Ολυμπιακός: Τα «4άρια» της δεκαετίας πίσω από τον Πρίντεζη
Με αφορμή την έλευση του πάουερ-φόργουορντ, Λιβιό Ζαν-Σαρλ, το «ΦΩΣ» θυμάται τα «4άρια» της δεκαετίας που βρέθηκαν πίσω από τον Γιώργο Πρίντεζη στο ρόστερ του Ολυμπιακού.
Εδώ και σχεδόν μία γεμάτη δεκαετία ο Γιώργος Πρίντεζης αποτελεί το βασικό «4άρι» του Ολυμπιακού και δικαιολογημένα. Από τους πιο σταθερούς παίκτες των «ερυθρολεύκων» σε απόδοση, πρωταγωνιστής στις μεγάλες επιτυχίες τους, ενώ ακόμη και η Ευρωλίγκα τον χαρακτήρισε ως τον κορυφαίο πάουερ φόργουορντ της δεκαετίας στη διοργάνωση. Πρόσφατα, μάλιστα, ανανέωσε το συμβόλαιό του με τους Πειραιώτες για ακόμη μία σεζόν. Πλέον, ασχέτως της εξέλιξης στην υπόθεση του Σάσα Βεζένκοφ, θα έχει πίσω του τον Γάλλο Λιβιό Ζαν-Σαρλ, ο οποίος αποτελεί το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ας ρίξουμε όμως μία ματιά στα «4άρια» που βρέθηκαν πίσω από τον υπαρχηγό από το 2011 και μετά.
Ολυμπιακός: Στο ΣΕΦ ο Ζαν-Σαρλ- Συναντήθηκε με Μπαρτζώκα και Σπανούλη (pics)
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Πέρο Άντιτς (2011-2013)
Το πέρασμα του Πέρο Άντιτς από τον Ολυμπιακό ήταν επιτυχημένο καθώς η παρουσία του συνδυάστηκε με τις μεγάλες διακρίσεις των «ερυθρολεύκων», οι οποίοι κατέκτησαν δύο σερί πρωταθλήματα Ευρώπης. Θα λέγαμε πως ταίριαξε με ιδανικό τρόπο στο «4» με τον Γιώργο Πρίντεζη, καθώς ο ένας συμπλήρωνε τις αδυναμίες του άλλου. Τρομερός ο Έλληνας διεθνής κοντά στο καλάθι, καλό σουτ από την περιφέρεια ο άλλος. Μεγαλύτερη ικανότητα στην επίθεση από τον αρχηγό, υψηλότερος βαθμός σκληράδας στην άμυνα από τον Σκοπιανό, που έβαζε το κορμί του σε θέση μάχης. Ο Άντιτς δεν είχε αθλητικά προσόντα, αλλά ήταν δυνατός κάτω από τα καλάθια και δεν τον κουνούσες εύκολα. Έκανε τρομερό φάιναλ φορ στο Λονδίνο (με την ΤΣΣΚΑ μέτρησε 13 πόντους και 3 ριμπάουντ στον ημιτελικό και στον τελικό με τη Ρεάλ 10 πόντους και 6 ριμπάουντ) και έβαλε τη σφραγίδα του στην κατάκτηση του τροπαίου. Στην πρώτη του σεζόν (2011-12) είχε μέσον όρο 7,2 πόντους και 4,3 ριμπάουντ, ενώ στη δεύτερη μέτρησε 6 πόντους και 3,5 ριμπάουντ. Ενδεχομένως ο καλύτερος όλων για μπακ απ του Πρίντεζη.
Μπρεντ Πέτγουεϊ (2013-2015)
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν ήταν... θαυμαστής του Πέρο Άντιτς, ήταν λάτρης της αθλητικότητας στους παίκτες και επέλεξε για αντικαταστάτη του τον... αέρινο Μπρεντ Πέτγουεϊ, ο οποίος ξεχώριζε για το εντυπωσιακό του άλμα, αλλά και για το καλό περιφερειακό του σουτ. Παράλληλα, πόνταρε και στην επιθυμία του παίκτη για το βήμα παραπάνω. Είναι γεγονός πως σημείωσε ορισμένες εντυπωσιακές εμφανίσεις. Κάρφωνε με θεαματικό τρόπο, προσέφερε ικανότητα στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, έβαζε τρίποντα, αλλά ακολούθως εμφάνισε τραυματισμούς που επηρέασαν την απόδοσή του και δεν αντεπεξήλθε στον επιθυμητό βαθμό στις απαιτήσεις που υπήρχαν από εκείνον. Ενδεχομένως από ένα σημείο και μετά να επηρεάστηκε και από την πίεση για το αποτέλεσμα. Στην πρώτη του σεζόν μέτρησε 6,2 πόντους (43,8% τρίποντο) και 3,5 ριμπάουντ και στη δεύτερη 5,5 πόντους (32,9% τρίποντο) και 3,7 ριμπάουντ.
