Μινκ: Τα χαριτωμένο ζωάκι που όλοι θέλουν νεκρό – Άλλοι λόγω κορονοϊού, άλλοι λόγω γούνας
Ξεκίνησε στην Κοζάνη η διαδικασία θανάτωσης, με ευθανασία, των μινκ ή αλλιώς βιζόν που προσβλήθηκαν από κορονοϊό – Οι Δανοί βρίσκονται στη διαδικασία θανάτωσης ολόκληρου του πληθυσμού των 17 εκατομμυρίων βιζόν.
Ξεκίνησε στην περιοχή του Βοΐου Κοζάνης η διαδικασία της θανάτωσης, με ευθανασία, των γουνοφόρων ζώων που προσβλήθηκαν από covid - 19. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, Θεόφιλος Καντζόγλου θα θανατωθούν περίπου 2.500 μινκ ενώ η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο, Κυριακή. «Στη συνέχεια, η ταφή γίνεται σε μια υγειονομική τάφρο που έχει ανοιχτεί γι αυτό το σκοπό», δίπλα στο χώρο του εκτροφείου, σημείωσε.
Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, Αθανάσιος Λάγγας, δήλωσε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Δανίας, ο ιός δεν μεταδίδεται από το ζώο στον άνθρωπο. Ωστόσο «εφόσον ελήφθη η απόφαση να γίνει η θανάτωση, αυτό δεν είναι κάτι που αλλάζει άμεσα τα δεδομένα καθώς την ερχόμενη Δευτέρα αναμένονται νέες δειγματοληψίες».
Η Δανία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς δέρματος βιζόν στον κόσμο, βρίσκεται στη διαδικασία θανάτωσης ολόκληρου του πληθυσμού των 17 εκατομμυρίων βιζόν της, αφού ο ιός βρήκε τον δρόμο της προσβολής κοπαδιών σε εκατοντάδες αγροκτήματα της χώρας.
Το μινκ ή αλλιώς βιζόν είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των Μουστελιδών. Έχει σώμα μακρόστενο, μήκους 40-50 εκ., με ουρά που μπορεί να φτάσει τα 14 εκ.
Χάρη στα μεμβρανώδη πίσω πόδια, μπορεί να κινείται άνετα μέσα στο νερό.
Υπάρχουν δύο είδη βιζόν: το αμερικανικό (Mustela vison), που προέρχεται από την Βόρεια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη το 1920 και είναι μεγαλόσωμο με καφέ γούνα και λευκά χείλη και το ευρωπαϊκό (Mustela lutreola), που είναι μικρότερο μέγεθος και έχει σκούρα γκρίζα γούνα με λευκά και τα δύο χείλη.
Το ευρωπαϊκό βιζόν συναντάται κυρίως στην Ρουμανία, στην Φινλανδία και την Ρωσία, όπου ζει κοντά σε έλη, λίμνες και ποτάμια, σε δάση με πλούσια βλάστηση. Εξαιρετικός κολυμβητής, βουτά με μεγάλη επιδεξιότητα και μπορεί να φτάσει σε βάθος 5 μ.. Κολυμπά ακόμη και στα παγωμένα νερά τον χειμώνα, χάρη στην προστασία που του παρέχει το πυκνό τρίχωμά του. Σκάβει σήραγγες στο χώμα για να φωλιάσει σε σημεία κοντά στο νερό και σε έκταση που κυμαίνεται από 1 έως 4 χλμ.. Κάθε σήραγγα έχει δύο εξόδους, μία στο νερό και μία στην ξηρά.
Το βιζόν τρέφεται με μικρά ζώα, όπως βατράχους, ψάρια και τρωκτικά, αλλά και με αυγά. Κυνηγήθηκε για την γούνα του και μάλιστα έφτασε στα όρια της εξαφάνισης. Σήμερα, εκτρέφεται σε ειδικά εκτροφεία για την γούνα του.
Με πληροφορίες από wikipedia.