Ο Σάσα της Ευρώπης και του Ολυμπιακού

Τα πεπραγμένα του Σάσα Βεζένκοφ σε NBA και EuroLeague, στον απόηχο της είδησης για τη μεγάλη επιστροφή στην Ευρώπη για τον Ολυμπιακό.

Ο Σάσα της Ευρώπης και του Ολυμπιακού

Σαν κεραυνός... εν αιθρία έσκασε η είδηση ότι ο Σάσα Βεζένκοφ επιστρέφει στην Ευρώπη και μάλιστα για λογαριασμό της ομάδας που τον ανέδειξε σε MVP της EuroLeague, τον Ολυμπιακό.

Η «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ έκανε τις απαραίτητες κινήσεις για να δείξει στον παίκτη πόσο πολύ τον θέλει, με τον ίδιο κατά πληροφορίες να προβάρει και πάλι τα «ερυθρόλευκα».

Ας θυμηθούμε μαζί τα πεπραγμένα του στην Ευρώπη με τον Ολυμπιακό τις δύο σεζόν που η ομάδα άγγιξε την απόλυτη καταξίωση στην EuroLeague αλλά και τι πήγε στραβά στο ΝΒΑ.

Από την αφάνεια στην καταξίωση...

Ο δρόμος για τον Βεζένκοφ δεν ήταν στρωμένος ποτέ με... ροδοπέταλα. Ήρθε σε «μεγάλο λιμάνι» το 2018 σε μια περίεργη συγκυρία για την ομάδα με όντας μεταγραφή της διοίκησης, με τον τότε προπονητή, Ντέιβιντ Μπλατ να μην τον έχει στα άμεσα πλάνα του. Πριν είχε κάνει ένα αποτυχημένο πέρασμα για πρώτη φορά σε επίπεδο Ευρωλίγκα με την Μπαρτσελόνα. Στις πρώτες του δύο σεζόν στον Πειραιά μετρούσε στη EuroLeague κατά μέσο όρο 3,8 και 7,1 πόντους στις πρώτες του δύο σεζόν ξεκινώντας μόλις 6 παιχνίδια ως βασικός.

Την επόμενη σεζόν, τη χρονιά που αποτέλεσε το πρελούδιο της επιστροφής του Ολυμπιακού στην ευρωπαϊκή ελίτ, με την έλευση του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο Σάσα ανέβασε αισθητά τα νούμερα του με 11,5 πόντους και 5,4 ριμπάουντ ανά αγώνα, παίζοντας συνολικά 31 παιχνίδια, τα 13 εκ των οποίων ως βασικός.

Έπειτα ακολούθησε η σεζόν-αποκάλυψη (2021-22), με την «αρμάδα» του Coach B, όταν και πήρε το χρίσμα του βασικού στη θέση 4 από τον εμβληματικό αρχηγό, Γιώργο Πρίντεζη. Παίζοντας και στα 38 παιχνίδια βασικός ο κορυφαίος off-ball παίκτης της Ευρώπης ανέβασε κι άλλο τα νούμερα του, με 13,7 πόντους και 5,9 ριμπάουντ, παίζοντας περίπου 30 λεπτά ανά αγώνα στην κορυφαία μπασκετική ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Στις εγχώριες διοργανώσεις και συγκεκριμένα στις 20 Φεβρουαρίου του 2022 έγραψε ένα εκπληκτικό double-double 18 πόντων και 13 ριμπάουντ στην τελικό Κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό, βοηθώντας τους «ερυθρόλευκους» να φτάσουν στην κατάκτηση του τροπαίου έπειτα από 6 χρόνια. Την ίδια χρονιά αναδείχθηκε σε MVP της Basket League.

Η σεζόν MVP

Κι ενώ οι αμφισβητίες έγραφαν... λίβελλους για αν είναι ή δεν είναι ο κορυφαίος πάουερ φόργουρντ της Γηραιάς Ηπείρου, ο Σάσα έδωσε ξανά τις δικές του απαντήσεις στο γήπεδο στην ονειρεμένη σεζόν του 2022-23.