Δημήτρης Αγραβάνης (2015-2017)
Στη διετία 2015-2017 ο Γιάννης Σφαιρόπουλος (ο οποίος του είχε μεγάλη αδυναμία, έχοντας συνεργαστεί μαζί και στον Πανιώνιο) επιχείρησε να αναβαθμίσει τον ρόλο του Δημήτρη Αγραβάνη, χρησιμοποιώντας τον αρκετά ως τον παίκτη πίσω από τον Γιώργο Πρίντεζη. Είχε το ύψος, την ταχύτητα, καλό σουτ από την περιφέρεια και συγκέντρωνε ένα πακέτο υψηλών προδιαγραφών. Τον είχε φέρει βέβαια ο Γιώργος Μπαρτζώκας το 2013, μαζί με τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Εμφάνισε όμως σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, ενώ ο τραυματισμός του στη σεζόν 2017-18 τον πήγε πίσω. Δεν κατάφερε να επανέλθει, ενώ ορισμένες φορές αδίκησε και τον εαυτό του με την ευέξαπτη συμπεριφορά του. Μέτρησε 3,6 πόντους και 2,2 ριμπάουντ (2015-16) και 3,6 πόντους και 2,4 ριμπάουντ στην επόμενη σεζόν (2016-17).
Κιμ Τιλί (2017-2018)
Εξαιρετικός παίκτης και τόσο οι άνθρωποι του Ολυμπιακού όσο και ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν ικανοποιημένοι από την έλευση του Γάλλου πάουερ φόργουορντ. Ο Κιμ Τιλί διέθετε εμπειρία, ύψος, ικανότητες, αλλά και έναν σοβαρό χαρακτήρα για να διαπρέψει. Δυστυχώς, όμως, υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στον Πειραιά, στάθηκε τρομερά άτυχος και δεν κατάφερε να βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα του. Έπαιξε σε μόλις 10 ματς με τους «ερυθρόλευκους», έχοντας μέσον όρο 3,8 πόντους (57,1% τρίποντο) και 2,4 ριμπάουντ.
Κάιλ Ουίλτζερ (2017-2018)
Σε εκείνη την… ταλαιπωρημένη σεζόν, ο Ολυμπιακός είχε μεγάλο πρόβλημα στο «4». Του βγήκε νοκ άουτ για τη σεζόν ο Δημήτρης Αγραβάνης, ενώ τραυματίστηκε και ο Κιμ Τιλί. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος λοιπόν επέλεξε τον Κάιλ Ουίλτζερ, ως μία λύση ανάγκης. Ο Καναδός πάουερ φόργουορντ, που λάτρεψε την Ελλάδα, διαθέτοντας εξαιρετικό σουτ, αγωνίστηκε με τους Πειραιώτες σε 24 ματς. Είχε μέσον όρο 4,5 πόντους (55,9% δίποντα, 42% τρίποντα) και 1,4 ριμπάουντ.
Σάσα Βεζένκοφ (2018-2020)
Ο Ολυμπιακός θέλει να κρατήσει τον Σάσα Βεζένκοφ στην ομάδα, του έχει κάνει πρόταση ανανέωσης, του έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο ρόλος του, αλλά υπάρχει διαφορά στο οικονομικό σκέλος. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά η υπόθεση. Ο παίκτης λέει πως θέλει να μείνει, αλλά στην πράξη υπάρχει απόσταση. Φέτος έδειξε σημάδια βελτίωσης ως ο φόργουορντ πίσω από τον Γιώργο Πρίντεζη. Στη σεζόν 2018-19 μέτρησε 3,8 πόντους (20,7% τρίποντο) και 2,2 ριμπάουντ σε 28 ματς, αλλά φέτος τα πήγε καλύτερα, καθώς έφτασε τους 7,1 πόντους (45,9% τρίποντο) και τα 2 ριμπάουντ σε 20 ματς, έχοντας κατά 3 λεπτά αυξημένο χρόνο συμμετοχής. Στο χέρι του να συνεχίσει να βρίσκεται στην ομάδα του Πειραιά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