Ναράνχο: «Το μυστικό της Εθνικής είναι η καλή ατμόσφαιρα»
Ο Γκιγιέρμο Ναράνχο μίλησε στη διαδικτυακή εκπομπή της ΕΟΠΕ για την πορεία και το μέλλον της Εθνικής Γυναικών στο βόλεϊ, τη ζωή στην Ισπανία τις μέρες του κορονοϊού, την απόφαση της Παπαφωτίου να σταματήσει αλλά και την επιθυμία της Χαντάβα να αγωνιστεί ξανά με το εθνόσημο.
Από τα Κανάρια Νησιά, όπου βρίσκεται με την οικογένειά του στην περίοδο της καραντίνας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο Ισπανός ομοσπονδιακός προπονητής Γκιγιέρμο Ναράνχο ήταν καλεσμένος στην εκπομπή της ΕΟΠΕ στο Instagram.
Ο τεχνικός της Εθνικής Γυναικών μίλησε για την κατάσταση στην Ισπανία, την επόμενη μέρα στο βόλεϊ και γενικά στον κόσμο και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο παρόν και το μέλλον του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Αναλυτικά όσα είπε...
Για την κατάσταση στην Ισπανία: «Σε όλη τη χώρα είναι δύσκολη η κατάσταση. Ήμασταν σε καραντίνα με πολλούς περιορισμούς και από το Σάββατο μπορούμε να έχουμε κάποιες εξόδους από τις 6 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Οι δύο τελευταίοι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι. Στα Κανάρια Νησιά δεν είναι τόσο άσχημη η κατάσταση, έχουμε τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα».
Για την καθημερινότητά του: «Από τη στιγμή που ξυπνάω προσπαθώ να απασχολώ τον εαυτό μου. Μέχρι τώρα κάθε πρωί ήμουν συνεχώς σε τηλεδιασκέψεις με τη διοίκηση και τους συνεργάτες μου στην Πόσνταμ στη Γερμανία και χτίζαμε την ομάδα για την επόμενη σεζόν. Παίζω με τον γιο μου, παίζω κιθάρα, γυμνάζομαι και κοιτάω Netflix όπως όλοι».
Για την επόμενη ημέρα: «Νομίζω πως μέχρι να βρεθεί μία θεραπεία, ένα εμβόλιο θα είναι δύσκολα για όλους. Όχι μόνο στο βόλεϊ, παντού. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο και θα πάρει χρόνο μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Οι Ισπανοί και οι Έλληνες μοιάζουν ως λαοί και έχουμε συνηθίσει να αγκαλιάζουμε, να φιλάμε τον άλλον και πλέον μας έρχεται αυθόρμητα να κρατάμε αποστάσεις.
Είναι ευαίσθητο θέμα. Βγήκε και μία έρευνα με τα πιο επικίνδυνα αθλήματα και το βόλεϊ είναι το νούμερο ένα. Θέλει χρόνο και πρέπει να μείνουμε αισιόδοξοι. Κατά τη γνώμη μου είναι θέμα ασφάλειας. Θα πρέπει να γίνουν μαζικά τεστ στον κόσμο και να μην περιμένεις να έχεις συμπτώματα».
Για τη σεζόν στη Γερμανία: «Το πρόβλημα ήταν κυρίως το ανδρικό πρωτάθλημα και όχι το γυναικείο. Στο πρωτάθλημά μας έμενε μία αγωνιστική για το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, ενώ στο ανδρικό υπήρχαν δύο αγώνες ακόμα και δεν μπορούσαν να ρισκάρουν την διεξαγωγή τους.
Στις γυναίκες έπαιζε η Σβέριν με τη Στουτγκάρδη την τελευταία αγωνιστική, ομάδες που ήταν στην 1η και στην 2η θέση και ίσως θα μπορούσε να γίνει ο αγώνας και να βγει πρωταθλητής, σε αντίθεση με τους άνδρες που δεν ήταν εφικτό. Έτσι αποφασίστηκε να μην αναδειχθεί πρωταθλητής πουθενά».
Για τα προκριματικά της Εθνικής τον Αύγουστο: «Πουθενά στην Ευρώπη δεν μπορείς να προπονηθείς κανονικά. Αυτή τη στιγμή όλοι είναι στην ίδια κατάσταση. Από την Εθνική βλέπω τις αθλήτριες μέσω social media να είναι ενεργές, κάνουν γυμναστική και επικοινωνούν με τον γυμναστή της Εθνικής Γιάννη Παρασχίδη. Είμαι σίγουρος ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση».
Για το επόμενο βήμα της Εθνικής: «Πρέπει να μείνουμε προσγειωμένοι για να κάνουμε το επόμενο βήμα και θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα. Μία καλή κλήρωση στους ομίλους του ευρωπαϊκού και οι ελπίδες για καλύτερη διασταύρωση στον επόμενο γύρο σίγουρα θα βοηθήσουν. Πρέπει να κοιτάμε και την εξέλιξη των κοριτσιών.
