Συναγερμός από τους λοιμωξιολόγους: Περισσότερα από 150 τα νέα κρούσματα-Γεωγραφική κατανομή
Νέα κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων σήμερα 8/8 σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Οι λοιμωξιολόγοι σημειώνουν ότι είμαστε ένα βήμα πριν την επιθετική εξάπλωση του κορονοϊού!
Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ σήμερα ανακοίνωσε 152 κρούσματα εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Κορονοϊός: Σε ποιους νομούς βρέθηκαν τα 150 κρούσματα-Άνοδος σε Θεσσαλονίκη, Αττική, Λάρισα, Καβάλα
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Αναλυτικά όσα αναφέρει:
Σήμερα ανακοινώνουμε 152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5421, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.
1405 (25.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2645 (48.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Τα κρούσματα στην Ελλάδα - Οι νομοί χωρίς κρούσματα (upd - χάρτης)
17 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 4 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 211 θανάτους συνολικά στη χώρα. 68 (32.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αγωνία για τη Θεσσαλονίκη
Aξίζει να σημειωθεί ότι χθες Παρασκευή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 151 νέα κρούσματα, με μόλις 12 από αυτά να είναι εισαγόμενα. Στο «κόκκινο» παραμένουν τα περιστατικά σε Αττική (46) και Θεσσαλονίκη (38), ενώ ο ιός έχει διασπαρεί σε άλλες 21 περιφέρειες της χώρας.
Την ίδια στιγμή μεγάλη είναι η αγωνία για τη Θεσσαλονίκη και το ενδεχόμενο να υπάρξει μερικό lockdown με έκτακτα μέτρα όπως στον Πόρο, ενώ σοβαρός προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και στις υγειονομικές αρχές σχετικά με την διεξαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ηλικιακή κατανομή
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική κατανομή
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Ο χάρτης των κρουσμάτων
Είκοσι δύο (22) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
Τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής
Σαραντατρία (43) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
Ένα (1) στην Π.Ε. Βοιωτίας
Ένα (1) στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
Πέντε (5) στην Π.Ε. Έβρου
Τέσσερα (4) στην Π.Ε. Ημαθίας
Ένα (1) στην Π.Ε. Ικαρίας
Δύο (2) στην Π.Ε. Ιωαννίνων
Έξι (6) στην Π.Ε. Καβάλας
Ένα (1) στην Π.Ε. Καστοριάς
Δύο (2) στην Π.Ε. Κέρκυρας
Ένα (1) στην Π.Ε. Κιλκίς
Ένα (1) στην Π.Ε. Κοζάνης
Ένα (1) στην Π.Ε. Κυκλάδων
Δέκα (10) στην Π.Ε. Λάρισας
Δύο (2) στην Π.Ε. Λέσβου
Τρία (3) στην Π.Ε. Μαγνησίας
Τρία (3) στην Π.Ε. Πέλλας
Δύο (2) στην Π.Ε. Πιερίας
Τρία (3) στην Π.Ε. Πρεβέζης
Ένα (1) στην Π.Ε. Τρικάλων
Δύο (2) στην Π.Ε. Φλώρινας
Τέσσερα (4) στην Π.Ε. Χαλκιδικής
Δύο (2) στην Π.Ε. Χανίων