Οι αστερίσκοι στη μεταγραφή Σλούκα
Στον Παναθηναϊκό, λοιπόν, θα συνεχίσει την καριέρα του ο Κώστας Σλούκας, σε μία εξέλιξη που συζητήθηκε και συζητείται όσο καμία άλλη στον μπασκετικό κόσμο.
Δεν θα ισχυριστούμε ότι γνωρίζουμε ούτε θα υποθέσουμε το σκεπτικό και το θυμικό του Έλληνα γκαρντ, ωστόσο η επιλογή του να συνεχίσει στον «αιώνιο» αντίπαλο βγάζει πικρία απέναντι στην πρώην ομάδα και τον προπονητή του. Υπάρχει και το ενδεχόμενο η εξέλιξη αυτή να ήταν προσυμφωνημένη, επομένως τα όσα ακούστηκαν από την πλευρά του παίκτη για την επιλογή του να μη συνεχίσει στην ομάδα που τον άνδρωσε αγωνιστικά αποτελούσαν μάλλον ένα προπέτασμα καπνού μέχρι να ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία με τους «πράσινους». Ό,τι από τα δύο κι αν ισχύει, εντέλει αυτός που δικαιώνεται ουσιαστικά και επικοινωνιακά είναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας.
Στον Παναθηναϊκό, από την άλλη, αισθάνονται ευχαριστημένοι, αλλά με… πολλούς αστερίσκους. Πράγματι, η απόκτηση του Σλούκα αποτελεί μία μεγάλη επικοινωνιακή νίκη σε πρώτη ανάγνωση, όμως, επειδή αρκετοί έσπευσαν να κάνουν τη σύγκριση με την αντίστροφη μεταγραφή του Βασίλη Σπανούλη, να επισημάνουμε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές. Ο Σπανούλης ήρθε στον Ολυμπιακό στα χρόνια της ακμής του και η αγωνιστική του αξία ασφαλώς άλλαξε τον ρουν της ομάδας του Πειραιά.
Μπαρτζώκας: «Αυτό σημαίνει έδρα, ήταν διαφορετικά τα κριτήρια»
Ο Σλούκας, καλώς ή κακώς, οδεύει στη δύση της καριέρας του και αυτό από μόνο του καθιστά την απόφασή του ακόμα πιο παράξενη. Γιατί να επιλέξει τώρα να αμαυρώσει την πορεία του στον Ολυμπιακό, κάνοντας το «αντίο» του προς τους «ερυθρόλευκους» να φαντάζει κούφιο και πλήρως ανειλικρινές; Μόνο εκείνος μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Προφανώς, πάντως, και το οικονομικό διαδραμάτισε τον ρόλο του στην επιλογή του. Τα 10 εκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια είναι πρόταση που δύσκολα μπορεί να βρει και ακόμα πιο δύσκολα να αρνηθεί παίκτης στην ηλικία του Σλούκα.
Ας μη γελιόμαστε όμως. Το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε να πληρώσει τα διπλά από τον Ολυμπιακό για τον 33χρονο άσο κάτι μαρτυρά για τη διαφορά των δύο ομάδων. Ειδικά αν πιστέψουμε ότι Σλούκας και Ολυμπιακός τα είχαν βρει στο οικονομικό. Από εκεί και πέρα, δεν συζητάμε για την αξία μίας τέτοιας μεταγραφής. Έλληνας γκαρντ της ποιότητας του Σλούκα δεν υπάρχει, έστω και στην ηλικία που βρίσκεται. Όμως, αυτό το «χρυσό» συμβόλαιο μήπως λειτουργήσει εις βάρος του Παναθηναϊκού, όταν με το ίδιο ποσό οι «πράσινοι» θα μπορούσαν να αποκτήσουν δύο ή και τρεις παίκτες κορυφαίου επιπέδου; Αυτό μένει να φανεί στην πράξη.
Όσον αφορά τον Ολυμπιακό, η απώλεια του Σλούκα ήταν ούτως ή άλλως πλήγμα, αφού, μετά και τη φυγή του Βεζένκοφ, σε ένα καλοκαίρι οι Πειραιώτες έχασαν δύο ελληνικά διαβατήρια σε καίριες θέσεις, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από ομοεθνείς τους. Τον γρίφο της αναλογίας Ελλήνων και ξένων παικτών, πάντως, όπως και τη διαχείριση αυτών σε κάθε διοργάνωση, θα κληθεί να αντιμετωπίσει πρώτος από όλους ο κόουτς Μπαρτζώκας και αναμένεται γρίφος για δυνατούς λύτες...
ΥΓ.: Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σχολίασε για τη μεταγραφή του Κώστα Σλούκα ότι «εμάς ούτε μας νοιάζει ούτε μας απασχολεί σε ποια ομάδα ήταν ο κάθε αθλητής και ούτε είναι κριτήριο επιλογής». Λες και ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια και σε διάφορες χρονικές φάσεις δεν έχει επιχειρήσει να αποκτήσει τους περισσότερους Έλληνες παίκτες που έχουν αγωνιστεί στον Ολυμπιακό...
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