Ολυμπιακός: Οι λόγοι που πήρε τον Έβανς

Ο Κίναν Έβανς  είναι ένας εκ των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων του Ολυμπιακού - Το ΦΩΣ αναλύει τους λόγους που οι Πειραιώτες προχώρησαν στην απόκτησή του.

Ολυμπιακός: Οι λόγοι που πήρε τον Έβανς

O Κίναν Έβανς έκανε σεζόν αποκάλυψη φέτος με τη Ζαλγκίρις στην Ευρωλίγκα. Μπορεί η λιθουανική ομάδα να έμεινε εκτός προημιτελικών, αλλά ο 28χρονος (23/8/1996) Αμερικανός γκαρντ έκλεψε τις εντυπώσεις με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις. Έδειξε την ποιότητά του, την κλάση του, έχοντας μάλιστα διάρκεια στην απόδοσή του. Ολοκλήρωσε τη σεζόν έχοντας 17,3 πόντους, με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας (52,5% δίποντα, 43,5% τρίποντα, 89,5% βολές), συν 4,0 ασίστ, 2,8 ριμπάουντ και 1,2 κλεψίματα, σε 27,2 λεπτά συμμετοχής, αγωνιζόμενος σε 34 ματς.

Σε όλα μάλιστα βασικός. Κορυφαίες του εμφανίσεις εκείνη απέναντι στην Παρτιζάν, όταν και σταμάτησε στους 33 πόντους (6/7 δίποντα, 4/8 τρίποντα) και 4 ασίστ, αυτή κόντρα στον Παναθηναϊκό με 24 πόντους (5/6 δίποντα, 4/5 τρίποντα) και 5 ασίστ, αλλά και οι επίσης 24 πόντοι εναντίον τς Βαλένθια (6/9 τρίποντα). Ένας παίκτης με έφεση στο σουτ και στο σκορ, βάζοντας μάλιστα και αρκετούς πόντους σε κρίσιμες στιγμές, όταν η μπάλα... έκαιγε. Οι Πειραιώτες τον ξεχώρισαν αμέσως και με αφορμή το γεγονός πως έμενε ελεύθερος, φρόντισαν να έρθουν σε συμφωνία μαζί του πριν ολοκληρωθεί η σεζόν.

Ας αναλύσουμε όμως τους λόγους που οι «ερυθρόλευκοι» κινήθηκαν για την απόκτησή του, την οποία και ολοκλήρωσαν παρά το γεγονός πως υπέστη σοβαρό τραυματισμό. Υπενθυμίζεται πως ο άτυχος Κίναν Έβανς, τον περασμένο Μάη υπέστη... ζημιά στο αριστερό γόνατο (ρήξη του επιγονατιδικού συνδέσμου). Έκανε επέμβαση και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα επιστρέψει στην αγωνιστική δράση σε περίπου οκτώ μήνες. Όλα δείχνουν πως θα τον δούμε κατά τον Φλεβάρη στις επάλξεις.

1) Πρωτοκλασάτος γκαρντ από αυτούς που... σπανίζουν

Βιώνουμε μία εποχή στην οποία οι πρωτοκλασάτοι γκαρντ έχουν εκλείψει. Είτε επειδή το ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν παράγει πλέον με ποσότητα σπουδαίους πλέι-μέικερ και «δυάρια», είτε και γιατί οι περισσότεροι μετακομίζουν στο ΝΒΑ (Μίτσιτς, Μπογκντάνοβιτς). Δεν είναι τυχαίο πως αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες βασίζονται, αλλά και χρυσοπληρώνουν γκαρντ που είναι και σε προχωρημένη ηλικία (32 ετών και άνω), όπως η Μονακό τον Μάικ Τζέιμς (34) και τον Νικ Καλάθη (35), ο Παναθηναϊκός τον Κώστα Σλούκα (34), η Ρεάλ τον Φακούντο Καμπάτσο (33), η Εφές τον Σέιν Λάρκιν (32). Ο Κίναν Έβανς είναι 28 ετών, διαθέτει εμπειρία σε επίπεδο Ευρωλίγκας και έμενε ελεύθερος. Δεν γινόταν να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Με τους Πειραιώτες, μάλιστα, να μην κάνουν πίσω στο γεγονός πως τραυματίστηκε, δείχνοντας τεράστια εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του. Υπάρχει η άποψη πως μόλις επιστρέψει, θα εξελιχθεί σε παίκτη-πρωταγωνιστή για τον Ολυμπιακό.

2) Παίζει άνετα στο «1» και στο «2»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει εξαιρετική άποψη για το ταλέντο του Κίναν Έβανς. Του αρέσει το γεγονός πως ο αθλητής μπορεί να αγωνιστεί με άνεση τόσο στο «1», όσο και στο «2». Ένας γκαρντ που έχει ευχέρεια στο σκορ, μπορώντας να βάλει τη μπάλα στο καλάθι με διάφορους τρόπους. Έχει αξιόπιστο σουτ από την περιφέρεια, είναι ικανότατος στο μπάσιμο, έχει σουτάκι από μέση απόσταση και φημίζεται για την ικανότητα του να είναι εύστοχος στις φάσεις που καλείται να βάλει μεγάλα σουτ όταν η μπάλα... καίει. Έχει αγωνιστικό θράσος και πρόκειται για παίκτη με προσωπικότητα. Αν και 1,93 μπορεί να καρφώσει στο αντίπαλο καλάθι, διαθέτοντας και αθλητικά προσόντα.

Παράλληλα, είναι ικανός πασέρ, ξέρει να δημιουργεί και να διαβάζει το παιχνίδι του αντιπάλου. Έχει καλή ντρίμπλα και είναι εξαιρετικός στις φάσεις «ένας εναντίον ενός»., εκτελώντας και μετά από ντρίμπλα. Περισσότερο «2άρι», λιγότερο «άσος», αλλά με δεδομένη ποιότητα και στις δύο θέσεις. Υπομονή μέχρι και τις πρώτες εβδομάδες του 2025, όταν και θα επιστρέψει στην αγωνιστική δράση. Ευχή όλων στο μεγάλο λιμάνι να επιστρέψει υγιής, γερός και δυνατός.