Ολυμπιακός 2020-2021: O Mπαρτζώκας διόρθωσε τα λάθη του Μπλατ
Η σύγκριση της περσινής με τη φετινή ομάδα του Ολυμπιακού - Η διαφορά φιλοσοφίας με τον Ντέιβιντ Μπλατ και η ορθολογική στελέχωση του ρόστερ από τον Γιώργο Μπαρτζώκα.
O Oλυμπιακός φέτος θα είναι μία αρκετά διαφορετική ομάδα από πέρσι. Όχι μόνο από πλευράς προπονητή και φιλοσοφίας, αλλά και από θέμα ρόστερ. Στην περασμένη αγωνιστική σεζόν ο Ντέιβιντ Μπλατ θέλησε να φτιάξει μία ομάδα δίνοντας μεγάλη έμφαση στους φόργουορντ. Είχαμε εκφράσει από νωρίς τις ενστάσεις μας για το γεγονός. Και αυτό καθώς δόθηκαν λίγα χρήματα για την ενίσχυση στους γκαρντ (της πιο κομβικής θέσης στο σύγχρονο μπάσκετ), αποκτώντας... μαθητευόμενους «μάγους» (Μπάλντγουιν) για τις απαιτήσεις του ρόλου του πλέι μέικερ.
Παράλληλα, αποκτήθηκαν αρκετοί φόργουορντ, δίχως λόγο, δημιουργώντας... κυκλοφοριακό στις θέσεις. Επίσης, δεν υπήρχε ουσιαστικά «καθαρόαιμος» ψηλός πίσω από τον Νίκολα Μιλουτίνοβ. Και η απάντηση ήταν πως «είχαμε στο μυαλό μας να παίζει 30 λεπτά ο Μιλουτίνοβ και να τον βοηθά όταν χρειάζεται ο Ρούμπιτ». Ο οποίος Ρούμπιτ ήταν περισσότερο «4άρι» και λιγότερο σέντερ, με τον ίδιο αθλητή να επισημαίνει αρκετές φορές στις δηλώσεις του πως η βασική θέση του είναι εκείνη του πάουερ φόργουορντ. Όλα αυτά τα ρίσκα και οι αστοχίες που σημειώθηκαν είχαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ανορθόδοξου συνόλου, το οποίο δημιούργησε εξ αρχής απορίες. Ας ρίξουμε μία ματιά στη σύγκριση των δύο ρόστερ:
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ρόστερ Ντέιβιντ Μπλατ: 2019-2020
Πλέι μέικερ: Ουίλ Τσέρι, Ουέιντ Μπάλντγουιν, Αντώνης Κόνιαρης.
Σούτινγκ γκαρντ: Βασίλης Σπανούλης, Κέβιν Πάντερ.
Σμολ φόργουορντ: Κώστας Παπανικολάου, Μπράντον Πολ, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας.
Πάουερ φόργουορντ: Γιώργος Πρίντεζης, Σάσα Βεζένκοφ, Όγκουστιν Ρούμπιτ, Ίθαν Χαπ.
Σέντερ: Νίκολα Μιλουτίνοβ.
Ρόστερ Γιώργου Μπαρτζώκα: 2020-2021
Πλέι μέικερ: Κώστας Σλούκας, Τσαρλς Τζένκινς, Αντώνης Κόνιαρης.
Σούτινγκ γκαρντ: Άαρον Χάρισον, Βασίλης Σπανούλης, Γιαννούλης Λαρεντζάκης.
Σμολ φόργουορντ: Κώστας Παπανικολάου, Σακίλ Μακ Κίσικ, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.
Πάουερ φόργουορντ: Γιώργος Πρίντεζης, Σάσα Βεζένκοφ, Λιβιό Ζαν-Σαρλ.
Σέντερ: Οκτάβιους Έλις, Χασάν Μάρτιν.