Κάνουμε σκάουτινγκ 44 αθλήτριες. Στα δύο τελευταία χρόνια, σε όλες τις διοργανώσεις που λάβαμε μέρος, χρησιμοποιήσαμε 23 διαφορετικές αθλήτριες. Είναι μεγάλος αριθμός. Προσπαθούμε να εξελίξουμε τις αθλήτριες που είναι στον Εθνικό σχεδιασμό. Σίγουρα κρίνεσαι από τα αποτελέσματα όμως. Το ελληνικό πρωτάθλημα ανεβαίνει και φέτος ήταν πολύ δυνατό.
Το βασικό είναι οι νέες αθλήτριες να έχουν ενεργό ρόλο στις ομάδες τους. Στο μυαλό μου έρχεται η Ασημίνα Νικολογιάννη που δεν την είχαμε στην Εθνική και φέτος έπαιζε εκπληκτικά με το Μαρκόπουλο γιατί είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν μπορείς να πας από το 0 στο 100 αμέσως, θέλει υπομονή. Αυτή τη δουλειά που έχουμε ξεκινήσει από το 2018 πρέπει να την συνεχίσουμε».
Για τις αθλήτριες που βρίσκονται στην Αμερική: «Είναι ένα ζήτημα, γιατί ξεκινούν τις προπονήσεις τον Αύγουστο, την ίδια περίοδο που υπάρχει αγωνιστική δράση με την Εθνική. Σίγουρα ατομικά θα βελτιωθούν γιατί υπάρχουν καλά πανεπιστήμια. Προσωπικά παρακολουθώ αθλήτριες όπως η Αλεξάκου, η Καρακάση. Για τις ίδιες ίσως είναι καλό που βρίσκονται στην Αμερική, για την Εθνική όμως όχι».
Αν μίλησε με την Παπαφωτίου για την απόφασή της να σταματήσει από την Εθνική: «Είχαμε μιλήσε, ναι. Μου είπε ότι ήθελε να δώσει βάρος σε προσωπικά της ζητήματα, όπως το πρότζεκτ στη Ζανζιβάρη που έχει ξεκινήσει. Υπάρχει μόνο μία Παπαφωτίου, όπως υπάρχει μία μόνο Χριστοδούλου και Βεργίδου.
Υπάρχουν και άλλες αθλήτριες μικρότερες σε ηλικία που έρχονται όπως η Ξανθοπούλου και η Ηλιοπούλου. Δουλεύουμε με την Ομοσπονδία και τους συνεργάτες μου στην εξέλιξη των αθλητριών για να μπουν στο σύστημά μας».
Για τη δήλωση της Χαντάβα που θέλει να επιστρέψει στην Εθνική: «Κάνουμε σκάουτινγκ 44 αθλήτριες. Έχουμε μία συγκεκριμένη φιλοσοφία και με αυτή δουλεύουμε. Όποιος μπορεί να ακολουθήσει αυτή τη φιλοσοφία, θα δεχθεί και την κλήση. Η Χαντάβα είναι εξαιρετική αθλήτρια και σίγουρα την παρακολουθούμε».
Για το σύνολο της Εθνικής: «Έχουμε μία μίξη αθλητριών με εμπειρία, νιάτα και ταλέντο. Αρκετές δεν έχουν εμπειρίες από παγκόσμιο επίπεδο, αλλά παίζουνε εξαιρετικά. Η Καλαντάτζε έπαιξε εξαιρετικά στο ευρωπαϊκό και η Βλαχάκη ήταν το κλειδί μας. Όμως το μυστικό της Εθνικής είναι η καλή ατμόσφαιρα.
Δεν κερδίζει μόνο αυτό τους αγώνες βέβαια, πρέπει να έχεις και ποιότητα. Όμως η αφοσίωση των κοριτσιών και η αποδοχή των ρόλων τους είναι εξίσου σημαντικά. Η Σία Τοτσίδου για παράδειγμα μπορεί να μην έπαιξε πολύ στο ευρωπαϊκό, αλλά ήταν αφοσιωμένη, ήταν πάντα με χαμόγελο και ετοιμοπόλεμη για οτιδήποτε χρειαστεί να προσφέρει στην ομάδα».
Για τη συνεργασία με την Ομοσπονδία: «Υπάρχει πολύ καλή επικοινωνία με την Ομοσπονδία και τον πρόεδρο κ. Καραμπέτσο, αλλά και με τον κ. Μπακοδήμο. Παρακολουθούμε μαζί την κατάσταση και οποιαδήποτε απόφαση παρθεί θα είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε».