Ο κομβι-Γκος και ο ντεφορμέ Φουρνιέ, ο «πατριωτικός» Ναν και ο άχαστος Μήτογλου
Μερικά στοιχεία από ένα ντέρμπι αιωνίων που δεν έκρινε κάτι, αλλά σίγουρα έδειξε πράγματα. Μαζί και ένα υστερόγραφο εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Ολοκληρώθηκε και το έκτο ντέρμπι αιωνίων για φέτος, μετρώντας και το Σούπερ Καπ. Ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό, μια νίκη που ήρθε πολύ πιο αγχωτικά από ότι φαινόταν στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης.
Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν πολύ καλύτερα, διατήρησαν ένα προβάδισμα της τάξεως των 10-12 πόντων, ανεβάζοντας τη διαφορά έως και το +19, προσπαθώντας να το συντηρήσουν μέχρι το τέλος.
Έχει κερδίσει ευρωπαϊκό σεβασμό ο Ολυμπιακός
Πάνω-κάτω, το ίδιο μοτίβο της προηγούμενης αναμέτρησης με τη Παρτίζαν. Όμως, υπήρχαν δύο μεγάλες διαφορές. Αρχικά, το προφανές. Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ καλύτερη, πολύ πιο πλήρης ομάδα από τη Παρτίζαν. Το σύνολο του Εργκίν Αταμάν έβγαλε μέταλλο μεγάλης ομάδας χθες στο ΣΕΦ, παλεύοντας για την ανατροπή μέχρι το φινάλε και το χαμένο σουτ του Κώστα Σλούκα.
Δεύτερη διαφορά, ο τραυματισμός του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Ο Αμερικανός γκαρντ αγωνίστηκε περίπου 20 λεπτά στη χθεσινή αναμέτρηση και πραγματικά ξεχώρισε. Με διαφορά ο κορυφαίος γκαρντ στο χθεσινό ματς, κάτι που φαινόταν τόσο όσο έπαιζε, όσο και όταν σταμάτησε να παίζει, λόγω της ενόχλησης στο δικέφαλο του ποδιού του.
Παράλληλα, ο Γκος κατάφερε, στο χρόνο που αγωνίστηκε, να καλύψει την επιθετική δυστοκία του Εβάν Φουρνιέ. Ο Γάλλος σταρ περνάει ξεκάθαρα μια μικρή περίοδο κάμψης εδώ και μερικές εβδομάδες. Οι άνθρωποι των ερυθρόλευκων, όμως, του δείχνουν συνεχώς την εμπιστοσύνη που του έχουν, περιμένοντας καρτερικά να βρει και πάλι το ρυθμό του, παρά το γεγονός ότι δεν έχει βοηθήσει όσο θα έπρεπε το τελευταίο διάστημα.
Μιλώντας για ρυθμό, είναι κάτι που δε κατάφερε να βρει ποτέ στο χθεσινό παιχνίδι ο Κέντρικ Ναν. Ο αστέρας του Παναθηναϊκού πραγματοποίησε μια κάκιστη εμφάνιση, με βάση τα στάνταρ που ο ίδιος έχει θέσει από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ευρώπη. Φυσικά, πρόκειται για έναν μεγάλο παίκτη, όπως έδειξε και στο τρίποντο στο 76-72, με κρεμασμένο πάνω του τον Λούκα Βιλντόσα.
Αν και, σε αυτό το σημείο, να προσθέσω κάτι. Από την έναρξη της σεζόν, ο Κέντρικ Ναν έχει πάψει να είναι αυτό το «αναίσθητο ρομπότ» της πρώτης του σεζόν. Λογικό, μιας και ο ίδιος επιθύμησε να παραμείνει στην Ελλάδα. Είναι πλέον πιο πολύ «άνθρωπος», βγάζοντας - κάπου κάπου - και μια εικόνα «πατριωτισμού». Δεν είναι κάτι που βλέπουμε πρώτη φορά, αλλά πάντα πρέπει να υπάρχουν όρια. Και όταν κάνεις αυτή τη κίνηση στο αντίπαλο κοινό, ανεξαρτήτως αντιπάλου, μπορούμε να πούμε ότι τα ξεπερνάς.
Προφανώς, μιλάμε για ντέρμπι αιωνίων, η ένταση θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλα παιχνίδια. Αλλά στη προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα να δημιουργηθεί ένα κλίμα μεγαλύτερης ασφάλειας και καθωσπρέπειας από τις περισσότερες πλευρές, μια τέτοια κίνηση είναι, τουλάχιστον, αχρείαστη. Υπάρχει κατανόηση, ξαναλέμε, ντέρμπι αιωνίων είναι. Απλά δε χρειαζόταν.
Τέλος, μια ειδική μνεία στον Ντίνο Μήτογλου, που έκανε με διαφορά τη κορυφαία του φετινή εμφάνιση. Ο Έλληνας φόργουορντ είναι πιθανότατα ο πιο σταθερός παίκτης του Παναθηναϊκού στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό από πέρσι. Και τη Παρασκευή στο ΣΕΦ, ήταν άχαστος, με 18 πόντους από 6/6 σουτ και 4/4 βολές. Μια εμφάνιση που ο Ντίνος την είχε ανάγκη, και την έκανε στο καλύτερο σημείο της σεζόν.
Υ.Γ. Είναι κρίμα που καμιά φορά πρέπει να κάνουμε μαθήματα γλώσσας Δ΄ Δημοτικού, αλλά ήρθε η ώρα. Οι μετοχές γράφονται με «ο» όταν δεν τονίζονται στη κατάληξη -όντας. Π.Χ. λέγοντας, κάνοντας κλπ. Όταν τονίζονται η κατάληξη τότε γράφεται με «ω». Πχ. μιλώντας, μετρώντας κλπ. Εξαιρείται η λέξη όντας. Αυτά.