Το λάθος του Μπλατ με τους γκαρντ
Από αυτά που μάθαμε στην πορεία, είναι πως στον Ολυμπιακό κατάλαβαν το μεγάλο λάθος του περσινού καλοκαιριού, δηλαδή το γεγονός πως η ομάδα στο τέλος αποφάσισε να πορευθεί χωρίς πρωτοκλασάτο γκαρντ. Προσέξτε, προφανώς και υπάρχει η τεράστια μορφή του Βασίλη Σπανούλη, αλλά μιλάμε για έναν νεότερο και φρέσκο πλέι μέικερ. Δεν προχώρησε η απόκτηση του Κώστα Σλούκα πέρσι και ξαφνικά η ομάδα αποφάσισε να πορευθεί με τον Ουίλ Τσέρι (!) σαν εναλλακτική λύση.
Στο σύγχρονο μπάσκετ, όμως, η θέση του γκαρντ είναι η πιο κομβική. Αυτή είναι που κάνει τη διαφορά. Η Εφές είχε Λάρκιν – Μίτσιτς - Μπομπουά, η Μπαρτσελόνα Χίγκινς – Ντιλέινι - Ερτέλ, η Ρεάλ Γιουλ – Καμπάτσο - Koζέρ, η ΤΣΣΚΑ Τζέιμς – Χάκετ - Στρέλνιεκ, η Μακάμπι Ουίλμπεκιν - Ντόρσι, η Φενέρμπαχτσε Σλούκα - Ντε Κολό - Bέστερμαν και οι Πειραιώτες πήγαν να τους κοντράρουν με Τσέρι – Μπάλντγουιν - Πάντερ.
Είχε, όμως, τεράστια εμπιστοσύνη και σιγουριά ο Ντέιβιντ Μπλατ στις δυνατότητες του Ουέιντ Μπάλντγουιν. Θεωρούσε πως ο παίκτης όχι μόνο θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, αλλά και θα κάνει τη διαφορά στην Ευρωλίγκα. Είχε σε μεγάλη εκτίμηση τα αθλητικά προσόντα, τις ικανότητές του σε άμυνα και επίθεση, οπότε δεν τον ένοιαξε ιδιαίτερα να στραφεί σε μία ακριβή περίπτωση από το πάνω ράφι. Γι’ αυτό, μάλιστα, όταν πέρσι... ναυάγησε του Κώστα Σλούκα, στράφηκε κατ’ ευθείαν στον Ουίλ Τσέρι, τον οποίο επίσης είχε σε μεγάλη υπόληψη. «Μπορεί να μη μας άρεσε το σουλούπι του Τσέρι, αλλά πρόκειται για κανονικό παίκτη» συνήθιζαν να λένε οι συνεργάτες του. «Για τον Μπάλντγουιν του κόστισε το γεγονός ότι δεν είχε ματς στην Α1, όντας παίκτης που αγωνίστηκε πρώτη φορά στην Ευρώπη» ανέφεραν για τον άλλο. Η ουσία, όμως, είναι πως αυτά τα λάθη έφεραν τον βιονικό Βασίλη Σπανούλη να παίζει στα 37 του χρόνια για 30 και 35 λεπτά, προσπαθώντας να σώσει και να συμμαζέψει πράγματα και καταστάσεις στην περιφέρεια. Και ο αρχηγός τα κατάφερε!
Το αλαλούμ στους φόργουορντ έφερε αποχωρήσεις
Για ανεξήγητο λόγο, ο Ντέιβιντ Μπλατ γέμισε τις θέσεις των φόργουορντ. Ενώ είχε παίκτη των 1.000.000 ευρώ στο «3», όπως τον Κώστα Παπανικολάου, ξόδεψε αρκετά χρήματα για τη συγκεκριμένη θέση, δίνοντας ελάχιστα στους γκαρντ. Αυτό ποτέ δεν μπορέσαμε να το καταλάβουμε. Έφερε τον Μπράντον Πολ των 800.000 δολαρίων, ενώ περίπου τα ίδια ήταν να πάρει και ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας. Ο τελευταίος μάλιστα, αν και σμολ φόργουορντ, προοριζόταν περισσότερο για το «4», ενώ εκεί υπήρχε ήδη ο Γιώργος Πρίντεζης, αλλά και ο Σάσα Βεζένκοφ.
