Ολυμπιακός: Οι λόγοι για τους οποίους κόπηκε ο Κάνααν
Το «ΦΩΣ» αναλύει την αγωνιστική απόφαση του Μπαρτζώκα να κόψει από τις υποχρεώσεις του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα τον Αμερικανό σούτινγκ γκαρντ
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πήρε την απόφαση να κόψει τον Αϊζάια Κάνααν από το υπόλοιπο του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Αμερικανός γκαρντ δεν θα λάβει μέρος στα πλέι οφ της εγχώριας λίγκας και από εδώ και πέρα θα αγωνίζεται μόνο στην Ευρώπη μέχρι το τέλος της σεζόν. Στην Α1 επιτρέπονται μόνο έξι ξένοι, ο Ολυμπιακός έχει επτά στο ρόστερ του, οπότε χρειαζόταν ένας μπασκετμπολίστας να κοπεί. Σακίλ Μακ Κίσικ, Μουσταφά Φαλ, Τόμας Ουόκαπ, Ταρίκ Μπλακ, Άλεκ Πίτερς και Τζόελ Μπολομπόι επιλέχθηκαν για το υπόλοιπο του ελληνικού πρωταθλήματος.
Δεν ήταν εύκολη απόφαση. Ήταν κάτι που ζόρισε τόσο τον Έλληνα κόουτς όσο και τους συνεργάτες του. Εξέτασαν και έβαλαν κάτω όλα τα δεδομένα, γνώριζαν πως όποια απόφαση και αν έπαιρναν θα υπήρχε μικρή δόση ρίσκου, αλλά καταστάλαξαν στο να μείνει εκτός ο Κάνααν. Προς το τέλος το δίλημμα ήταν μεταξύ του βραχύσωμου γκαρντ και του Μπολομπόι (ή ακόμη και του Ταρίκ Μπλακ), αλλά κρίθηκε περισσότερο αναγκαίο να είναι πιο γεμάτη η «κόκκινη» φροντλάιν. Στη δωδεκάδα θα βρίσκεται και ο Τζορτζ Πάπας, ο οποίος θα έχει υποστηρικτικό ρόλο στην περιφερειακή γραμμή του Ολυμπιακού.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Οι τρεις παράμετροι που έβαλε κάτω ο Μπαρτζώκας
1) Θέμα φόρμας: Σε αγωνιστικό επίπεδο, από θέμα φόρμας και απόδοσης, ο Αϊζάια Κάνααν είναι πιο πίσω από όλους. Ο Αμερικανός γκαρντ κινείται σε ρηχά νερά τους τελευταίους μήνες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Καμία αντίρρηση πως γενικότερα, από την αρχή της σεζόν, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, αν και είχε ορισμένες αγωνιστικές εξάρσεις, όπως και παιχνίδια που ήταν πρωταγωνιστής. Το τελευταίο διάστημα όμως δεν παίζει καλά. Χάνει αρκετά σουτ, ζορίζεται να βρει ρυθμό στην επίθεση και είναι ένα βήμα πίσω σε σχέση με τους συμπαίκτες του.
Για παράδειγμα, στους τελευταίους 10 ευρωπαϊκούς αγώνες των «ερυθρολεύκων» στην Ευρωλίγκα (από το ματς κόντρα στην Εφές στην Πόλη έως και αυτό με την Μπασκόνια στο ΣΕΦ) ο Κάνααν μέτρησε 6/34 τρίποντα, δηλαδή ποσοστό 17,6%, με μόλις 4 πόντους μέσον όρο ανά παιχνίδι. Χαμηλά νούμερα για έναν αθλητή ο οποίος έχει κύριο όπλο και προτέρημά του το περιφερειακό σουτ. Και γενικότερα, όμως, μέσα στη σεζόν, δεν τα έχει πάει καλύτερα. Σε 34 ματς στην Ευρώπη έχει 5,6 πόντους, με μόλις 38,1% στα δίποντα και 33,3% στα τρίποντα, με φτωχό νούμερο στη δημιουργία, έχοντας 0,9 ασίστ.
Όσον αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα, ο βραχύσωμος Αμερικανός γκαρντ τα πήγε καλύτερα. Είχε 9.9 πόντους και 1.1 ριμπάουντ μέσον όρο με 43.2% στα τρίποντα σε 18 λεπτά συμμετοχής, αλλά είναι και διαφορετική η πίεση στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη. Φέτος παρουσιάστηκε αρκετά ασταθής.
