ΕΦΑΟΖ: Πιστός στο αναπτυξιακό πλάνο του! (pics)
Ο σύλλογος του Ζωγράφου σταθερός στη φιλοσοφία του να δουλεύει πάνω στις μικρές ηλικίες

Όταν έχεις βγάλει έναν Γιάννη Αντετοκούνμπο, καταλαβαίνουμε τη φροντίδα και τη σημασία που δίνουν στις μικρές ηλικίες στον σύλλογο του ΕΦΑΟΖ. Στρέφουμε για άλλη μια φορά τα φώτα μας στην ομάδα του Ζωγράφου, με αφορμή την επιτυχία επιστροφής των νεανίδων στην Α’ κατηγορία της ΕΣΚΑ (σ. αναδείχτηκαν υπερπρωταθλήτριες στη Β’ ΕΣΚΑ). Μιλήσαμε με την «ψυχή» των τμημάτων υποδομής, Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο.
Το θέμα δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» την 1η Μαρτίου
Premier League: Οι δέκα καλύτερες μεταγραφές της σεζόν
Συγχαρητήρια για την επιστροφή στην Α’ κατηγορία. Ήταν κάτι που το περιμένατε;
Σας ευχαριστώ πολύ και για τα συγχαρητήρια και για το βήμα που μας δίνετε. Χωρίς να ήταν ποτέ αυτοσκοπός, ήταν κάτι που το θέλαμε πάρα πολύ.
Η ομάδα μετά από πόσα χρόνια είχε βρεθεί ξανά στη Β’ κατηγορία; Τι είχε συμβεί πέρυσι και έπεσε;
Την αγωνιστική χρονιά 2019-20 ήμασταν στη Β’, αλλά ανεβήκαμε κατευθείαν. Πέρσι ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για διάφορους λόγους. Πρώτον, δεν υπήρχε χρόνος να στηθεί η ομάδα, στην ουσία μαζεύτηκε τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος και χωρίς μεταβατική και, δεύτερον, η ομάδα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ήταν εντελώς διαφορετική, με μόλις 2 κορίτσια από τα 12 να συνεχίζουν. Κάποια κορίτσια πλέον ηλικιακά δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην Α’ ΕΣΚΑ, κάποια άλλα κορίτσια σταμάτησαν το μπάσκετ λόγω δευτέρας και τρίτης Λυκείου ή σοβαρών τραυματισμών και επίσης μερικά κορίτσια επέλεξαν (πάντα με πολύ σεβασμό και αγάπη, αφού ακόμα και τώρα έχουμε επαφές και είναι κοντά στην ομάδα) να μετακινηθούν σε άλλα σωματεία. Έτσι η ομάδα αποδυναμώθηκε πολύ, υπήρχαν αθλήτριες από κάτω που βοήθησαν, αλλά λόγω γεγονότων καθώς και ότι δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου χρόνος να ετοιμαστούμε, σε συνδυασμό φυσικά με τις πολλές απώλειες, ήρθε ο υποβιβασμός. Μοναδικός μας σκοπός ήταν να κατέβουμε κανονικά στην Α’ ΕΣΚΑ που ανήκαμε, γνωρίζοντας ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, να αγωνιστούμε και να πέσουμε μέσα στο γήπεδο. Ήταν δύσκολη απόφαση όταν πολλοί μίλησαν για διάλυση του τμήματος ή για οικειοθελή υποχώρηση στη Β’. Δεν σας κρύβω και το λέω δημόσια ότι κάθε Δευτέρα ήταν ψυχοφθόρο να χάνεις με 40, 50, 60 πόντους και τελικά να υποβιβάζεται το τμήμα με 0-20 παθητικό. Τα βάλαμε κάτω με την κόουτς όμως πριν ξεκινήσουμε και είπαμε θα αγωνιστούμε με το υλικό που έχουμε, δώσαμε πολύ χώρο και χρόνο σε παιδιά τρία και τέσσερα χρόνια μικρότερα της ηλικίας των νεανίδων, υποβιβαστήκαμε, αλλά μείναμε πιστοί στο πλάνο μας που έχουμε μάθει να παλεύουμε μέσα στο γήπεδο και όχι να τα παρατάμε. Με τη λήξη του πρωταθλήματος βάλαμε τις βάσεις και δουλέψαμε μέχρι και τέλη Ιουλίου, θέλαμε να επανέλθουμε δυνατοί και το καταφέραμε. Προσωπικά νιώθω περήφανος και απόλυτα δικαιωμένος και για τις αποφάσεις μου και για τις επιλογές μου. Θέλω εδώ να ευχαριστήσω την προπονήτρια μας και τα κορίτσια. Τα δώσανε όλα και τα καταφέρανε!