Σε όλα αυτά προσθέστε τον άπειρο φόργουορντ/σέντερ Ίθαν Χαπ, συν τον Όγκουστιν Ρούμπιτ. Ο τελευταίος έκανε καριέρα σαν πάουερ φόργουορντ, η θέση του ήταν πάντα στο «4», αλλά ο Αμερικανός κόουτς είχε την έμπνευση να τον χρησιμοποιεί κυρίως στο «5», σαν αλλαγή του Νίκολα Μιλουτίνοβ. Πουθενά, δηλαδή, δεν υπήρχε στο ρόστερ «καθαρόαιμος» ψηλός, ενώ ήταν ολοφάνερη η απουσία ενός αμυντικογενούς αθλητικού ψηλού (τύπου Ντάνστον, Ντόρσεϊ, Χάντερ, Χάινς, Μπιρτς), στους οποίους βασίστηκε και πόνταρε με επιτυχία ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια.
Όλη αυτή η υπερφόρτωση στις θέσεις, η ανεξήγητη στελέχωση, έφερε σύντομα αλλαγές και αποχωρήσεις. Ο Χαπ δόθηκε δανεικός με το... καλημέρα, λύθηκε η συνεργασία με τον Ντέιβιντ Μπλατ, μήνα Νοέμβριο αποχώρησε ο Κουζμίνσκας, ενώ τον Δεκέμβριο κούνησε... μαντίλι και ο Πάντερ. Και δώσ’ του εκεί ο Ρούμπιτ να παλεύει όσο μπορούσε στο «5», ο οποίος ναι μεν έχει ποιότητα στην επίθεση, αλλά ξεκάθαρες αδυναμίες στην άμυνα, οι οποίες και φάνηκαν. Με τον Πολ να αποδεικνύει και πάλι περίτρανα πως ήταν ανέκαθεν παίκτης του ύψους και του βάθους και τον Μπάλντγουιν να εξελίσσεται σε αποτυχημένη μεταγραφική κίνηση. Όχι μόνο δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει αγωνιστικά στις απαιτήσεις, αλλά διέθετε και έναν αρκετά προβληματικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να προσαρμοστεί.
Οι αλλαγές που έφερε ο Μπαρτζώκας
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν είναι... μάγος, αλλά πρόκειται αναμφισβήτητα για έναν προπονητή κορυφαίου επιπέδου, εγνωσμένης αξίας, διαθέτοντας πλούσιες εμπειρίες και παραστάσεις. Και κυρίως πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει αρκετά καλά τον σύλλογο και την ιδιοσυγκρασία της συγκεκριμένης ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού. Έχει ξεκάθαρη άποψη και φιλοσοφία, βλέπει πού πορεύεται το σύγχρονο μπάσκετ και λειτουργεί με άποψη, αλλά και με λογική. Με το που επέστρεψε στο μεγάλο λιμάνι, παρατήρησε έλλειψη αθλητικότητας στο ρόστερ και ζήτησε επειγόντως αθλητικό σέντερ.
Και η διοίκηση του έφερε τον Οκτάβιους Έλις, ο οποίος τα πήγε περίφημα! Σε 7 ματς μέτρησε 8,1 πόντους (76,7% δίποντα) και 5,9 ριμπάουντ, σε 21,2 λεπτά συμμετοχής. Προσαρμόστηκε με το... καλημέρα, προσφέροντας ικανότητα στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, λειτουργικότητα στο «πικ εν ρολ», έφεση στο μπλοκ και σκληράδα στην άμυνα. Παράλληλα, ενίσχυσε την περιφέρεια με τον... αέρινο Σακίλ Μακ Κίσικ, ο οποίος κέρδισε τις εντυπώσεις τόσο με τις τρομερές διεισδύσεις του και τον διασκελισμό του όσο και με τα πλούσια αθλητικά προσόντα του: 13,7 πόντοι (65,2% δίποντα), 2 ριμπάουντ, 1,7 ασίστ, 1 κλέψιμο σε 26 λεπτά, αγωνιζόμενος σε 3 παιχνίδια. Εδώ παίζει ρόλο και το φημισμένο καλό μάτι του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος ειδικεύεται στο να βρίσκει παίκτες-λαβράκια, οι οποίοι είναι έτοιμοι να κάνουν το αγωνιστικό ξεπέταγμά τους. Μεγάλη ικανότητα για έναν προπονητή και προφανώς χρήσιμο στοιχείο για μία ομάδα, η οποία δεν μπορεί μόνο να αγοράζει, αλλά πρέπει και να παράγει, να δημιουργεί.
