Φάκελος «ξένοι διαιτητές»: Τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά του Βασιλειάδη
Η ανάγκη εξυγίανσης είναι μεγαλύτερη από ποτέ στο ελληνικό μπάσκετ, ωστόσο σύμφωνα με τον υφυπουργό Αθλητισμού η λύση των ξένων διαιτητών είναι θεμιτή μόνο στο ποδόσφαιρο. Τον λόγο, βέβαια, τον ξέρει μόνο ο Βασιλειάδης και οι... συν αυτώ. Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος.
Το πρόβλημα αξιοκρατίας, ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών υπάρχει εδώ και δεκαετίες στο ελληνικό μπάσκετ. Ένα πρόβλημα το οποίο για κάποιους αποτελεί πολύ απλά σύστημα ελέγχου, με εκτελεστικό όργανο τη διαιτησία.
Η πρωτοφανής μεν, απαραίτητη δε κίνηση της ΚΑΕ Ολυμπιακός να δώσει γροθιά σε αυτό το σύστημα, αρχικά μέσω της αποχώρησής της από το... θέατρο σκιών του ΟΑΚΑ και ακολούθως με το αίτημα παρουσίας ξένων διαιτητών στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, έριξε φως σε αυτό το πρόβλημα, το οποίο οι... χειριστές του συστήματος είχαν φροντίσει να κρύψουν κάτω από το χαλί.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο καιρός, όμως, πέρασε, το εν λόγω πρόβλημα πήρε τεράστιες διαστάσεις και δεν ήταν πλέον δυνατόν να κρυφτεί. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, ο Ολυμπιακός φώναξε «φτάνει πια» και πλέον έριξε το... μπαλάκι στους φορείς. Στην Πολιτεία, στον ΕΣΑΚΕ και φυσικά στην ΕΟΚ.
Από την τελευταία, φυσικά, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από αυτό που εξέφρασε -και μάλιστα με διάφορους τρόπους- ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Στον ΕΣΑΚΕ τα πράγματα είναι ολίγον τι... μπερδεμένα, με αρκετές ομάδες να στηρίζουν ξεκάθαρα την άποψη του Ολυμπιακού για την ΚΕΔ και άλλες να είναι περισσότερο... μαζεμένες. Άλλωστε ακολουθούν κι εκλογές...
Το θέμα, όμως, είναι τι κάνει η Πολιτεία. Ο Γιώργος Βασιλειάδης, αρχικά άφησε κάποιες υπόννοιες ότι χρειάζονται τομές και αλλαγές για το καλό του ελληνικού μπάσκετ, ωστόσο στη συνέχεια ουσιαστικά «ένιψε τας χείρας του», ερχόμενος σε απόλυτο συντονισμό με τις απόψεις Βασιλακόπουλου. Κοινώς, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε...
Το οξύμωρο, ή ακριβέστερα το υποκριτικό της όλης υπόθεσης, είναι ότι ο υφυπουργός ήταν απόλυτα θετικός στη λύση των ξένων διαιτητών στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της χώρας.
Μάλιστα, πρότεινε ο ίδιος τον ορισμό ξένων διαιτητών στους αγώνες της Super League στη συνάντηση που είχε με τον επιτετραμμένο FIFA και UEFA στην Ελλάδα, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, τον πρόεδρο της ΠΔΕ της ΕΠΟ, Νίκο Δρόσο, και τον Νομικό Σύμβουλο της UEFA, Άντζελο Ρηγόπουλο.
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον Βασιλειάδη, το ελληνικό ποδόσφαιρο και δη η Super League χρειαζόταν άμεσα εξυγίανση. Κι αυτή θα ερχόταν με τον ορισμό ξένων διαιτητών στα μεγάλα παιχνίδια της κατηγορίας, έστω κι αν η ΚΕΔ είχε ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες διαιτητές...
Όχι όμως και το μπάσκετ! Εκεί «οφείλουμε να σεβόμαστε τους θεσμούς» και «ο νομοθέτης δεν μπορεί να παρέμβει στη δικαιοδοσία της Ομοσπονδίας». Δηλαδή, δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Το απογοητευτικό της όλης υπόθεσης, βεβαίως, είναι ότι αν πραγματικά το ήθελαν οι αρμόδιοι, το πρόβλημα της διαιτησίας θα μπορούσε αν λυθεί άμεσα. Το πώς το έχει εξηγήσει ενδελεχώς το fosonline.gr σε προηγούμενο blog.
Τουλάχιστον ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι στο ελληνικό μπάσκετ «υπάρχουν σκιές», τις οποίες οφείλει να ξεφορτωθεί σε συνεργασία η Πολιτεία και η ΕΟΚ. Η πιθανότητα, βέβαια, να εξαλειφθούν οι εν λόγω σκιές από αυτούς που ουσιαστικά τις δημιούργησαν, δυστυχώς είναι μηδαμινή...