Oλυμπιακός: Σε κατάσταση συναγερμού
Δεν είναι τόσο η ήττα από την Μακάμπι που κρίθηκε στο σουτ, όσο η παρατεταμένη κακή εικόνα του Ολυμπιακού, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε κατάσταση συναγερμού. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.
Είναι νωρίς για... επικήδειους, αλλά είναι γεγονός πως μετά (και) την ήττα του από την Μακάμπι, οι ελπίδες του Ολυμπιακού για την κατάκτηση της τέταρτης θέσης στην EuroLeague ελαχιστοποιούνται. Καταρχάς, δεν κρατά πλέον την τύχη στα χέρια του και εξαρτάται από τα αποτελέσματα που θα φέρουν στην πορεία τόσο η Αναντολού, όσο και η Μπαρτσελόνα. Και να νικήσουν οι Πειραιώτες την 21η Φεβρουαρίου την Εφές στην Κωνσταντινούπολη στην επόμενη αγωνιστική, οι Τούρκοι θα συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι, καθώς είναι στο +2. Είναι και στο +2 ουσιαστικά και οι Καταλανοί, καθώς μπορεί να έχουν μόλις 1 νίκη παραπάνω, αλλά ύστερα και από το +21 που μέτρησαν στο ΣΕΦ, υπερτερούν στην ισοβαθμία.
Πως τα κατάφεραν όμως έτσι οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ; Εκεί που έδειχναν καλά δείγματα γραφής, βγαίνοντας αλώβητοι από διπλές αγωνιστικές, παίρνοντας σημαντικές εντός και εκτός έδρας νίκες (έχοντας φυσικά και τις απώλειες τους μέσα στην σεζόν) ξαφνικά δείχνουν σημάδια... κατάρρευσης τις τελευταίες εβδομάδες. Ύστερα από εκείνη την επιβλητική εμφάνιση και τη νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, από τότε μετρούν 4 ήττες σε 6 ματς. Μόνη καθαρή τους επικράτηση εκείνη κόντρα στη Χίμκι στο ΣΕΦ, γιατί ακόμη και στο παιχνίδι που επικράτησαν κόντρα στη Μπασκόνια στο Φάληρο, θυμάστε πως το κατάφεραν με την ψυχή... στο στόμα, χάρη στο τρίποντο του Κώστα Παπανικολάου που έστειλε το ματς στη παράταση. Και εκεί πήγε να γίνει... γκέλα.
Ολυμπιακός: Παρέλαση στην Ευρωλίγκα!
Παρατεταμένη κακή εικόνα
Αυτό που προβληματίζει τους πάντες στο "ερυθρόλευκο" στρατόπεδο, δεν είναι τόσο το χαμένο ματς κόντρα στη Μακάμπι, το οποίο όντως κρίθηκε στο σουτ, όσο η παρατεταμένη κακή εικόνα των Πειραιωτών το τελευταίο διάστημα. Να προσθέσουμε σε όλα αυτά και τον αγώνα στον Χολαργό που κρίθηκε στην παράταση, το γεγονός πως ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη αδυνατεί να ξεπεράσει τους 75 πόντους (55 και 64 με Μπαρτσελόνα και Μακάμπι) στα τελευταία 3 ματς του (ενώ είχε μέσο όρο τους 81), όπως και το ότι ζορίζεται να μοιράζει πάνω από 11 ασίστ στις 2 τελευταίες αναμετρήσεις του στην διοργάνωση, την στιγμή που είχε μέσο όρο 20 τελικές πάσες ανά παιχνίδι.
Οι "ερυθρόλευκοι" όχι μόνο χάνουν, αλλά ρίχνουν συνεχώς και τον μέσο όρο τους στη στατιστική τους σε αρκετούς τομείς, δείγμα της πτωτικής τους πορείας. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι παίκτες τους παρουσιάζονται ντεφορμέ, με τις λύσεις από τον πάγκο να μην μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως η ομάδα διανύει μία μίνι αγωνιστική κρίση και μάλιστα σε ένα κομβικό σημείο της σεζόν. Σε έναν μήνα όπως ο Φλεβάρης που κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η τέταρτη θέση στην EuroLeague, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα υπάρχει το νοκ-άουτ ματς στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο. Βέβαια, έτσι όπως τα έχουν κάνει οι Πειραιώτες, δεν μπορούν να έχουν το μυαλό τους μόνο στο πως να καταφέρουν να μπουν στην τετράδα, αλλά και το πως θα παραμείνουν στην οκτάδα, με την Μπάγερν στην 7η θέση να είναι σε απόσταση αναπνοής! Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού!