Ο «ογκόλιθος» Μάρτιν, ο ηγέτης Σλούκας και ο «εκτελεστής» Χάρισον
Το σύγχρονο μπάσκετ έχει πάει στην αθλητικότητα, στην ταχύτητα, στην ικανότητα στο μακρινό σουτ, στην αποτελεσματικότητα στο «ένας εναντίον ενός», αλλά και στις ηγετικές ικανότητες των «κοντών». Στελέχωσε, λοιπόν, τη θέση «5» με δύο αθλητικούς σέντερ. Έβαλε δίπλα στον Οκτάβιους Έλις το... θηρίο Χασάν Μάρτιν. Ένας αμυντικός ογκόλιθος, ικανότατος στο «πικ εν ρολ», ο οποίος αρέσκεται να τελειώνει τις φάσεις με επιβλητικό τρόπο. Στο Γιούροκαπ με την Μπουντούτσνοστ μέτρησε 13,5 πόντους, 8 ριμπάουντ, 1,8 κλέψιμο και 1,7 κόψιμο μέσον όρο σε 26 λεπτά συμμετοχής.
Στους γκαρντ, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ζήτησε επειγόντως πρωτοκλασάτο παίκτη με έφεση και ικανότητα σε σκορ και δημιουργία. Οι Αγγελόπουλοι του το υποσχέθηκαν και του έφεραν την καλύτερη δυνατή λύση: τον Κώστα Σλούκα! Έρχεται από μία σπουδαία αγωνιστική σεζόν ατομικά (11,6 πόντοι, 48,2% δίποντα, 42,2% τρίποντα, 93,8% βολές, 6,1 ασίστ και 2,8 ριμπάουντ) και αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων παικτών της Ευρωλίγκας τα τελευταία χρόνια. Ένας πολύπειρος πλέι μέικερ υψηλού επιπέδου, με οργανωτικές αρετές, ικανότητα στο σουτ, αλλά και με ηγετικά στοιχεία στο παιχνίδι του, για να καθοδηγήσει την ομάδα της νέας εποχής.
Στη θέση «2» ξεχώρισε αμέσως την περίπτωση του «εκτελεστή» Άαρον Χάρισον, ο οποίος φημίζεται για την ικανότητά του στο μακρινό σουτ, αλλά και την έφεσή του στο σκοράρισμα. Τα πήγε περίφημα στο Γιούροκαπ, στη δεύτερη διοργάνωση της Ευρωλίγκας, στην οποία μέτρησε 15,9 πόντους (37,9% τρίποντα), 2,9 ριμπάουντ, 2,8 ασίστ και 1,1 κλέψιμο, παίζοντας σε 16 ματς, ξεκινώντας σε όλα βασικός με τη Γαλατασαράι. Παίκτης με κίνητρο, με φιλοδοξίες και δίψα για διάκριση, δείχνοντας έτοιμος για το κορυφαίο επίπεδο.
Σε αυτούς προσθέστε την πλούσια εμπειρία και την ποιότητα του Τσαρλς Τζένκινς, που θα αναλάβει και τις δύσκολες αμυντικές αποστολές. Τη «δίψα» για το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα του Γιαννούλη Λαρεντζάκη, με τον οποίο ενισχύεται ο γηγενής κορμός, ο οποίος ήταν πάντα σημαντικός στις επιτυχίες αυτής της ομάδας του Ολυμπιακού. Το γαλλικό «κλειδί» που ακούει στο όνομα Λιβιό Ζαν-Σαρλ, ο οποίος με τα αθλητικά προσόντα και τα μακριά χέρια του θα μπορέσει να δώσει λύσεις τόσο στο «4» όσο και στο «5», διαθέτοντας εμπειρία Ευρωλίγκας και με τη Βιλερμπάν.
