Παιχνίδια με τη… φωτιά η νέα διοίκηση της ΕΟΚ
Οι ξένοι εισβάλλουν και στις μικρές κατηγορίες του μπάσκετ
Με τη… φωτιά παίζει η νέα διοίκηση της ΕΟΚ με τις αλλαγές που φέρνει στα εθνικά πρωταθλήματα μπάσκετ. Αρχικά, καλώς πράττει για τη σταδιακή μείωση των ομίλων, αφού είχαμε τερατουργήματα από την προηγούμενη διοίκηση, με ένα σωρό ομίλους που προέκυψαν λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό και του γεγονότος ότι τη σεζόν 2019-20 δεν υποβιβάστηκαν ομάδες. Σιγά σιγά, λοιπόν, τα πρωταθλήματα θα επιστρέψουν στην κανονική τους μορφή.
Εκεί που διαφωνούμε είναι στην εισβολή των ξένων και στις μικρότερες κατηγορίες του μπάσκετ. Ειλικρινά, δεν ξέρουμε τι… όνειρο είδε η νέα διοίκηση της ΕΟΚ. Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, στην Α2 ανδρών για πρώτη φορά οι ομάδες θα μπορούν να έχουν δύο ξένους στη σύνθεσή τους. Απλά ο συνολικός χρόνος συμμετοχής τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 650 λεπτά σε κάθε γύρο. Αλλιώς θα υπάρχει πρόστιμο. Δηλαδή οι ομάδες θα πρέπει να έχουν κομπιουτεράκια για να μετρούν τον χρόνο! Όσες δε ομάδες έχουν δύο ξένους θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά δύο αθλητές κάτω των 23 ετών στη δωδεκάδα. Με έναν ξένο δεν θα υπάρχουν περιορισμοί.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ξένοι για πρώτη φορά μπαίνουν και στη Β’ και Γ’ Εθνική. Ένας ενήλικος αλλοδαπός προερχόμενος από την ευρωπαϊκή ζώνη της ΦΙΜΠΑ ή από ειδικό καθεστώς (μετανάστες, εμπόλεμες ζώνες κ.λπ.). Στη δωδεκάδα θα πρέπει να υπάρχουν δύο αθλητές κάτω των 21 (ή ένας σε ενδεκάδα). Προσέξτε όμως. Σε δεκάδα δεν θα είναι υποχρεωτικό κάτι τέτοιο.
Πάμε και στις γυναίκες. Στην Α1 οι ομάδες θα μπορούν να έχουν έως 4 ξένες αθλήτριες, 3 όμως κάθε φορά στη δωδεκάδα. Στην Α2 θα μπορεί να υπάρχει μια Ευρωπαία ή από ειδικό καθεστώς. Παρομοίως, σε 12άδα θα πρέπει να δηλώνονται 2 αθλήτριες κάτω των 21 (ή μία σε 11άδα).
Κάπως έτσι λοιπόν έχει η κατάσταση με τη νέα προκήρυξη της ΕΟΚ. Εμάς όλο αυτό μάς βρίσκει αντίθετους. Μπορεί να λέγεται ότι θα πριμοδοτηθούν οι ομάδες που θα χρησιμοποιούν αρκετούς νεαρούς Έλληνες, αλλά γιατί να ανοίξει η πόρτα για τους ξένους; Υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος; Βλέπουμε τι γίνεται στην Basket League και με το χάλι που υπάρχει. Να έχουμε δηλαδή τώρα… καραβιές ξένων και στις χαμηλές κατηγορίες; Και το πιο επικίνδυνο είναι ότι θα εισβάλουν ακόμη πιο γερά οι ατζέντηδες. Κι αν μας πείτε ότι δίπλα στους ξένους οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν περισσότερο και να βελτιωθούν, εδώ γελάμε. Το ότι δεν βγαίνουν πια καλοί νέοι παίκτες είναι άλλο κεφάλαιο, στη δουλειά που γίνεται στις μικρές ηλικίες και στο μυαλό των παικτών.
Σχετικά με την Α2 έχουμε μια ακόμη ένσταση. Ουσιαστικά ευνοούνται οι πιο οικονομικά εύρωστες ομάδες. Είναι αυτό ισονομία; Άλλες να έχουν δύο ξένους, άλλες έναν και άλλες κανέναν;
Κλείνοντας, εκείνο που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι για την ώρα υπάρχουν ελάχιστες φωνές αντίδρασης. Ως κι ο ΠΣΑΚ σιωπά. Δεν ξέρουμε, μπορεί εμείς να το βλέπουμε λάθος και να είναι για καλό αυτές οι αλλαγές. Γιατί όμως πιστεύουμε ότι απλά οι ομάδες δεν θέλουν να μπουν σε κόντρα με τη νέα διοίκηση της ΕΟΚ; Οι ίδιες άλλωστε την ψήφισαν. Και θα ήταν παράλογο από τόσο νωρίς να περάσουν στην επίθεση. Ο χρόνος θα δείξει.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