκτός της δυτικής Αττικής, της Κοζάνης και της Ροδόπης, και στη Χαλκιδική.
Οι επιστήμονες δε μοιάζουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία της επιδημίας και φοβούνται ότι το τρίτο κύμα είναι προ των πυλών.
Από σήμερα έως και το Σάββατο η επιδημιολογική «εικόνα» θα είναι πιο καθαρή καθώς δεν θα επηρεάζεται από τα λίγα τεστ του Σαββατοκύριακου όπως χθες και αναμένεται να αποτυπωθεί η επίδραση των Χριστουγέννων. Συνεπώς, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η παράταση του lockdown.
Να επανέλθει το click away
Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επανέλθει το click away από την ερχόμενη Δευτέρα, κάτι που θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Η Επιτροπή χθες δεν είχε συνεδρίαση. Οπως έχει γίνει γνωστό θα συνεδριάζει κάθε Παρασκευή για να προβαίνει σε ανακοινώσεις το απόγευμα ο κ. Χαρδαλιάς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συνεδριάζει και άλλες φορές μέσα στην εβδομάδα εάν ένα ζήτημα χρειάζεται διεξοδική συζήτηση. Αυτή την εβδομάδα, άλλωστε, αναμένεται να συζητηθεί και το άνοιγμα της Γ΄ Λυκείου.
Ο χειμώνας
Οι παράμετροι που κρατούν τους ειδικούς επιφυλακτικούς είναι καταρχάς ο χειμώνας που και το κρύο που ευνοούν τις συνθήκες μετάδοσης. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό την περασμένη Παρασκευή, «η διατήρηση χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου είναι εξαιρετικά δύσκολη στη διάρκεια του χειμώνα».
Παράλληλα, αγωνιούν για την παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα και για τον τρόπο που θα επιδράσει στην περαιτέρω μεταδοτικότητα της λοίμωξης Covid-19. Μέχρι την Παρασκευή είχαν επιβεβαιωθεί οκτώ περιστατικά με τη μετάλλαξη (ένα εκ των οποίων προερχόμενο από το Ντουμπάι).
Πηγή: eleftherostypos.gr