Ολυμπιακός: Ήττα που προβληματίζει
Η ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ είναι το δέντρο, αλλά το δάσος είναι η εικόνα της ομάδας από την αρχή της σεζόν - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος.
Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε τη χειρότερή του φετινή εμφάνιση απέναντι στον Παναθηναϊκό. Όποιος όμως κοιτάζει μόνο το δέντρο, χάνει το δάσος. Κανένας δεν ξεχνάει τις επιβλητικές και εντυπωσιακές εμφανίσεις των «ερυθρολεύκων» στα πρώτα δύο «αιώνια» ντέρμπι. Ισοπέδωσε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Σούπερ Καπ, έδειξε χαρακτήρα στο ΟΑΚΑ κερδίζοντάς τον στην παράταση. Όμως, οι Πειραιώτες χωλαίνουν στο να κερδίσουν εδώ και βδομάδες. Έχασαν στο ΣΕΦ απέναντι στην Μπαρτσελόνα (68-77), σκόραραν με το σταγονόμετρο (65-53) στο Μιλάνο, επικράτησαν με την ψυχή στο στόμα απέναντι στην Παρτιζάν. Οι «ερυθρόλευκοι» κινδύνεψαν να ηττηθούν από την ΑΕΚ στο Φάληρο, τα βρήκαν σκούρα απέναντι στον Άρη στη Θεσσαλονίκη, με τους Πειραιώτες γενικότερα να ζορίζονται στην επίθεση σε αρκετά ματς. Τα μόνα παιχνίδια που κέρδισαν άνετα ήταν απέναντι στην Εφές στο ΣΕΦ και κόντρα στον Κολοσσό στη Ρόδο. Τα μόνα!
Tο πρόβλημα δεν φαίνεται μόνο στο παρκέ αλλά και στη στατιστική. Οι νταμπλούχοι Ελλάδας πέρσι είχαν 83 πόντους μέσον όρο στην επίθεση και πλέον το νούμερο στην Ευρωλίγκα έχει πέσει στους 76. Χαμηλά τα νούμερα και σε άλλους τομείς. Ο Ολυμπιακός πέρσι μοίραζε μέσον όρο 22 ασίστ σε κάθε ματς στην Ευρώπη και τώρα η συγκομιδή έχει πέσει στις 17 τελικές πάσες. Πτωτική η πορεία της ομάδας και στα ποσοστά ευστοχίας. Ο Ολυμπιακός φέτος έχει 52,9% στα δίποντα και 33,3% στα τρίποντα, τη στιγμή που πέρσι τα πήγαινε σαφώς καλύτερα έχοντας 60,2% στα δίποντα και 37% στα τρίποντα. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία, με τους Πειραιώτες στο ΣΕΦ κόντρα στον Παναθηναϊκό να πελαγώνουν επιθετικά, μετρώντας το απογοητευτικό 54 πόντοι στην επίθεση. Με 35% στα δίποντα (16/39 σουτ), 26% στα τρίποντα (6/23) και 25% στις βολές (4/16). Θλιβερά νούμερα, με τα οποία είναι αδύνατον να κερδίσεις ένα ματς, ένα ντέρμπι.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Ασθμαίνει στο σκορ
Το θέμα όμως δεν είναι μόνο αυτό το παιχνίδι. Γενικότερα ο Ολυμπιακός δείχνει να ασθμαίνει στο σκοράρισμα από την αρχή της σεζόν. Καμία αντίρρηση πως οι Πειραιώτες το περασμένο καλοκαίρι έχασαν δύο κομβικούς τους παίκτες, όπως τους Σάσα Βεζένκοφ και Κώστα Σλούκα, οι οποίοι είχαν σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας στην επίθεση. Ο Βούλγαρος φόργουορντ, ο MVP της περσινής Ευρωλίγκας, είχε 17,4 πόντους μέσον όρο (65,5% δίποντα, 37,8% τρίποντα) και ο αριστερόχειρας γκαρντ 11 πόντους και 5,6 ασίστ ανά παιχνίδι. Αυτοί οι αριθμοί αντικαταστήθηκαν επάξια; Καμία αντίρρηση πως ο εξαιρετικός Άλεκ Πίτερς έχει κάνει το βήμα μπροστά φέτος. Έχει βελτιωθεί στην επίθεση, βάζει μεγάλα σουτ, βρίσκει ρυθμό, δείχνει πως μπορεί να βοηθήσει σε αρκετούς τομείς, αλλά δεν είναι Βεζένκοφ και το θέμα είναι πως δεν έχει «4άρι» πίσω του.
