Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο φετινός Χρυσός Φοίνικας και ο τελευταίος Venom (vids)

Ο φετινός Χρυσός Φοίνικας, η Χρυσή Άρκτος και ο τελευταίος Venom

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο φετινός Χρυσός Φοίνικας και ο τελευταίος Venom (vids)

Χρυσός Φοίνικας και Χρυσή Άρκτος, ο υπερηρωικός Τομ Χάρντι και ένα "γεια σου" ντοκιμαντέρ στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Anora

Ο φετινός Χρυσός Φοίνικας. O "πάπας" του σύγχρονου αμερικάνικου ανεξάρτητου σινεμά Σον Μπέικερ, αφού έφτασε μέχρι τα Όσκαρ ("The Florida Project") και αμέσως μετά σκαρφίστηκε το οριακό "Red Rocket", έπιασε νέα κορυφή πριν από λίγους μήνες κυριαρχώντας στην Κρουαζέτ. Η υπόθεση της νέας ταινίας του στρέφεται γύρω από μια νεαρή σεξεργάτρια από το Μπρούκλιν, η οποία παντρεύεται παρορμητικά τον γιο ενός Ρώσου ολιγάρχη. Ωστόσο, μόλις τα νέα διαδοθούν και φτάσουν μέχρι τη μητέρα πατρίδα, η παραμυθένια ιστορία τους απειλείται από τους γονείς του γαμπρού, οι οποίοι ταξιδεύουν μέχρι τη Νέα Υόρκη για να ακυρώσουν το γάμο. Αξίζει να σημειωθεί πως τη διεύθυνση φωτογραφίας κρατά ο εξαιρετικός Ντρου Ντάνιελς, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει "φωτίσει" τη σειρά "Euphoria".

Venom: Η Τελευταία Πράξη

Υπερηρωική υπόκλιση για τον Τομ Χάρντι. Για τελευταία φορά στο ρόλο του Venom πρόκειται να δούμε τον σταρ του Χόλιγουντ Τομ Χάρντι, στο σίκουελ που θέλει τον ρεπόρτερ Έντι Μπροκ και τον εξωγήινο συμβιωτή του να είναι κυνηγημένοι από δυνάμεις που προέρχονται από τους δύο κόσμους τους, με τον κλοιό να σφίγγει ασφυκτικά γύρω τους. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη βρίσκεται η Κέλι Μαρσέλ, σεναριογράφος και των τριών ταινιών που εδώ πραγματοποιεί το ντεμπούτο της πίσω από την κάμερα. Αξίζει να σημειωθεί πως στην "Τελευταία Πράξη" χρέη συν-σεναριογράφου κρατάει ο ίδιος ο Χάρντι. Στη διανομή των ρόλων βρίσκουμε ακόμη, μεταξύ άλλων, τους Τσιετέλ Ετζιοφόρ, Τζούνο Τεμπλ και Ρις Ίφανς.

Δαχομέη

Αντι-αποικιοκρατική Ματί Ντιόπ βραβευμένη με Χρυσή Άρκτο. Στο πολύτιμο ντοκιμαντέρ της, η σκηνοθέτρια θίγει την οικεία και σε εμάς ανάγκη της ανάκτησης πολιτισμικών αγαθών που έχουν κλαπεί από ξένη χώρα. Συγκεκριμένα, η Ντιόπ απεικονίζει το πώς επέστρεψαν στη Δημοκρατία του Μπενίν πολύτιμα τεχνουργήματα του αφρικανικού Βασιλείου του Νταχομέι, τα οποία βρίσκονταν για περισσότερο από έναν αιώνα σε μουσεία του Παρισιού.

Samsara

Υπερβατικό ντοκιμαντέρ του Λόις Πατίνιο. Ο Ισπανός δημιουργός Λόις Πατίνιο μας μεταφέρει στους ναούς του Λάος, όπου έφηβοι μοναχοί συνοδεύουν μια ψυχή σε μετάβαση από το ένα σώμα στο άλλο. Παράλληλα, με φόντο τις παραλίες της Ζανζιβάρης όπου εργάτριες δουλεύουν σε φάρμα φυκιών, ένα φωτεινό και ηχητικό ταξίδι οδηγεί σε μια μετενσάρκωση. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής τμήματος Encounters στο Φεστιβάλ Βερολίνου (2023).

Πώς να Σώσετε έναν Μάγο

Animation φαντασίας. Ο αιώνια νέος -και πάντα κομψός- Ξεροκόκαλος ο Αθάνατος προσπαθεί να βρει το ταίρι του εδώ και τριακόσια χρόνια. Άλλοτε εκφοβίζει τις πριγκίπισσες κι άλλοτε τις μεταμορφώνει σε βατράχια, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν έχει κάνει το φλερτ αποτελεσματικότερο για τον Ξεροκόκαλο. Από την άλλη, το μόνο που κάνει η πανέμορφη Μπάρμπαρα η Γενναία είναι να πολεμάει στην αρένα επίδοξους μνηστήρες, που την επιθυμούν είτε για την ομορφιά της, είτε για την πλούσια κληρονομιά της. Η Μπάρμπαρα αρχίζει να κινδυνεύει, όταν ο βασιλιάς Φακής βάζει στόχο να την παντρευτεί με αθέμιτα μέσα κι επιστρατεύει τον Ξεροκόκαλο για να εκτελέσει το πανούργο σχέδιό του. Μόνο που ο βασιλιάς Φακής δεν υπολόγισε πως ο έρωτας μπορεί να ζωντανέψει την ψυχρή καρδιά του Ξεροκόκαλου.

Birdcage Inn

Η τρίτη ταινία του Κιμ Κι-Ντουκ από το 1998. Μια νεαρή σεξεργάτρια μετακομίζει σε ένα πανδοχείο για δουλειά, το οποίο λειτουργεί ένα ζευγάρι με δύο παιδιά. Η σχέση τους περιπλέκεται ραγδαία, όταν ένα βίαιο γεγονός διαταράσσει τις ισορροπίες μεταξύ τους.

Πηγή: athinorama.gr