Η μεγάλη του Κρόνου σχολή: Τα κορίτσια του Αγίου Δημητρίου κυρίαρχα ξανά στο Πανελλήνιο Κορασίδων!
Ο Κρόνος Αγ. Δημητρίου κατέκτησε την 1η θέση στο Πανελλήνιο Κορασίδων για 3η συνεχόμενη χρονιά! Στο «ΦΩΣ» μίλησαν ο πρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Σκουλίκας, ο προπονητής Δημήτρης Σταμούλης και οι αθλήτριες Γεωργία Γρηγοροπούλου και Θεώνη Τσάμη
Ο Κρόνος Αγίου Δημητρίου τα κατάφερε ξανά και κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων για 3η συνεχόμενη χρονιά! Επίτευγμα μοναδικό στα χρονικά της διοργάνωσης.
Ο πρόεδρος του Κρόνου, Δημήτρης Σκουλίκας, νιώθει για άλλο ένα καλοκαίρι υπερήφανος για τα… πουλέν του. Άνοιξε ξανά την καρδιά του στο «ΦΩΣ»!
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Για 3η συνεχόμενη χρονιά πρωταθλητής στις Κορασίδες ο Κρόνος. Κάτι που δεν έχει ξανακάνει άλλη ομάδα. Ποιο είναι τελικά το μυστικό;
Δεν υπάρχουν «μυστικά» που μπορεί κάποιος να κρατήσει για την ομάδα του και να μπορούν να τον οδηγούν σε μία τέτοιου μεγέθους συνεχόμενη επιτυχία. Αντίθετα, όπως άλλωστε φάνηκε και σε αυτό το τουρνουά, η εξαιρετική δουλειά που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια από το τεχνικό τιμ και τους βοηθούς, σε συνδυασμό με την αγαστή υποστήριξη και συνεργασία των διοικούντων τον σύλλογο, δίνουν την ώθηση σε αυτά τα τόσο ταλαντούχα κορίτσια, τις αθλήτριές μας, να ξεδιπλώνουν το περίσσιο ταλέντο τους, να το καταθέτουν σε κάθε προπόνηση, σε κάθε αγώνα, με τρόπο που πραγματικά μας συγκινεί όλους! Όταν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω σε υπερθετικό βαθμό τα υπόλοιπα μοιάζουν μάλλον αναμενόμενα.
Η παραγωγική διαδικασία στον Άγιο Δημήτριο είναι ανεξάντλητη. Πού οφείλεται αυτό;
Ο Άγιος Δημήτριος είναι όντως ένας σημαντικός σταθμός για το γυναικείο μπάσκετ πανελληνίως. Ο Κρόνος, με πολυετή παρουσία στις εθνικές κατηγορίες Α:νδρών – Γυναικών, αποτελεί τον πιο σημαντικό εκπρόσωπο του αθλήματος στην πόλη. Φυσικά και αναμενόμενα ακολουθούν και τα τμήματα υποδομών, με παιδιά τα οποία μαθαίνουν το άθλημα δίπλα σε έμπειρους και ικανούς προπονητές, προετοιμαζόμενα να στελεχώσουν μεγαλώνοντας τις ανδρικές – γυναικείες ομάδες. Με αυτόν τον στόχο (που δεν είναι πάντα εύκολος) διαθέτουμε μία πληθώρα νέων παιδιών (αγόρια – κορίτσια) στις ακαδημίες του συλλόγου που δουλεύουν καθημερινά, κάνοντας αυτό που τόσο τους αρέσει: να παίζουν σωστό μπάσκετ.
Ακολουθεί τώρα το Πανελλήνιο Νεανίδων. «Μπακ του μπακ»;
Φέτος η ομάδα των Νεανίδων μας συμμετέχει πρώτη φορά στην τελική φάση ενός Πανελλήνιου Πρωταθλήματος. Είναι μία ομάδα με πολλές δυνατότητες, πολύ ταλέντο και εξαίρετους χαρακτήρες. Είμαστε βέβαιοι ότι τα κορίτσια θα καταθέσουν την ψυχή τους μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και θα αγωνιστούν γι’ αυτό που τους αξίζει και που σίγουρα είναι κάτι σπουδαίο!
Πιστεύετε ότι ο Κρόνος αποτελεί σύλλογο-πρότυπο στον χώρο του γυναικείου μπάσκετ;
Ο Κρόνος, ως ένα ερασιτεχνικό σωματείο, μέσα στη δύσκολη πραγματικότητα διατηρεί τις προτεραιότητες που έχει χαράξει ως φιλοσοφία. Αποτελεί έναν σύλλογο που έχει κατορθώσει μέσα από τη διαρκή παρουσία του ~σε όλο το εύρος ηλικιών~ στις τοπικές και εθνικές διοργανώσεις να καθιερωθεί στη συνείδηση των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων ως ένα σωματείο-«οικογένεια»! Μία οικογένεια που χωρά μέσα της ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τον υγιή αθλητισμό ως προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα, αφού μιλάμε με την αφορμή του Πανελληνίου Κορασίδων, ως προσφορά στο πιο ευαίσθητο κομμάτι του: τα νέα παιδιά! Τώρα αν η λέξη «πρότυπο» χωρά μέσα της τη σημασία των παραπάνω, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι καταφατική.