Για ένα σουτ, αλλά η εικόνα του ήταν άθλια
Ναι, ο Ολυμπιακός έχασε για ένα σουτ στο Τελ Αβίβ, αλλά η αγωνιστική του εικόνα δεν ήταν καθόλου γοητευτική. Αντιθέτως, θα την χαρακτηρίζαμε άθλια, ειδικά στο κομμάτι της επίθεσης και της ανάπτυξης. Με μόνη εξαίρεση τον σταθερά σε απόδοση Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος και το ξέσπασμα του Βασίλη Σπανούλη στην τελευταία περίοδο, οι υπόλοιποι παίκτες παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Αν δεν έβαζε και εκείνα τα μεγάλα σουτ στο τέλος ο αρχηγός των "ερυθρολεύκων", οι Πειραιώτες όδευαν ολοταχώς για αρνητικό ρεκόρ ευστοχίας στα τρίποντα στην διοργάνωση. Οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ ως το 30' είχαν το τραγικό ποσοστό του 5.9% από την περιφέρεια, έχοντας... σπάσει τα καλάθια με μόλις 1/17 (!) σουτ. Τέλειωσαν το ματς με 5/26 και 19.2%...
Η δυσλειτουργία των "ερυθρολεύκων" στο παρκέ, βέβαια, αποτυπώθηκε περίτρανα στον συσχετισμό ασίστ/λάθη, με το το πρόσημο να είναι όχι μόνο αρνητικό, αλλά και απογοητευτικό. Ο Ολυμπιακός που είχε μέσο όρο φέτος τις 19 με 20 τελικές πάσες, ποντάροντας στη γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και τις συνεργασίες μεταξύ των παικτών του, τέλειωσε τον αγώνα έχοντας μόλις 7, ενώ υπέπεσε και σε 10 λάθη. Μία ομάδα που ήταν στατική, άστοχη και δίχως έμπνευση, δεχόμενη 6 μπλοκ από τον αντίπαλο, βγάζοντας ελάχιστους αυτοματισμούς και αιφνιδιασμούς στο παιχνίδι, ποντάροντας κυρίως σε ηρωισμούς και ατομικές ενέργειες. Του έλειψε σε αυτό το κομμάτι και ο δημιουργικός οίστρος του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος έμεινε μετά από τρία χρόνια δίχως τελική πάσα.
Toυ λείπει ο καλός Πρίντεζης
Είναι γεγονός πως ο Γιώργος Πρίντεζης διανύει κακό αγωνιστικό φεγγάρι (κυρίως επιθετικά) αυτές τις εβδομάδες και το γεγονός αυτόματα επηρεάζει την εικόνα του Ολυμπιακού. Γιατί ειδικά τα τελευταία χρόνια οι Πειραιώτες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αποτελεσματικότητα του να τελειώνει τις φάσεις στο low-post. Ας μην ξεχνάμε πως σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης της EuroLeague, ο υπαρχηγός των "ερυθρολεύκων" είναι ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας σε απόδοση στις τελευταίες τρεις (2015-16, 2016-17, 2017-18) σεζόν. Σε αυτά τα χρόνια, αλλά και στα προηγούμενα, υπάρχουν αρκετά ματς στα οποία οι "ερυθρόλευκοι" νίκησαν εξαιτίας του ταλέντου του. Λογικό, όμως, να έρθουν και στιγμές που θα... σκάσει, που δεν θα μπορέσει να προσφέρει τα αναμενόμενα. Το ξαναλέμε, δεν είναι και μικρό παιδάκι πλέον. Σε λίγες μέρες θα κλείσει τα 34.