Ο Λουκ Σίκμα παίζει ένα ματς και τέσσερα παιχνίδια είναι εκτός δράσης, εμφανίζοντας μία ευπάθεια σε τραυματισμούς Δεν έχει προσφέρει το παραμικρό, δείχνοντας εκτός κλίματος όλο αυτό το διάστημα στα ματς που έχει προλάβει να παίξει. Αποτέλεσμα; Ο κάθε αντίπαλος πάουερ φόργουορντ να παίζει εξαιρετικά απέναντι στον Ολυμπιακό. Ο Νίκολα Μίροτιτς στο Μιλάνο, ο Ζακ Λε Ντέι με την Παρτιζάν, τώρα ο Ντίνος Μήτογλου με τον Παναθηναϊκό. Όσο καλός και αν είναι στην επίθεση ο Άλεκ Πίτερς, ποτέ κανείς δεν τον εκθείασε για την αμυντική του προσήλωση. Οι Πειραιώτες επιβάλλεται να κάνουν την αυτοκριτική τους να αναλύσουν τα αίτια της ήττας και να λύσουν όλα τους τα προβλήματα, τα οποία και ανέδειξε το «τριφύλλι» με το διπλό που σημείωσε στο ΣΕΦ. Ένα αποτέλεσμα το οποίο ενδεχομένως και να κοστίσει στον Ολυμπιακό το πλεονέκτημα έδρας. Δεν είναι μικρή η διαφορά του -12.
Οι λόγοι που βραχυκύκλωσε και έχασε το ντέρμπι
Ο Ολυμπιακός ήταν απογοητευτικός στο ντέρμπι στο ΣΕΦ απέναντι στον Παναθηναϊκό, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Οι παίκτες του δεν είχαν υπομονή, αρκετοί από αυτούς αναλώθηκαν σε πολλές ντρίμπλες και λιγότερες πάσες, βγάζοντας μία νευρικότητα στο παρκέ. Για ποιον λόγο όμως συνέβη αυτό; Υπάρχει εξήγηση. Και αυτή η εξήγηση επιβάλλεται να αναλυθεί από το «κόκκινο» προπονητικό τιμ, ώστε η ομάδα να μην επαναλάβει αυτήν την απογοητευτική εικόνα, ειδικά στο κομμάτι της επίθεσης.
Οι νταμπλούχοι Ελλάδας έχουν την πολυτέλεια φέτος να διαθέτουν στο ρόστερ τους δύο από τους καλύτερους σέντερ στην Ευρώπη. Τους Νίκολα Μιλουτίνοβ και Μουσταφά Φαλ. Οι Πειραιώτες θέλουν να τους αξιοποιήσουν στην επίθεση, δίνοντάς τους την μπάλα μέσα στη ρακέτα. Ξέρετε πόσες προσπάθειες δοκίμασαν με ποστ παιχνίδι απέναντι στον Παναθηναϊκό; Μόλις 3 φορές, μην παίρνοντας ούτε έναν πόντο. Για την ακρίβεια, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν μόνο ένα σουτ (του Μιλουτίνοβ) και έκαναν δύο λάθη (ένα ο Φαλ και ένα ο Παπανικολάου πασάροντας στον Πίτερς σε προσπάθεια του Αμερικανού να ποστάρει). Και συνολικά στο ματς ο Σέρβος σέντερ είχε 2/7 δίποντα, σε μία κακή βραδιά για τον ίδιο, ενώ ο Γάλλος είχε μόλις 1 (!) προσπάθεια για δίποντο σε 21 λεπτά. Στην επίθεση ήταν... εξαφανισμένος.
Πώς συνέβη αυτό όμως; Ο αντίπαλος σημάδεψε τους πλέι μέικερ του Ολυμπιακού και κυρίως τον Τόμας Ουόκαπ. Ο Παναθηναϊκός σε ένα βαθμό ρίσκαρε να δώσει το μακρινό σουτ στον Τεξανό και όσο εκείνος τα… έσπαγε στην επίθεση (1/8 σουτ στο ματς) τόσο πιο εύκολα γινόταν το έργο τους. Τι έκαναν; Απέφυγαν συστηματικά να κάνουν αλλαγή στο σκριν, ενώ ο σέντερ τους ήταν πάντα κοντά στο καλάθι. Παράλληλα, οι «πράσινοι» έκλειναν τους διαδρόμους παίζοντας κλειστά με τους υπόλοιπους παίκτες. Κάπως έτσι, κόπηκε κάθε πιθανότητα πάσας στο ζωγραφιστό, αλλά και η δυνατότητα για συνεργασία πικ εν ρολ. Ουσιαστικά κόπηκε η επικοινωνία μεταξύ του Ουόκαπ με Μιλουτίνοβ ή Φαλ. Και θα πρέπει να καταλάβουμε πως όσο και να έχει βελτιωθεί στην εκτέλεση ο Τεξανός γκαρντ, παραμένει πρώτα πασέρ και ύστερα σκόρερ. Και όταν δεν μπορεί να τα πάει καλά στον πρώτο του ρόλο (έκανε 6 λάθη στο ντέρμπι), συνήθως μετά δεν του βγαίνει το ματς και στο σκοράρισμα. Το «τριφύλλι» έκλεισε τους χώρους, βραχυκύκλωσε τη συνεργασία στο πικ εν ρολ (προκαλώντας τον Ουόκαπ να σουτάρει) και δεν άφησε στον Ολυμπιακό περιθώριο να «ταΐσει» τους ψηλούς του.