Σταμούλης: Υπομονή, επιμονή και μεράκι
Προπονητής της ομάδας Κορασίδων του Κρόνου ο Δημήτρης Σταμούλης. Ο ταλαντούχος τεχνικός μίλησε στο «ΦΩΣ» για όλα!
Ο Κρόνος άξια πήρε πάλι το χρυσό στο Πανελλήνιο Κορασίδων. Το περιμένατε;
Είναι πράγματι σπουδαίο επίτευγμα μια ομάδα Κορασίδων να καταφέρει να διατηρηθεί στην κορυφή της Ελλάδας για τρίτησυνεχόμενηχρονιά. Επιτυχία που δεν έχει επιτευχθεί από καμιά άλλη ομάδα στο παρελθόν. Με το γεγονός αυτό να ενισχύει το κίνητρό μας, μπορώ να σας πω με σιγουριά πως το θέλαμε πάρα πολύ. Ακόμα κι αν η έξαρση του Covid-19 υποχρέωσε τους αρμόδιους φορείς να διακόψουν τις αθλητικές δραστηριότητες, ακόμα κι αν η Ένωσή μας ήταν η μόνη από τις Ενώσεις που δεν είχαν αγωνιστική συνέχεια, κάνοντάς μας να παίξουμε το πρώτο μας παιχνίδι στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, έπειτα από αγωνιστική απραξία 140 ημερών, η δίψα των παιδιών για να κυνηγήσουν το όνειρό τους δεν έσβησε όλο αυτό το διάστημα. Επομένως η φετινή επιτυχία μας είναι κάτι για το οποίο είχαμε δουλέψει μεθοδικά και είμαστε πολύ χαρούμενοι που η προσπάθειά μας και οι κόποι μας στέφθηκαν με επιτυχία.
Πόσοι άνθρωποι δουλεύουν στα τμήματα υποδομής;
Ο Κρόνος Αγίου Δημητρίου απασχολεί 18 προπονητές στα τμήματα υποδομών του. Τη χρονιά που μας πέρασε ο αριθμός των αθλητών ξεπερνούσε τα 300 παιδιά, 80 εκ των οποίων ήταν κορίτσια. Μαζί με την κόουτς Βασιλεία Πύρρου είχαμε την επίβλεψη όλων των αγωνιστικών τμημάτων, από τις Κορασίδες μέχρι και τα Μίνι Κορίτσια. Αρωγούς στην προσπάθεια αυτή είχαμε τους ακούραστους Μπαλάφα Γιώργο και Ραφτόπουλο Θάνο, οι οποίοι φρόντιζαν να μας παρέχουν τις ιδανικότερες δυνατές συνθήκες από πλευράς συλλόγου. Για την επόμενη χρονιά οι στόχοι μας έχουν ανέβει και στην προσπάθειά μας αυτή θα μας βοηθήσει ο κόουτς Ηλίας Παπασάββας, που προέρχεται από την αναπτυξιακή ομάδα κοριτσιών της ΕΣΚΑΝΑ.
Η ομάδα βγάζει συνεχώς νέα φυντάνια. Ποιο το μυστικό́;
Οι ιδιαιτερότητες της ηλικίας αυτής αλλά και η ηλικιακή εξέλιξη των κοριτσιών από τις Κορασίδες στις Νεάνιδες είναι ένας παράγοντας που δυσκολεύει την παραμονή στην κορυφή. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο πλάνο που να αφορά τόσο τον κάθε αθλητή ατομικά αλλά και κάθε τμήμα των κοριτσιών. Μυστικό παραγωγής ταλέντων δεν υπάρχει. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και μεράκι για να μπορέσεις να κερδίζεις το 100% από κάθε αθλήτρια. Πολύ σημαντική είναι και η παρουσία στα τμήματα υποδομών προπονητών, όπως η Βασιλεία Πύρρου, αλλά και η Νένα Νικολαΐδου, οι οποίες αφιερώνουν με αγάπη τον χρόνο και τις γνώσεις τους για χάρη των παιδιών, σε συνδυασμό με τη βοήθεια της διοίκησης, αλλά και την προσωπική στήριξη του προέδρου κ. Σκουλίκα. Ο Κρόνος θα είναι παρών και στο Πανελλήνιο Νεανίδων, με τα κορίτσια που πέρυσι και πρόπερσι στέφθηκαν πρωταθλήτριες Ελλάδος στις Κορασίδες. Είμαστε πολύ περήφανοι για την επιτυχία του πλάνου μας και νιώθουμε την ευθύνη αλλά και τη χαρά που ένα «οικογενειακό» σωματείο, όπως ο Κρόνος, έχει γίνει ένας μπασκετικός πόλος έλξης για αθλήτριες από όλη την Ελλάδα.