Τρίτο σερί ματς, λοιπόν, που ο Γιώργος Πρίντεζης δεν βρίσκεται στην επιθυμητή κατάσταση και τρίτη σερί ήττα για τον Ολυμπιακό και αυτό δεν είναι τυχαίο. Έμεινε δίχως σκορ κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, σημείωσε μόλις 6 κόντρα σε Μπαρτσελόνα και Μακάμπι, με τα ποσοστά ευστοχίας του να έχουν πέσει, καθώς σουτ συνήθως έβαζε με... κλειστά μάτια, πλέον δεν μπαίνουν με την ίδια συχνότητα. Ναι, ήταν μοιραίος στο τέλος με το σουτ που δοκίμασε στο Τελ Αβίβ και βρήκε σίδερο, αλλά είναι πολλά περισσότερα τα ματς που έχει σκοράρει στο τέλος, δίνοντας νίκες, προκρίσεις και τίτλους στην ομάδα του. Δεν γίνεται να τα βάζει και όλα... Αναμφίβολα, όμως, οι Πειραιώτες έχουν ανάγκη να βρει σύντομα τον καλό του εαυτό του και εκείνος ξέρει καλύτερα από τον καθένα το τι πρέπει να κάνει για να επιστρέψει στα υψηλά στάνταρ απόδοσης.
Οι φορμαρισμένοι που χτύπησαν, οι παίκτες από πίσω, ο Γουέμπερ και τα ρίσκα του Μπλατ
Είναι και άτυχοι όμως οι "ερυθρόλευκοι", καθώς τις τελευταίες μέρες τους τραυματίστηκαν οι δύο πιο φορμαρισμένοι παίκτες τους. Τόσο ο Κώστας Παπανικολάου, όσο και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, παρουσιάζονται φανερά επηρεασμένοι από τους τραυματισμούς τους, με αποτέλεσμα να κινηθούν σε... ρηχά νερά στο Τελ Αβίβ. Το θέμα, όμως, είναι πως σιγά-σιγά θα πρέπει να δώσουν και το κάτι παραπάνω και οι παίκτες από πίσω. Είναι αδιανόητο οι ξένοι που ήρθαν, όπως ο Γιάνις Τίμα και ο Αξέλ Τουπάν, να μην δείχνουν έτοιμοι, ακόμη και στα λίγα λεπτά που θα βρεθούν στο παρκέ. Όταν η παρουσία τους είναι είτε υποτονική, είτε αχρείαστη, λογικό είναι να βλέπουν και το ματς περισσότερο από τον πάγκο. Με τον Γιώργο Πρίντεζη, πάντως, να διανύει περίοδο ντεφορμαρίσματος, ο Σάσα Βεζένκοφ αξίζει περισσότερες ευκαιρίες, αλλά και έξτρα χρόνο.
Ο Μπριάντε Γουέμπερ προστέθηκε στο ρόστερ του Ολυμπιακού, έστω και καθυστερημένα. Δεν πρόκειται για... μεσσία, ούτε για παίκτη που θα βάζει 15 και 20 πόντους σε κάθε ματς. Ένας αθλητικός γκαρντ με έφεση πρώτα στην άμυνα, διαθέτοντας όμως και ικανότητα στο να βάλει την μπάλα στο καλάθι. Πρώτη φορά στην Ευρώπη για εκείνον και εδώ υπάρχει ένα ρίσκο, στο κατά πόσο γρήγορα θα καταφέρει να προσαρμοστεί. Βέβαια, ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει πάρει και άλλες ριψοκίνδυνες αποφάσεις. Όπως με την επιλογή του Γιάνις Τίμα (αντί να επιλέξει γκαρντ το καλοκαίρι), όπως με το γεγονός πως δεν επέλεξε ξεκάθαρο αθλητικό σέντερ, καθώς ο Ζακ ΛεΝτέι είναι περισσότερο "4". Ο Αμερικανός τεχνικός, όμως, όπως έχουμε πει, φέτος καλείται να ζήσει και να πεθάνει με τα ρίσκα του.