Τα «όπλα» που υπάρχουν ήδη στη φαρέτρα
Υπάρχουν φυσικά και οι παίκτες που βρίσκονται ήδη στην ομάδα, είτε από την περασμένη σεζόν είτε από τα προηγούμενα χρόνια. Ο Βασίλης Σπανούλης θα συνεχίσει στην ομάδα στα 38 του χρόνια. Βρίσκεται σε εξαιρετική σωματική και αγωνιστική κατάσταση. Ο ρόλος του θα είναι διαφορετικός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, θα παίζει λιγότερο, αλλά η εμπειρία του, η κλάση του και η ποιότητά του θα είναι στοιχεία πολύτιμα. Ο Γιώργος Πρίντεζης θα παραμείνει το μεγάλο σημείο αναφοράς για τον Ολυμπιακό μέσα στη ρακέτα. Θα υπάρχει, όμως, και με εκείνον μία καλύτερη διαχείριση από θέμα χρόνου, ώστε να παραμείνει φρέσκος, γερός και δυνατός έως το τέλος της σεζόν. Θα στηριχθεί και ο Σάσα Βεζένκοφ, καθώς θα πάρει χρόνο συμμετοχής. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον πιστεύει και στο χέρι του είναι να πραγματοποιήσει φέτος τη δική του αγωνιστική εκτόξευση.
Υπάρχει φυσικά και ο Κώστας Παπανικολάου, ένας παίκτης-βαρόμετρο για την αγωνιστική απόδοση της ομάδας του Ολυμπιακού. Ο Έλληνας κόουτς θα αναμένει από εκείνον να κάνει το βήμα μπροστά και να ηγηθεί της προσπάθειας, μαζί με τον επί σειρά ετών φίλο του Κώστα Σλούκα. Στην καλή του μέρα, ο «Παπ» αυτόματα ανεβάζει το επίπεδο της ομάδας και συμπαρασέρνει τους συμπαίκτες του στο να δίνει ο καθένας το κάτι παραπάνω. Υπάρχει και η μεγάλη πρόκληση του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος καλείται να αποδείξει έμπρακτα σε όλους πως είναι ο επόμενος μεγάλος Έλληνας μπασκετμπολίστας.
Όσον αφορά τούς Οκτάβιους Έλις και Σακίλ Μακ Κίσικ, δείχνουν να ζουν το όνειρό τους φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού. Έχουν ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις με τις εξαιρετικές εμφανίσεις τους και θεωρείται δεδομένο πως κάνοντας φέτος και προετοιμασία με την ομάδα, γνωρίζοντας ακόμη καλύτερα τους συμπαίκτες του, θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο την απόδοσή τους. Ναι, είναι μεγάλη απώλεια η αποχώρηση του Νίκολα Μιλουτίνοβ. Δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα, αλλά εδώ ο Γιώργος Μπαρτζώκας επένδυσε στην πετυχημένη συνταγή των αθλητικών ψηλών (Έλις - Μάρτιν), με τους οποίους διέπρεψαν στο παρελθόν οι Πειραιώτες. Σέντερ υποστηρικτικοί με έφεση στην άμυνα και ικανότητα στο «πικ εν ρολ».
Βλέπουμε λοιπόν μία ομάδα φέτος που είναι τουλάχιστον στα χαρτιά ανώτερη, καλύτερη και περισσότερο έμπειρη από την περσινή. Ένα σύνολο που στελεχώθηκε με ορθολογικό τρόπο, κάνοντας λογικές και εύστοχες επιλογές στο ρόστερ, σε καίριες θέσεις (γκαρντ, αθλητικός ψηλός) που η ομάδα χρειαζόταν ουσιαστική ενίσχυση. Μία ομάδα που είναι γεμάτη, με παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν σε δύο και τρεις θέσεις. Ένα σύνολο που διαθέτει αθλητικότητα, ποιότητα και αρκετούς παίκτες με υψηλό κίνητρο και φιλοδοξίες. Η ερχόμενη σεζόν, η οποία σηματοδοτεί τη νέα εποχή στο μεγάλο λιμάνι, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