Πώς μπορέσατε να επαναφέρετε τα κορίτσια στη δράση μετά την καραντίνα;
Το διάστημα αυτό ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για όλους μας, αλλά και για τα παιδιά. Κλήθηκαν να μείνουν μακριά όχι μόνο από το άθλημα που αγαπάνε, αλλά και από τις παρέες τους, τους συγγενείς τους και τις περισσότερες δραστηριότητές τους. Όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο ανησυχίας και φόβου. Αντιλαμβανόμενοι λοιπόν πόσο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στην ψυχολογία παιδιών 13-16 ετών, προσπαθήσαμε αρχικά να κρατήσουμε τακτική επαφή (2 φορές την εβδομάδα) όλο το διάστημα αυτό μέσω βιντεο-συζητήσεων. Παράλληλα, τα παιδιά συμμετείχαν σε πλατφόρμα τηλεπροπονήσεων, κάνοντας ασκήσεις τεχνικής σπίτι τους με δικό τους εξοπλισμό. Όσο πλησιάζαμε προς την επανέναρξη των προπονήσεων, διαμορφώσαμε ατομικά προγράμματα φυσικής κατάστασης για τις αθλήτριές μας με στόχο την όσο πιο ομαλή επανένταξή τους στο γήπεδο. Όπωςφάνηκε, το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.
Ποιες αθλήτριες από τη συγκεκριμένη ομάδα μπορούν να κάνουν καριέρα;
Αυτό είναι θέμα των προτεραιοτήτων των παιδιών και κατά πόσο είναι διατεθειμένα να ακολουθήσουν ένα δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα αθλητή-μαθητή. Επίσης πόσο πρόθυμα είναι να θυσιάσουν χρόνο μακριά από τους φίλους και τους συγγενείς τους και να αφιερώσουν αμέτρητες ώρες στην προπόνηση. Καθώς και ποια παιδιά θα αξιοποιήσουν καλύτερα τις ευκαιρίες που θα τους δοθούν. Όλο αυτό φυσικά σε έναν χώρο στον οποίο η πλειονότητα των υπευθύνων διστάζει να εμπιστευθεί νεαρές αλλά ταλαντούχους αθλήτριες. Επομένως όσες πραγματικά είναι διατεθειμένες να κυνηγήσουν το όνειρό τους στρέφονται προς το εξωτερικό, όπου λειτουργούν με διαφορετική φιλοσοφία. Μακάρι όμως επιτυχίες σαν κι αυτή να αποτελέσουν το έναυσμα ώστε αθλήτριες που διακρίνονται να λάβουν την εμπιστοσύνη που τους αξίζει, με στόχο να αποτελέσουν την επόμενη ημέρα του ελληνικού μπάσκετ.
Γρηγοροπούλου: Ανταμοιβή για την προσπάθειά μας
MVP του Πανελληνίου Κορασίδων η Γεωργία Γρηγοροπούλου. Η χαρισματική 16χρονη σέντερ, που δεν θα πάρει ανάσα, καθώς θα παίξει με τον Κρόνο και στο Πανελλήνιο Νεανίδων, μίλησε στο «ΦΩΣ».
Οδηγήσατε τον Κρόνο πάλι στην κορυφή. Χαρούμενες; Ήταν εύκολο το έργο σας;
Η κατάκτηση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά́ αποτελεί ένα ρεκόρ και μας γεμίζει χαρά́ και υπερηφάνεια. Είναι η ανταμοιβή́ για την προσπάθεια που καταβάλαμε. Δεν ήταν εύκολο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικούς αντιπάλους και κάθε αγώνας απαιτούσε άλλη προσέγγιση. Ακούσαμε τις οδηγίες του προπονητή́ μας και τα καταφέραμε!
Ποιες μεγαλύτερες αθλήτριες θαυμάζεις; Ποια τα μελλοντικά όνειρά σου;
Υπάρχουν πολλές σπουδαίες αθλήτριες που αποδεικνύουν την αξία του γυναικείου μπάσκετ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό́. Θαυμάζω αρκετές αθλήτριες του WNBA, αλλά́ πρότυπό μου αποτελεί και η Άρτεμις Σπανού́, μια Ελληνίδα που έχει καταφέρει πολλά́.