2) Ήθελε ισχυρή γραμμή ψηλών: Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκρινε πως ο Ολυμπιακός ήταν απαραίτητο να έχει ισχυρή φροντλάιν για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος και κυρίως ενόψει των τελικών κόντρα στον Παναθηναϊκό. Αυτό άλλωστε αναμένεται να είναι το πιθανότερο ζευγάρι, αν δεν υπάρξει κάποια συγκλονιστική αλλαγή και εξέλιξη. Ήθελε να έχει στη διάθεσή του τρεις σέντερ. Τους Μουσταφά Φαλ, Τζόελ Μπλομπόι και Ταρίκ Μπλακ.
Οι ψηλοί φθείρονται πιο εύκολα με φάουλ, μέσα στο παιχνίδι είναι και οι ανεπιθύμητοι τραυματισμοί και ο Έλληνας τεχνικός δεν ήθελε να κόψει έναν εκ των Μπολομπόι ή Μπλακ. Γιατί οι Πίτερς, Ουόκαπ, Μακ Κίσικ είχαν σίγουρη θέση. Παράλληλα, οι Πειραιώτες φέτος στη θέση «4» έχουν τους Σάσα Βεζένκοφ και Άλεκ Πίτερς, παίκτες που σαν δεύτερο πόστο έχουν το «3» και όχι το «5», όπως για παράδειγμα συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν με τον Λιβιό Ζαν-Σαρλ. Ο Γάλλος σαν δεύτερη θέση λειτουργούσε ως (ελαφρύς) σέντερ.
Επίσης, ο Ταρίκ Μπλακ, έχει ανεβάσει στο κατακόρυφο την απόδοσή του. Έχει γίνει ιδιαίτερα ουσιαστικός και αποδοτικός μέσα στο παιχνίδι και συνεισφέρει ενεργά σε άμυνα και επίθεση. Ο Τζόελ Μπολομπόι μπορεί πλέον να έχει περάσει σε ρόλο τρίτου σέντερ, αλλά στην ανάγκη μπορεί να παίξει και στο «4» αν χρειαστεί, παραμένοντας ένας ψηλός ο οποίος είναι εξαιρετικά χρήσιμος στις συνεργασίες πικ εν ρολ. Μεταξύ του διλήμματος «σουτ ή μέγεθος», ο Έλληνας κόουτς προτίμησε το δεύτερο, καθώς έκρινε πως το σουτ μπορεί να το πάρει και από άλλους παίκτες.
3) Εμπιστοσύνη στην περιφερειακή γραμμή: Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην περιφερειακή του γραμμή και ξέρει πως μπορεί να βρει λύσεις εκ των έσω. Μπορεί θεωρητικά να τέθηκε νοκ άουτ ο «βασικός» σούτινγκ γκαρντ της ομάδας, αλλά πίσω του βρίσκεται ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ενώ στη θέση «2» μπορεί να αγωνιστεί και ο Σακίλ Μακ Κίσικ. Ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας στο κάθετο παιχνίδι. Και όπως όλα δείχνουν ο αθλητικός γκαρντ/φόργουορντ θα χρησιμοποιηθεί αρκετά στο συγκεκριμένο πόστο, αφού στο «3» (πέρα από τον Κώστα Παπανικολάου) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι Σάσα Βεζένκοφ και Άλεκ Πίτερς. Είναι κάτι που το έχει δοκιμάσει μέσα στη σεζόν.
Παράλληλα, στον «άσο» βρίσκονται οι Τόμας Ουόκαπ και Μιχάλης Λούντζης (ο οποίος όποτε παίρνει ευκαιρίες δείχνει αξιοζήλευτη ετοιμότητα), γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στον Έλληνα τεχνικό να ανεβάσει στο «2» τον Κώστα Σλούκα, χρησιμοποιώντας τον συχνά και δίπλα στον Τεξανό πλέι μέικερ. Ένα δίδυμο που στην καλή του μέρα μπορεί να κάνει θραύση. Στην πράξη κόπηκε και ένας γκαρντ που είχε τη μικρότερη συμμετοχή στο κομμάτι της πάσας των ασίστ σε σχέση με τους υπόλοιπους περιφερειακούς του Ολυμπιακού.