Ολυμπιακός: Φέτος θέλει να ποντάρει στο αξιόπιστο τρίποντο
Ο Ολυμπιακός φέτος θα επιδιώξει να βελτιωθεί στο περιφερειακό σουτ - Θέλει να ποντάρει στο τρίποντο και πήρε παίκτες με ποσοστό πάνω από το 40% πίσω από τα 6.75 μέτρα.
Το περιφερειακό σουτ είναι ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Έτσι όπως έχει εξελιχθεί το σπορ παγκοσμίως, όποια ομάδα σουτάρει καλύτερα πίσω από τα 6,75 μ., έχει και περισσότερες πιθανότητες να φτάσει σε νίκες, τίτλους και επιτυχίες. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας φωνάζει εδώ και χρόνια για τη σημασία του αξιόπιστου σουτ από την περιφέρεια. Και το βλέπετε από πέρσι πως έδινε μεγάλη έμφαση σε αυτό το κομμάτι. Ζητούσε καλή κυκλοφορία της μπάλας και για να βγουν ελεύθερα σουτ. Πόνταρε στην έξτρα πάσα, η οποία θα έδινε τα ελεύθερα τρίποντα, είτε από τις γωνίες είτε από οποιοδήποτε σημείο. Επένδυσε πάνω στο ταλέντο των Σάσα Βεζένκοφ και Τάιλερ Ντόρσεϊ, οι οποίοι πήραν... φωτιά από την περιφέρεια. Ο Ολυμπιακός τα πήγε πέρσι καλύτερα από προηγούμενες χρονιές στο περιφερειακό σουτ, αλλά και πάλι δεν ήταν από τις πιο αποτελεσματικές ομάδες πίσω από τα 6,75 μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ευρωλίγκα ολοκλήρωσε τη σεζόν ως η 10η πιο εύστοχη ομάδα στη διοργάνωση. Συγκεκριμένα είχε 35.3%, με τις Μπαρτσελόνα, Καζάν, Μονακό, Άλμπα, Μπάγερν, Εφές, Μακάμπι, Ζενίτ και ΤΣΣΚΑ να υπερτερούν.
Το πόσο σημαντικό είναι το τρίποντο στο παιχνίδι του Ολυμπιακού φαίνεται και από κάτι ακόμη. Ο Ολυμπιακός την περασμένη σεζόν διέθετε την 3η ομάδα που πήρε πάνω της τα περισσότερα σουτ από την περιφέρεια. Συγκεκριμένα, σούταρε 968 τρίποντα. Δείγμα της επιθυμίας Γιώργου Μπαρτζώκα να παίρνουν οι παίκτες του προσπάθειες πίσω από τα 6,75 μέτρα. Παράλληλα, έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως οι Πειραιώτες είχαν την 4η ομάδα με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα. Συνολικά μέτρησαν 342, πίσω μόνο από τις Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Αναντολού Εφές, δηλαδή τις ομάδες που έλαβαν μέρος και στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου. Και όσον αφορά τον μέσον όρο των εύστοχων τριπόντων ανά παιχνίδι, ο Ολυμπιακός ήταν 5ος με 9 εύστοχα τρίποντα ανά παιχνίδι. Θετικά όλα αυτά, απλά εκεί που χάνουν οι Πειραιώτες είναι στο ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα, καθώς έχουν 35.3% όπως αναφέραμε.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Κάνααν και Πίτερς είναι εκτελεστές
Το ιδεατό είναι να έχεις μία ομάδα που να σουτάρει σε κάθε ματς κοντά στο 40%, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό. Στόχος, πάντως, του Γιώργου Μπαρτζώκα φέτος είναι να δημιουργήσει ένα σύνολο το οποίο θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό πίσω από τα 6,75 μέτρα σε σχέση με πέρσι. Θα τα καταφέρει; Κατά πάσα πιθανότητα ναι, διότι και οι μεταγραφές που έκανε οι περισσότερες ήταν με παίκτες που έχουν καλό σουτ. Τρανό παράδειγμα η έλευση του Αϊζάια Κάνααν. Καμία αντίρρηση πως ήταν απώλεια ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος έβαλε μεγάλα σουτ πέρσι στην Ευρώπη, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 33.3% από την περιφέρεια, αλλά και το νέο απόκτημα της ομάδας είναι «δολοφόνος» πίσω από τα 6.75 μέτρα. Πέρσι με την Ούνιξ Καζάν έβγαλε τη σεζόν με 41% στα τρίποντα. Είναι παίκτης που παίρνει φάσεις πάνω του, σουτάρει αρκετά και δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από το αν μπουν ή δεν μπουν τα πρώτα σουτ. Κόντρα στο Μιλάνο είχε 6/8 τρίποντα, απέναντι στον Ολυμπιακό 6/9, κόντρα στην ΤΣΣΚΑ 4/6, εναντίον της Μπάγερν 5/9. Αν βρει ρυθμό, δείχνει ασταμάτητος. Είναι προικισμένος σκόρερ, έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και αδυναμίες και θα είναι μία πρόκληση για τον Μπαρτζώκα να βρει τρόπους και συστήματα, ώστε να πάρει το 100% από τον Κάνααν.
Μη λησμονείτε και την απόκτηση του Άλεκ Πίτερς, ενός από τους κορυφαίους πάουερ φόργουορντ που παίζουν στην Ευρώπη με ικανότητα στο τρίποντο. Μπορεί να μην έχει το μοναδικό παιχνίδι με πλάτη του Γιώργου Πρίντεζη ούτε την ταχύτητα του μέχρι πρότινος αρχηγού της ομάδας, αλλά σίγουρα πρόκειται για έναν ψηλό με υψηλότερη αποτελεσματικότητα πίσω από τα 6,75 μέτρα. Eίναι εντυπωσιακό το γεγονός πως σε όλη την καριέρα του στην Ευρωλίγκα έχει ποσοστό 43.2% στο τρίποντο. Ασύλληπτο ποσοστό και μάλιστα για φόργουορντ, το οποίο σπάνια το συναντάς. Έχει παίξει 4 σεζόν στην Ευρωλίγκα, με ΤΣΣΚΑ, Εφές και Μπασκόνια, και παραμένει σταθερά από τους κορυφαίους τριποντέρ της διοργάνωσης. Με την ΤΣΣΚΑ είχε 43.3%, με την Εφές 41.7%, ενώ με την Μπασκόνια 44.7% και 39% πέρσι, ένα ποσοστό που ελαφρώς έπεσε λόγω του ότι αντιμετώπισε και τραυματισμό.
Aκόμη και ο Τζόελ Μπολομπόι είναι ένας φόργουορντ/σέντερ που έχει χέρι από την περιφέρεια. Έπαιξε 4 σεζόν στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και συνολικά είχε ποσοστό 31.5%. Εξαιρετικά υψηλό ποσοστό για μπασκετμπολίστα που παίζει κατά κύριο λόγο στη θέση «5». Σε όλα αυτά προσθέστε το χέρι αλφάδι του Σάσα Βεζένκοφ, το εκτελεστικό ένστικτο του Κώστα Σλούκα, το κρύο αίμα του Γιαννούλη Λαρεντζάκη, τη βελτίωση που έχουν δείξει από την περιφέρεια οι Τόμας Ουόκαπ και Σακίλ Μακ Κίσικ αλλά και τα «καυτά» διαστήματα του Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος όταν βρίσκει ρυθμό πίσω από 6,75 μέτρα γίνεται ασταμάτητος.