Ο ΕΦΑΟΖ είναι ένας σύλλογος που σταθερά διακρίνεται στις μικρές ηλικίες. Ποια τα εφόδια; Βοηθάει το γεγονός ότι έχετε δικό σας γήπεδο; Γιατί το γηπεδικό είναι πρόβλημα για αρκετούς συλλόγους και δυσκολεύονται να βρουν ώρες προπονήσεων.
Τα εφόδια που δίνουμε ως σύλλογος είναι η απόλυτη ασφάλεια και στήριξη στα παιδιά, με πολλή αγάπη μέσα από την καθημερινότητά μας. Είμαστε ο σύλλογος της γειτονιάς, είμαστε μια οικογένεια. Παρόλο που έχουμε ένα δικό μας γήπεδο, πιστέψτε με, δεν μας λύνει το πρόβλημα. Ο σύλλογος έχει μεγαλώσει, η ακαδημία μας δυναμώνει, 20 τμήματα υποδομών, με 14 από αυτά να αγωνίζονται στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ. Υπάρχει ανάγκη και για άλλους χώρους.

Ποιοι άνθρωποι βοήθησαν στη φετινή επιτυχία;
Η επιτυχία είναι συλλογική. Αθλήτριες, προπονητικό σταφ και διοίκηση. Συν το πολύ ενθαρρυντικό γεγονός ότι στο τελευταίο ματς το γήπεδο γέμισε με τα παιδιά από τις υποδομές μας!
Οι κορασίδες από τη μεριά τους πώς πάνε;
Βρισκόμαστε για τρίτη σερί χρονιά στην Α’ ΕΣΚΑ και αυτήν τη στιγμή είμαστε στην 4η θέση (σ. μπήκαν τελικά στην τετράδα). Δεν μας ενδιαφέρει πού θα τερματίσουμε, σημασία έχει ότι όλες οι αθλήτριες δουλεύουν καθημερινά και υπάρχει τεράστια αγωνιστική βελτίωση μέσα από τις προπονήσεις, καθώς και πλήρης εφαρμογή του προπονητικού πλάνου μας.
Πόσα κορίτσια αριθμούν οι ακαδημίες του ΕΦΑΟΖ;
Συνολικά, από νεάνιδες μέχρι τα τζούνιορς, έχουμε 93 κορίτσια.
Με τη γυναικεία ομάδα υπάρχει η απαιτούμενη σύνδεση; Αγωνίζονται τώρα κορίτσια από τα σπλάχνα του συλλόγου;
Σαφώς υπάρχει σύνδεση με το γυναικείο τμήμα του συλλόγου μας, πολλές νεάνιδες ακολουθούν το προπονητικό πρόγραμμα και αγωνίζονται στο πρώτο τμήμα.
Είσαι χρόνια στον χώρο. Τι πράγματα πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη του μπάσκετ γυναικών;
Για να γίνουν πράγματα για την ανάπτυξη του γυναικείου μπάσκετ, πρέπει καταρχήν να σταματήσει αυτή η καραμέλα που λένε πολλοί ότι δεν υπάρχει γυναικείο μπάσκετ. Να βοηθήσουν όλοι οι αρμόδιοι από την Ομοσπονδία μέχρι την τελευταία ομάδα, να υπάρχει συνεργασία, να τοποθετηθούν οι καταλληλότεροι στις καίριες θέσεις, να εφαρμοστεί συγκεκριμένο προπονητικό πρόγραμμα με πλάνο χρόνων για την ανάπτυξη, όπως γίνεται σε χώρες εξωτερικού, και όχι να μας ενδιαφέρει μόνο το αποτέλεσμα. Δυστυχώς έχουν μείνει λίγοι ρομαντικοί στον χώρο και ελάχιστοι ασχολούνται σοβαρά και με αγάπη, γενικά στο μπάσκετ.
Τέλος, για να μην τους παραμελήσουμε κι αυτούς, πες μας δυο λόγια και για τους έφηβους και παίδες.
