Το 9ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest έφτασε!

Από τις 21 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ, στη στοά Κοραή αλλά και στην Τεχνόπολη.

Το 9ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest έφτασε!

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest για ένατη χρονιά επιστρέφει στην καρδιά της πόλης, προβάλλοντας μία επιλογή από τις καλύτερες παραγωγές εθνογραφικών ταινιών των τελευταίων χρόνων, διοργανώνοντας ενδιαφέροντα αφιερώματα, συζητήσεις, πάνελ και masterclass, και αναδεικνύοντας το συναρπαστικό παρόν και το δυναμικό μέλλον της οπτικής ανθρωπολογίας και του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ.

Από τις 21 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, το Ethnofest θα βρίσκεται στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ, αλλά και σε κάποιους νέους χώρους στη στοά Κοραή και στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Μέσα σε πέντε ημέρες, το Ethnofest θα φιλοξενήσει περισσότερες από 50 ταινίες που θα ταξιδέψουν το κοινό στη Βραζιλία, την Ινδία, τις Η.Π.Α., την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, σε πολλά ακόμα μέρη του κόσμου και φυσικά την Ελλάδα. Μάλιστα, το κοινό θα έχει τη χαρά να γνωρίσει από κοντά πολλούς/ες από τους/τις δημιουργούς, οι οποίοι/ες θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους και θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ethnofest, ο Dr Rupert Cox, διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στην Οπτική Ανθρωπολογία του Granada Centre for Visual Anthropology, θα μιλήσει για τον ρόλο του ήχου στον εθνογραφικό κινηματογράφο με αφορμή την προβολή της νέας του ταινίας «Ζαουάουα, ο ήχος του ζαχαροκάλαμου στον άνεμο / Zawawa, the sound of sugar cane in the wind». Επιπλέον, η Dr Alexandra D’Onofrio θα μιλήσει για τις σύνθετες τεχνικές αφήγησης και συνεργατικής παρουσίασης ιστοριών με παραδείγματα από την ταινία της «Ήταν Αύριο / It Was Tomorrow», η οποία θα προβληθεί στο 9o Ethnofest.

Η ενότητα Summer School, όπως κάθε χρόνο, θα προβάλει μια επιλογή από ταινίες φοιτητών από διάφορες χώρες του κόσμου που προέκυψαν από την συμμετοχή τους στο Θερινό Σχολείο Οπτικής Εθνογραφίας, που συνδιοργανώνουν το Ethnofest με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών. Οι ταινίες παρουσιάζουν γνωστές και άγνωστες πτυχές του αστικού τοπίου, ιδωμένες μέσα από τον ανθρωπολογικό φακό.

Kομβική θέση στο πρόγραμμα της ένατης διοργάνωσης κατέχει η ενότητα «Εθνογραφικές Οπτικές στην Υγεία», η οποία αποτελείται από μια επιλογή ταινιών με σκοπό την ανάδειξη πολιτιστικά ιδιαίτερων και μεθοδολογικά διαφοροποιημένων τρόπων θεώρησης της σωματικής και ψυχικής υγείας, σε ποικίλα πολιτισμικά και θεσμικά πλαίσια. Το αφιέρωμα «Εθνογραφικές Οπτικές στην Υγεία» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό, οι μη ελληνόφωνες ταινίες είναι υποτιτλισμένες στα ελληνικά και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ. Οι ταινίες «Γιατί γελάει ο κύριος W.?», «TB in Town 2» και «Σχετικά με τη Βαρύτητα» είναι σε α΄προβολή για το ελληνικό κοινό.

Η ειδική θεματική ενότητα του 9ου Ethnofest είχε τον τίτλο «Κρίσιμες Συναντήσεις: η Ευρωπαϊκή Προσφυγική Κρίση» με επιμελήτριες τις ανθρωπολόγους Κατερίνα Ροζάκου (Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ) και Ιφιγένεια Αναστασιάδη (Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών). Η ενότητα στοχεύει στο να προβληματοποιήσει την «κρίση» και να την προσεγγίσει ως σημείο συνάντησης και διαλόγου, αλλά και ως συνθήκη βίας και διαχωρισμού, και αποτελείται από μία σειρά προβολών και συζητήσεων.

Η ένατη διοργάνωση του Ethnofest περιλαμβάνει και δύο ειδικές προβολές. Πρόκειται για την επετειακή προβολή της εξαιρετικής ταινίας «Cannibal Tours» του σπουδαίου κινηματογραφιστή Dennis O’Rourke, τριάντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της στην Ελλάδα, αλλά και την προβολή του εμβληματικού ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη «Ο Άνθρωπος που Ενόχλησε το Σύμπαν», γυρισμένο στο Ψυχιατρείο των Χανίων 20 χρόνια πριν. Η συγκεκριμένη ταινία θα προβληθεί στο πλαίσιο της ενότητας «Εθνογραφικές Oπτικές στην Υγεία».

Τέλος, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης εγκαινιάζεται μία νέα ενότητα, οι «Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία». Όταν οι δημιουργοί πειραματίζονται με τα όρια της κινηματογραφικής φόρμας και τις τεχνικές αφήγησης, τα αποτελέσματα διευρύνουν τα όρια του κινηματογραφικού είδους και των κοινωνικών επιστημών, παρασύροντάς μας σε νέες εμπειρίες θέασης. Ο Mattijs van de Port επιστρέφει φέτος στο Φεστιβάλ με την παγκόσμια πρεμιέρα του «Κόμποι και Τρύπες. Μια ταινία δοκίμιο στη ζωή των διχτυών / Knots and Holes. An essay film on the life of nets» και μας ταξιδεύει στην Μπαΐα της Βραζιλίας, όπου διερευνά τις πολλαπλές σημασίες και χρήσεις των διχτυών αναλογιζόμενος τον ρόλο που παίζουν οι αρχές του φιλτραρίσματος και της δημιουργίας μοτίβων στη δική του ζωή. Στο «Ζαουάουα, ο ήχος του ζαχαροκάλαμου στον άνεμο / Zawawa, the sound of sugar cane in the wind» (του Rupert Cox) αποτέλεσμα της πολύχρονης συνεργασίας ενός καλλιτέχνη τοπιογράφου, ενός επιστήμονα της ακουστικής και ενός ανθρωπολόγου, οι λέξεις αναμειγνύονται με εικόνες και ήχους φυσικών στοιχείων, στρατιωτικών μηχανών και τελετουργικών πρακτικών, μεταφέροντας τις εμπειρίες των κατοίκων της Οκινάουα στην Ιαπωνία.

Καλό φεστιβάλ!

9o Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

21 έως 25 Νοεμβρίου

Κινηματογράφος Άστορ, Σταδίου 28 (είσοδος εντός στοάς Κοραή, ΜΕΤΡΟ σταθμός Πανεπιστήμιο)

Τιμές εισιτηρίων: 2 ευρώ ανά προβολή | 5 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο | 10 ευρώ περιορισμένος αριθμός καρτών διαρκείας για 10 προβολές σε όλες τις ημέρες του φεστιβάλ.

Είσοδος ελεύθερη για ΑμεΑ, άνεργους και φοιτητές στις προβολές και για όλους στις παράλληλες εκδηλώσεις.

Επιλεγμένες ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110