Αυτό το τραγούδι θεωρείται σήμερα το σημαντικότερο ρεμπέτικο
Προπολεμική σύνθεση, ένα χασάπικο για τον έρωτα και την σαγήνη της γυναίκας θα κλείσει σε λίγο έναν αιώνα ζωής
Γράφτηκε μια νύχτα στη Σύρο του μεσοπολέμου από τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε ένα κόσμο γεμάτο μπουζούκια και αγγέλους, τον πατριάρχη του Ρεμπέτικου, τον Μάρκο μας, τον Μάρκο Βαμβακάρη.
Ο Μάρκος Βαμβακάρης αφηγείται με τον δικό του μοναδικό τρόπο τη δημιουργία αυτού του τραγουδιού που έμελλε να γίνει το οικόσημο στο μέγαρο του Ρεμπέτικου. Τα τραγούδια έχουν ιστορία: «Φραγκοσυριανή» (1935) - Ο ερωτοχτυπημένος Μάρκος (vid)
«Όλος ο κόσμος της Σύρου μ' αγαπούσε πολύ, διότι κι εγώ ήμουν Συριανός και το είχαν καμάρι οι Συριανοί. Κάθε καλοκαιράκι με περίμεναν να πάω στη Σύρα να παίξω και να γλεντήσει όλη η Σύρα μαζί μου. Το 1935 πήρα μαζί μου τον Μπάτη, τον αδερφό μου τον μικρό και τον πιανίστα Ροβερτάκη και πήγα για πρώτη φορά στη Σύρο, σχεδόν είκοσι χρόνια αφ' ότου έφυγα από το νησί. Πρωτόπαιξα, λοιπόν, σ' ένα μαγαζί στην παραλία, μαζεύτηκε όλος ο κόσμος. Κάθε βράδυ γέμιζε ο κόσμος το μαγαζί κι έκατσα περίπου δύο μήνες. Εγώ, όταν έπαιζα και τραγουδούσα, κοίταζα πάντα κάτω, αδύνατο να κοιτάξω τον κόσμο, τα έχανα. Εκεί όμως που έπαιζα, σηκώνω μια στιγμή το κεφάλι και βλέπω μια ωραία κοπέλα. Τα μάτια της ήταν μαύρα. Δεν ξανασήκωσα το κεφάλι, μόνο το βράδυ την σκεφτόμουν, την σκεφτόμουν... Πήρα, λοιπόν, μολύβι κι έγραψα πρόχειρα: Ο Βαμβακάρης στην Κατοχή και η Βούλα που πήγαινε με Γερμανούς και Ιταλούς!
Μία φούντωση, μια φλόγα
έχω μέσα στην καρδιά
Λες και μάγια μου 'χεις κάνει
Φραγκοσυριανή γλυκιά...
Ούτε και ξέρω πώς την λέγανε ούτε κι εκείνη ξέρει πως γι ' αυτήν μιλάει το τραγούδι. Όταν γύρισα στον Πειραιά, έγραψα τη Φραγκοσυριανή». fosonline.gr
Η "Φραγκοσυριανή" γραμμοφωνήθηκε το 1935 Χρειάστηκε ωστόσο να περάσουν 25 χρόνια μέχρις ότου το 1960 να την ξανατραγουδήσει fosonline.gr ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και να την κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό. Σήμερα θεωρείται από πολλούς το σημαντικότερο ρεμπέτικο τραγούδι.