Στο παιδικό φέτος κάναμε μια νέα προσπάθεια. Φέραμε την κόουτς Αγγελική Ελευθερίου, πολύ φιλόδοξη και με πολλή όρεξη για δουλειά, δώσαμε πολύ χρόνο σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, υπάρχει πολλή βελτίωση το τελευταίο χρονικό διάστημα, του χρόνου θα πάμε πολύ καλύτερα. Έχουμε δώσει βάρος με την κόουτς και στα πιο κάτω τμήματα των παμπαίδων και του μίνι που υπάρχει πολύ καλό υλικό. Είμαι πολύ αισιόδοξος για τη νέα χρονιά. Το εφηβικό μας δυστυχώς βαθμολογικά δεν τα κατάφερε φέτος, αλλά νομίζω ότι μέσα από αυτήν τη δύσκολη χρονιά θα γίνουμε καλύτεροι του χρόνου. Μην ξεχνάμε ότι ήμασταν για 8 σερί χρόνια στην Α’ ΕΣΚΑ, κάτι μοναδικό για μια ομάδα συνοικιακή. Κι εδώ είμαι πολύ αισιόδοξος ότι, με τη δουλειά που ήδη ξεκίνησε για τη νέα αγωνιστική περίοδο, θα επανέλθουμε πολύ ανταγωνιστικοί.

«Άπειρο πάθος και δουλειά»
Προπονήτρια των κοριτσιών του ΕΦΑΟΖ η Στέλλα Λεμπέση, που ένιωσε μεγάλη χαρά βλέποντας τη δουλειά της να αποφέρει καρπούς.
Μπράβο για την άνοδο. Το πιστεύατε από την αρχή;
Ευχαριστούμε πολύ, να είστε καλά! Από πέρσι που ο υπεύθυνος Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος και η ομάδα αποφάσισαν να παλέψουμε και να αγωνιστούμε στην Α’ Νεανίδων με σχεδόν σίγουρο τον υποβιβασμό, είπαμε πως η φετινή χρονιά θα ξεκινήσει με στόχο να είμαστε ανταγωνιστικές και τρώγοντας ήρθε η όρεξη. Πάντα πίστευα μέσα μου ότι η ομάδα αυτή άξιζε να ανέβει, αλλά δεν ήθελα να δημιουργήσω άγχος στα κορίτσια και να καταλήξουν να μην ευχαριστιούνται το παιχνίδι. Με πολλές αναποδιές στην αρχή της χρονιάς, αλλά με άπειρο πάθος και δουλειά, φτάσαμε βήμα βήμα στα πλέι οφ χωρίς να έχουμε πλεονέκτημα έδρας. Πήγαμε χωρίς άγχος στο πρώτο ματς και μετά την πρώτη μας νίκη στους διπλούς αγώνες η άνοδος ήταν μονόδρομος. Με το μέταλλο που διαθέτει αυτή η ομάδα, με άπειρη βοήθεια από τους ανθρώπους της και πίστη στο πλάνο μας, καταφέραμε να ανέβουμε, κάτι που μας κάνει πολύ χαρούμενες και εμένα απίστευτα περήφανη για τα κορίτσια!
Πόσο καιρό είσαι στην ομάδα;
Στην ομάδα ήρθα το 2021 και ανέλαβα το τμήμα των μίνι κοριτσιών. Ενώ τη σεζόν 2023-24 με εμπιστεύτηκαν και ανέλαβα τα δύο αγωνιστικά τμήματα του συλλόγου, τις κορασίδες Α’ και τις νεάνιδες.
Λίγα λόγια για σένα να σε γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος.
Σπούδασα πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα, ενώ παράλληλα ασχολούμουν με το μπάσκετ και την προπονητική. Έπαιξα για περίπου 15 χρόνια σε διάφορες ομάδες στην Αθήνα, και με τις Εσπερίδες Καλλιθέας κατακτήσαμε δύο Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κορασίδων, τις σεζόν 2011-12 και 2012-13. Παράλληλα με την προπονητική, εργάζομαι ως μηχανικός σε μια εταιρεία τις πρωινές ώρες.
Ποια κορίτσια πιστεύεις μπορούν να κάνουν καριέρα;
Δεν τις ξεχωρίζω, καθώς θεωρώ πως όσες έχουν όρεξη για δουλειά, θέληση και υπομονή, σίγουρα μπορούν να παίξουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Όσο τους αρέσει αυτό που κάνουν και μοχθούν για αυτό τόσο θα προοδεύουν, όχι μόνο στον χώρο του μπάσκετ αλλά και γενικά στη ζωή τους. Είναι πολύ ικανές όλες, η καθεμία ξεχωριστά!
