Οι βάσεις του… θανάτου
O Kώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για το θόρυβο που γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή γύρω από το πού θα κυμανθούν οι βάσεις στις Πανελλαδικές Εξετασεις.
Τελειώσανε οι Πανελλαδικές, βγήκαν οι βαθμολογίες και πιάσανε δουλειά οι αναλυτές-μέντιουμ, που πάντα τέτοια εποχή επιδίδονται σε προβλέψεις για το πού θα κυμανθούν οι βάσεις. Κοιτάζουν μέσα στην κρυστάλλινη σφαίρα τους και δίνουν απαντήσεις στους χιλιάδες υποψήφιους που κρέμονται από τα χείλη τους; Θα ανέβουν ή θα κατέβουν; Σε ποια πεδία θα σημειώσουν άνοδο και σε ποια πτώση;
Κάθε χρονιά ξεχωριστά έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες γεγονός που συχνά καθιστά την εκτίμηση δύσκολη έως ακατόρθωτη αλλά αυτό ουδόλως αποθαρρύνει τους ειδικούς (με ή χωρίς εισαγωγικά) να διατυπώσουν συμπεράσματα, πουλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ελπίδα ή απογοήτευση, ανάλογα με το τι μόρια έχει βάλει στο σακούλι του ο κάθε μαθητής.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ιδιαίτερα φέτος το... σπορ παρουσίαζε επιπλέον δυσκολίες, ένεκα της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός, του περιορισμού των μεταγραφών και του χωρισμού των σχολών σε παλαιές και νέες. Μ’ αυτά και μ’ αυτά όσα αγνοούσε ο υποψήφιος όταν συμπλήρωνε το μηχανογραφικό του, ήταν περισσότερα από εκείνα που γνώριζε. Καλύτερα να συμπλήρωνε ένα δελτίο Τζόκερ. Περισσότερες πιθανότητες θα είχε να κερδίσει!
Έπειτα είναι και το άλλο. Φέτος οι βάσεις θα είναι πολλαπλάσιες του 25, δηλαδή θα τελειώνουν ή σε 25 ή σε 50 ή σε 75 ή σε 100 μόρια. Έτσι όμως θα παρατηρηθεί ισοψηφία πολλών υποψηφίων. Από αυτούς κάποιοι θα μπουν και κάποιοι θα μείνουν απέξω, το κριτήριο για τους ισοψηφίσαντες θα είναι οι βαθμοί στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (κατά τα άλλα καταργήθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας).
Θα εμφανιστούν δηλαδή πολλοί υποψήφιοι που ενώ θα έχουν πιάσει τη βάση της επιθυμητής σχολής δεν θα εισάγονται. Κι αν με το παλιό σύστημα ένιωθαν μια φορά αδικημένοι με το νέο θα νιώθουν δέκα φορές. Υπάρχουν ψαλιδισμένα φτερά και υπάρχουν και τσακισμένα φτερά...
Προς Θεού όμως, ό,τι και αν συμβεί, δεν χρειάζεται να το πάρουν βαριά. Η υπόθεση δεν είναι δα και προς θάνατο. Η εισαγωγή στα ΑΕΙ δεν σημαίνει απαραίτητα και... εξαγωγή. Ούτε εγγυάται επαγγελματική αποκατάσταση. Είτε από μέσα είτε από έξω οι ικανοί θα βρουν τον δρόμο τους στη ζωή.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