Σχεδόν κάθε εβδομάδα κατακτούσε τον τίτλο του MVP αλλά και του μήνα, ανεβάζοντας κατακόρυφα τα νούμερα του, με 17,6 πόντους κατά μέσο όρο και 6,8 ριμπάουντ στη Euroleague.

Αναδείχθηκε έτσι σε πρώτο σκόρερ της σεζόν εκείνης αλλά και MVP της κανονικής περιόδου, φτάνοντας μία ανάσα από την κατάκτηση της EuroLeague που στέρησε από τους «ερυθρόλευκους» το σουτ του Γιουλ στον τελικό του Final 4 με τη Ρεάλ.

«Σάσα μείνε στον Ολυμπιακό»

Με τις «σειρήνες» από την άλλη μεριά του Ατλαντικού να ηχούν στα αυτιά του και... το μισό Σακραμέντο να έχει έρθει να τον δει να αγωνίζεται, το καλοκαίρι του 2023 και παρά τις παραινέσεις των «ερυθρόλευκων» οπαδών ο Βεζένκοφ έκανε το μεγάλο βήμα για το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ για λογαριασμό των Κινγκς. Οι άνθρωποι της ομάδας έδειχναν να τον θέλουν πολύ και ο ίδιος πείστηκε ότι θα του δώσουν το χρόνο και το χώρο να ξεδιπλώσει τα ταλέντο του, όμως την έλευση του στις ΗΠΑ τα πράγματα άρχισαν να στραβώνουν.

Στην ουσία δεν μπήκε ποτέ στο ροτέισον του Μάικ Μπράουν με τον προπονητή της ομάδας να κάνει λόγο για το πρόβλημα του Βούλγαρου στην άμυνα. Στην συνέχεια ακολούθησε και ένα τραυματισμό που τον έβγαλε εκτός ρυθμού με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει τη σεζόν με μόλις 5,4 πόντους ανά αγώνα σε πέριπου 12 λεπτά συμμετοχή σε 42 ματς.

Για πάντα στην «ερυθρόλευκη» οικογένεια

Ο Σάσα όπως είχε δηλώσει ο τζένεραλ μάναντζερ της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ, Νίκος Λεπενιώτης, στο AegeanBall Festival της Σύρου παραμένει μέλος της Ολυμπιακής οικογένειας, αν και τυπικά παίκτης των Ράπτορς, κάτι που όμως που όπως σας ενημερώσαμε αναμένεται να αλλάξει τις επόμενες ώρες.

Ο ίδιος παρότι παίκτης των Κινγκς πριν την έναρξη της περασμένης σεζόν έδωσε το παρών στην «θρυλική βραδιά» προς τιμήν του Βασίλη Σπανούλη και μάλιστα μετά από προτροπή του παρουσιαστή της εκδήλωσης φόρεσε την επετειακή φανέλα που είχε φτιάξει ΚΑΕ Ολυμπιακό για τον «Kill Bill», με τον λαό του ΣΕΦ να βροντοφωνάζει το όνομα του.

Αυτή τη φορά οι «σειρήνες» από την Ευρώπη αλλά και η προοπτική του ΝΒΑ δεν φαίνεται πως «μπερδεύουν» το κεφάλι του με τον ίδιο αποφασισμένο να επιστρέψει για να «τελειώσει τη δουλειά» που άφησε στη μέση στο Κάουνας και να γράψει με «χρυσά γράμματα» το όνομά του στην ιστορία του Θρύλου.

«Μέχρι να συναντηθούν ξανά οι δρόμοι μας, μείνετε δυνατοί και κρατήστε τη φλόγα αναμμένη. Μια φορά κόκκινος, για πάντα κόκκινος», είχε αναφέρει στη σχετική του ανάρτηση ο Βεζένκοφ όταν είχε αποχωρήσει από το λιμάνι. Και μπορεί η φλόγα την περασμένη σεζόν να κινδύνεψε να... σβήσει, ο Σάσα όμως έρχεται ξανά για να φέρει τη σπίθα που θα βάλει και πάλι φωτιά συθέμελα στη μπασκετική Ευρώπη.