Ελληνικό μπάσκετ: Από την ακμή του 1987 στην παρακμή του 2019
Το εθνικό μας σπορ «άνθισε» μια μέρα σαν την σημερινή το 1987, όμως πλέον βιώνει την απόλυτη απαξίωση.
Με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φιλίππου και τ' άλλα παιδιά... Το τραγούδι που έγινε ύμνος το 1987 μας θυμίζει ακόμα τα συναισθήματα που μας πλημμύριζαν ακριβώς πριν από 32 χρόνια.
Τότε που ο Αργύρης Καμπούρης με τις δύο εύστοχες βολές του στον τελικό του ΣΕΦ κόντρα στην ΕΣΣΔ έστελνε την χώρα μας στα ουράνια. Η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στα χρονικά και το μπάσκετ ξεκίνησε να μπαίνει στην καθημερινότητά μας.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Οι συνοικίες μας γέμιζαν με γηπεδάκια, οι αθλητικές εφημερίδες σταμάτησαν να έχουν το σπορ στα μονόστηλά τους και οι Έλληνες ζούσαν και ανέπνεαν για να βλέπουν κάθε Πέμπτη τον Άρη να αγωνίζεται στα ευρωπαϊκά κύπελλα.
Οι κόντρες του Άρη με τον ΠΑΟΚ ήταν απλώς η αρχή. Σιγά - σιγά δυνάμωσαν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός και η καλαθοσφαίριση ξεκίνησε να γίνεται «μικρόβιο». Ακολούθησαν έξι ευρωπαϊκά τρόπαια για τον Παναθηναϊκό, τρία για τον Ολυμπιακό, ενώ στον χορό αυτόν με τις ευρωπαϊκές διακρίσεις προστέθηκαν ο Άρης, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ. Η Εθνική μας είχε τις αναλαμπές της κερδίζοντας κι άλλο Ευρωπαϊκό ενώ πλέον είναι καταξιωμένη σε διεθνές επίπεδο, αφού έχει κερδίσει μέχρι και τις ΗΠΑ των Λεμπρόν Τζέιμς και Καρμέλο Άντονι!
Με αυτά και μ' αυτά φτάσαμε στο 2019. Ο Παναθηναϊκός έχει να πάει στο Final Four της Ευρωλίγκας επτά χρόνια, ο Ολυμπιακός βρίσκεται εκτός Μπάσκετ Λιγκ, οι ομάδες του πρωταθλήματος έχουν όλες παράπονα για τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα.
Στους τελικούς του πρωταθλήματος ο ΠΑΟ πούλησε 389 εισιτήρια! Αριθμός αρνητικού ρεκόρ για τέτοια ματς. Οι «πράσινοι» μάλιστα για να διασκευάσουν τις εντυπώσεις, έβαλαν στον τρίτο τελικό το εισιτήριο με ένα ευρώ, αποδεικνύοντας ότι χωρίς τον «αιώνιο» αντίπαλο δεν υπάρχει άθλημα.
Οι «ερυθρόλευκοι» από την πλευρά τους δείχνουν ανένδοτοι. Αν δεν αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της ΚΕΔ δεν έχουν καμία όρεξη να αγωνιστούν ξανά στο πρωτάθλημα. «Καλύτερα στην Α2 με τους έφηβους», είναι η ατάκα που ακούς στο λιμάνι.
Ο άνθρωπος ο οποίος ευθύνεται για την επιτυχία του μπάσκετ στη χώρα μας, άφαντος! Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν τοποθετείται καν στα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και το μπάσκετ, όμως δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά κάθε φορά που κάνει κάποια δήλωσε ο διευθυντής της Ευρωλίγκας, Ζόρντι Μπερτομέου.
Όπως ανέβασε το μπάσκετ στην κορυφή των προτιμήσεών μας, έτσι το άφησε να «σβήσει». Το ελληνικό έπος του 1987 ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά του ελληνικού μπάσκετ.
Σήμερα, 32 χρόνια αργότερα όλα πια έχουν «σβήσει»...