Τα μελλοντικά σου όνειρα;
Ακόμα είναι αρχή για εμένα, μαθαίνω πράγματα καθημερινά στο χώρο της προπονητικής, διαβάζω, ακούω, προσπαθώ να βελτιώνομαι και να βρω την προπονητική μου ταυτότητα. Μου αρέσουν πολύ τα αναπτυξιακά τμήματα, αλλά σίγουρα θα ήθελα να φτάσω σε ένα επίπεδο παραπέρα στο μέλλον. Στόχος μου η βελτίωση του κάθε αθλητή/τριας στον μέγιστο βαθμό που μπορεί να φτάσει. Προς το παρόν οι άνθρωποι του ΕΦΑΟΖ και κυρίως ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος με έχουν στηρίξει σε κάθε εμπόδιο που βρέθηκε μπροστά μας και θα προσπαθήσω να ανεβάσω την ομάδα όσο περισσότερο γίνεται μέσα από την καθημερινή δουλειά στο γήπεδο αλλά και έξω από αυτό.

«Χαρά, λύτρωση και δικαίωση»
Στο «ΦΩΣ» μίλησαν από κοινού και δύο παίκτριες που είναι από… μωρά στον ΕΦΑΟΖ, η Ρεγγίνα Σούλο και η Αντωνίνα Καστανιά.
Πώς νιώθετε μετά την επίτευξη της ανόδου;
Φεύγοντας από τα αναπτυξιακά τμήματα της ομάδας στην οποία μεγαλώσαμε, επιθυμία μας ήταν να επανέλθουμε στην κατηγορία που ξεκινήσαμε. Έτσι, μετά τη δύσκολη περσινή χρονιά που δεν τα παρατήσαμε, φεύγουμε γεμάτες, με την απόλυτη στήριξη της προπονήτριάς μας Στέλλας Λεμπέση και του υπεύθυνου υποδομών Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου που ήταν διαρκώς δίπλα μας. Η φετινή επίτευξη του στόχου επέφερε τεράστια χαρά, λύτρωση και δικαίωση για όλη την ομάδα.
Τα μυστικά που σας οδήγησαν στην επιτυχία;
Όλα μας τα χρόνια στον σύλλογο το μυστικό είναι το οικογενειακό και ζεστό κλίμα που έχει διατηρηθεί όχι μόνο στις επιτυχίες αλλά σε όλες τις συνθήκες, γεγονός που μας έφερνε όλο και πιο κοντά δημιουργώντας έτσι μια δυνατά συνδεδεμένη ομάδα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το πάθος μας για αυτό που κάναμε ήταν ίσως και η μεγαλύτερη επιτυχία μας.
Ποιες παίκτριες θαυμάζετε;
Θαυμασμό μάς προκαλούν όλες οι αθλήτριες που ασχολούνται με το γυναικείο μπάσκετ, καθώς στο παρελθόν ο χώρος του μπάσκετ ήταν ανδροκρατούμενος και οι ευκαιρίες για τις γυναίκες λιγότερες. Χάρη σε δυναμικές αθλήτριες του χώρου η κατάσταση έχει αλλάξει και το γυναικείο μπάσκετ διαδίδεται όλο και περισσότερο στη χώρα μας. Επίσης, πάνω από όλα, θαυμάζουμε τις συμπαίκτριές μας που αποτελούν για εμάς μια δεύτερη οικογένεια.
Συνδυάζονται εύκολα μπάσκετ και σχολείο ή σπουδές;
Η αρχή είναι πάντα δύσκολη, όμως εάν κάποιος θέτει στόχους και έχει όνειρα που θέλει να πραγματοποιήσει, τότε πρέπει να είναι διατεθειμένος να κάνει τον απαραίτητο προγραμματισμό, ώστε να μπορεί να συνδυάσει όλες του τις επιθυμίες και υποχρεώσεις. Με την απαραίτητη θέληση, υπομονή και στήριξη από τον περίγυρο του καθενός, όλα μπορούν να συνδυαστούν με επιτυχία.

Το ρόστερ των νεανίδων
Αντωνίνα Καστανιά
Ρεγγίνα Σούλο
Αδαμαντία Δόνου
Βάσω Σταυροπούλου
Ράνια Αβόκα
Αναστασία Μαλικούρη
Έρρικα Λασκαρίδη
Ευδοκία Πατσαλίδου
Ειρήνη Σινιώρη
Νάντια Γκατζόγια
Σταυρία Σωτηρίου
Νάνσυ Χρυσοστόμου
Συμμετείχαν και οι αθλήτριες από το τμήμα των κορασίδων: Δανάη Κόλα, Ελευθερία Γεωργοπούλου, Ελένη Τσουλφά, Δέσποινα Τσάμη, Δήμητρα Ευστράτογλου, Παναγιώτα Ερμείδη, Έστερ Παπαηλίου, Λυδία Φραγκούλη, Ιωάννα Μορτάκη Μαρτάκη.




ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