Πώς προστατεύουμε το αυτοκίνητο από σκουριά

Με τον χειμώνα να μας χτυπάει την πόρτα, θα πρέπει να έχουμε το νου μας σε κάποιες παραμέτρους του αυτοκινήτου που αλλάζουν από τους θερινούς μήνες. Η προστασία από την σκουριά, είναι πρωτεύουσας σημασίας.

Πώς προστατεύουμε το αυτοκίνητο από σκουριά

Οι χειμερινοί μήνες δοκιμάζουν την αντισκωριακή προστασία αμαξώματος και πλαισίου, από όλες τις απόψεις. Οι βροχοπτώσεις, τα περάσματα από λιμνάζοντα νερά και το αλάτι που πέφτει στους δρόμους για να τους κρατάει ανοιχτούς κατά τη διάρκεια χιονοπτώσεων ή παγετών αποτελούν εν δυνάμει παράγοντες δημιουργίας σκουριάς, αν δεν προσέξουμε. Ιδιαίτερα το πάτωμα και τα μαρσπιέ, που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα και πολλές φορές αμελούνται στο πλύσιμο, εγκυμονούν κινδύνους.

Τα πιο επίφοβα σημεία, πλην του πατώματος, είναι οι θόλοι των τροχών. Ό,τι πατάνε τα ελαστικά, το «πετάνε» σε αυτούς. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως η οδήγηση σε βρεγμένο ή χιονισμένο οδόστρωμα, φορτώνει τους θόλους με τις ανάλογες επικαθήσεις. Για αυτό και δεν πρέπει να τους ξεχνάμε ποτέ στο πλύσιμο. Οι πιο «ψείρες», που αφαιρούν τους τροχούς για να τους καθαρίσουν, μπορούν να πλένουν ακόμα αποτελεσματικότερα τα στοιχεία που τους διαχωρίζουν από το μηχανοστάσιο.

Για το αμάξωμα το κέρωμα είναι μια καλή επιλογή, η κεραμική επίστρωση ακόμα καλύτερη -αν και ακριβότερη- καθότι αντέχει περισσότερο στο χρόνο και δεν απαιτεί πέρασμα τόσο συχνά, όπως το κερί. Όπως είπαμε, το πάτωμα είναι «SOS». Αν ζείτε σε περιοχές που χιονίζει, επιβάλλεται το πλύσιμο από κάτω. Ακόμα και εκδρομή να κάνετε, σε περίπτωση που περάσετε από εκχιονισμένο δρόμο θα πρέπει οπωσδήποτε να πλύνετε την «κοιλιά» όταν επιστρέψετε, καθώς το σωρευμένο αλάτι δεν αστειεύεται. Κοστίζει κάτι παραπάνω στο πλυντήριο, αλλά αξίζει μέχρι σεντ.

Μιλώντας για πλύσιμο, πρωταρχικής σημασίας είναι το σωστό στέγνωμα. Τυχόν υγρασία ή βρεγμένα σημεία, σε βάθος χρόνου ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα. Προσέξτε ιδιαίτερα τα σημεία ενώσεων –καπό, πορτμπαγκάζ, πλαίσια και μεντεσέδες θυρών, φτερά- που είναι πιο ευάλωτα και μαζεύουν νερό ευκολότερα. Τέλος, ένα «τσεκ» που ξεχνάνε οι περισσότεροι: τις υδρορροές. Με τον καιρό συγκεντρώνουν διάφορα σκουπίδια (φύλλα και πευκοβελόνες τα συνηθέστερα, ειδικά αν παρκάρετε κάτω από δέντρα), που μπλοκάρουν την παροχέτευση του νερού.

Πηγή: autogreeknews.gr