Εκείνο που θέλω είναι να συνεχίσω να αγωνίζομαι και να βοηθώ την ομάδα μου στην κατάκτηση νέων στόχων. Επίσης να μπορέσω να συνδυάσω σπουδές με μπάσκετ υψηλού́ επιπέδου.
Τσάμη: Γρήγορα ένιωσα σαν στο σπίτι μου
Από τα κορίτσια μίλησε στο «ΦΩΣ» και η Θεώνη Τσάμη.
«Είμαστε όλες πολύ χαρούμενες που καταφέραμε να πετύχουμε τον στόχο μας, καθώς ήταν κάτι για το οποίο δουλεύαμε σκληρά από την αρχή της χρονιάς. Για εμένα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, μιας και δεν μου είχε δοθεί η ευκαιρία για συμμετοχή σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο παρελθόν. Δεν ήταν εύκολο το έργο μας, όπως και κάθε υψηλός στόχος, ειδικότερα με τις συνθήκες που επικρατούσαν τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας και έγινε ακόμα δυσκολότερο. Όμως παρά τη δύσκολη αυτή κατάσταση καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε με θυσίες και πολύ κόπο και τελικά να φτάσουμε στο στόχο μας».
Για τις αγαπημένες της αθλήτριες και το μέλλον είπε: «Θαυμάζω αρκετές παίκτριες, μία από τις οποίες είναι η Εβίνα Μάλτση τόσο για τις αθλητικές επιτυχίες της όσο και για το πάθος και την προσφορά της στο μπάσκετ. Όσον αφορά τα μελλοντικά μου όνειρα θα ήθελα κάθε μέρα να βελτιώνομαι όσο γίνεται περισσότερο, παίζοντας μπάσκετ σε υψηλό και ανταγωνιστικό επίπεδο. Για την επόμενη χρονιά θέλουμε με επιμονή και πολλή δουλειά να μπορέσουμε να φτάσουμε ξανά στην κορυφή!».
Η 15χρονη φόργουορντ άφησε πέρυσι την Καβάλα για να κατεβεί στην Αθήνα.
«Η απόφαση να αφήσω την Καβάλα και να μετακομίσω στην Αθήνα ήταν μια οικογενειακή απόφαση, αλλά κυρίως για λόγους καλύτερου μέλλοντος. Φυσικά και δεν ήταν καθόλου εύκολο για εμένα να αποχωριστώ όλους αυτούς τους ανθρώπους που ήξερα από μικρό παιδί και με τους οποίους είχα περάσει τόσες στιγμές. Στην αρχή μού φαινόταν απίθανο να μπορέσω να αντέξω αυτή την αλλαγή και δεν ήθελα καθόλου. Όσο το σκεφτόμουν αγχωνόμουν και φοβόμουν περισσότερο, αλλά με τον καιρό άρχισα να το αποδέχομαι. Όταν έφτασε η στιγμή για τη μεγάλη αλλαγή ήξερα ότι ήταν για καλό και προσπάθησα να το δω θετικά. Τελικά κατάφερα να προσαρμοστώ πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από ό,τι περίμενα, γνώρισα πολλούς ανθρώπους του Κρόνου που μου στάθηκαν από την αρχή και με έκαναν να νιώσω αμέσως άνετα. Με έβαλαν στο κλίμα της ομάδας κάνοντάς με να νιώθω την ομάδα μου σαν δεύτερη οικογένεια, όπως συνέβαινε και στον Αστέρα Καβάλας, και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Έκανα καινούργιες φιλίες και παρέες και έμαθα να διαχειρίζομαι δύσκολες καταστάσεις, κάτι που με έκανε ακόμα πιο δυνατή. Οι διαφορές από την Καβάλα είναι κυρίως στο επίπεδο του μπάσκετ, το οποίο είναι πιο απαιτητικό και ανταγωνιστικό, καθώς μέσα από αυτό υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για βελτίωση. Άλλη μια διαφορά είναι στους ρυθμούς της καθημερινής ζωής: εδώ τα πράγματα κυλάνε πιο γρήγορα, ενώ στην Καβάλα ήταν πιο ήρεμα και ήσυχα. Παρ’ όλα αυτά όσες φορές και να γυρνούσα τον χρόνο πίσω δεν θα άλλαζα την απόφασή μου γιατί ξέρω ότι όλα γίνονται για κάποιον λόγο και εδώ είμαι καλά, έχω αναπτύξει σχέσεις και έχω αποκτήσει ήδη εμπειρίες τις οποίες δεν θα άλλαζα. Εννοείται πως αγαπώ την πόλη όπου γεννήθηκα και δεν ξεχνώ τίποτα και κανέναν από εκεί αλλά πλέον η ζωή μου συνεχίζεται εδώ!».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