Ανδρέας Φράγκος: «Άνεργος» Κυπελλούχος σε καραντίνα
Ο διεθνής βολεϊμπολίστας Ανδρέας Φράγκος μίλησε στον Στέφανο Λεμονίδη για το ταμείο ανεργίας, το... χαμένο πρωτάθλημα στο Βέλγιο με την Κνακ Ροζελάρε και τον αυτοπεριορισμό σε καραντίνα στην Αθήνα λόγω κορονοϊού.
Το Βέλγιο ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα μετά τη Γερμανία που διέκοψε τα πρωταθλήματα βόλεϊ, χωρίς να ανακηρύξει πρωταθλητή, για να θυμούνται οι φίλαθλοι τα μετέπειτα χρόνια ότι το 2020 είχαμε πανδημία κορονοϊού και άπαντες το δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα και πήγαν στα σπίτια τους. Ένας από τους παίκτες εν δυνάμει πρωταθλητές ήταν ο Ανδρέας Φράγκος, που έπαιζε στην Κνακ Ροζελάρε, Κυπελλούχο Βελγίου και τώρα βρίσκεται σε οικειοθελή καραντίνα σε σπίτι στην Αθήνα, όχι στο πατρικό του για να μην κινδυνέψει η υγεία των ηλικιωμένων γονιών του.
Ας αφήσουμε όμως τον διεθνή βολεϊμπολίστα, πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, να μας εξιστορήσει την περιπέτειά του, αρχής γενομένης από τη συνάντηση με τη Ματσεράτα για το Τσάμπιονς Λιγκ. «Λίγες ημέρες πριν από το ματς στην Ιταλία, συζητήσαμε με οδηγία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας την αναβολή του αγώνα ή τη μη παρουσία μας στο γήπεδο και την κατακύρωση του ματς στην ιταλική ομάδα. Η Ματσεράτα δεν βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα, στον ιταλικό Βορρά, αλλά υπήρχε έντονη ανησυχία στους παίκτες και στη διοίκηση. Ο μάνατζερ της Ματσεράτα μάς απάντησε ότι δεν το δέχεται γιατί θα υποστεί οικονομική ζημιά το κλαμπ, αφού θα χάσει χρήματα από εισιτήρια, από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγούς. Η CEV είχε προτείνει να υπάρχει συναίνεση και των δύο σωματείων για τη ματαίωση των αγώνων και οι Ιταλοί δεν είχαν καταλάβει το μέγεθος της πανδημίας, όπως αποδείχθηκαν εκ των υστέρων. O γιατρός της ομάδας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρέπει να πάμε. Βρήκαμε τελικά τρόπο να μεταβούμε την ίδια ημέρα στην Ιταλία για να εκτεθούμε όσο το δυνατόν λιγότερο στον κίνδυνο, αλλά ευτυχώς την παραμονή του αγώνα οι υπεύθυνοι της Ματσεράτα δέχθηκαν τη ματαίωσή του και την κατακύρωση υπέρ τους. Ευτυχώς που δεν ταξιδέψαμε, γιατί την επόμενη μέρα η Ιταλία μπήκε σε καθολική καραντίνα και μπορεί να μέναμε εκεί».
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Τα προβλήματα στο Βέλγιο: «Η Γερμανία είχε κάνει την αρχή και διέκοψε όλα τα πρωταθλήματά της. Αρχικά όταν φούντωσε η πανδημία στη χώρα αναβλήθηκε για δύο εβδομάδες κάθε αθλητική δραστηριότητα και σταματήσαμε τις προπονήσεις. Μετά όμως, όταν είδαν ότι δεν υπάρχει ύφεση, η ομοσπονδία βόλεϊ έστειλε μήνυμα σε όλους τους αρχηγούς των ομάδων να ρωτήσουν τη γνώμη των ξένων παικτών αν ανησυχούμε, αν θέλουμε να επιστρέψουμε στις πατρίδες μας και τι προτείνουμε. Πολλοί δήλωσαν ότι είναι αβέβαιη η κατάσταση. Δεν μπορούσαμε να πάμε καν στο γήπεδο και ζητούσαμε να σταματήσει το πρωτάθλημα. Έτσι στην πρώτη εβδομάδα αποφασίστηκε η διακοπή των πρωταθλημάτων χωρίς την ανακήρυξη πρωταθλητών και όλοι πήγαμε στο σπίτι μας».
Και δεν υπήρξε αντίδραση;
«Η απόφαση πάρθηκε πολύ νωρίς, χωρίς να περιμένουμε την εξέλιξη της πανδημίας. Δεν υπήρχε αντίδραση από κανέναν, ούτε από τη δική μου ομάδα που ήταν το φαβορί για τον τίτλο. Σκέφτηκαν πάνω απ' όλα την υγεία των αθλητών και τη δική τους. Υπήρξε ένα μεγάλο οικονομικό πλήγμα για όλες τις ομάδες και ιδιαίτερα αυτές που διεκδικούσαν το πρωτάθλημα. Χάνουν λεφτά από εισιτήρια, χορηγούς και λοιπά. Ήμασταν δεύτεροι στη βαθμολογία, αλλά είχαμε κατακτήσει το Κύπελλο, είχαμε κερδίσει όλες τις ομάδες της τετράδας, εντός και εκτός έδρας. Απλά είχαμε χάσει κάποια παιχνίδια από κατώτερες ομάδες, γιατί είχαμε δώσει βάρος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ήμασταν το ακλόνητο φαβορί».
Και με τα συμβόλαιά σας;
«Υπήρχαν ομάδες, όπως η δική μας, που είχαν μπροστά τους ακόμη τρεις μήνες αγωνιστικής δραστηριότητας, ως τους τελικούς των πλέι οφ. Το κλαμπ μάς πλήρωσε τον μισό μισθό του Μαρτίου και μας είπαν ότι για το υπόλοιπο διάστημα περιμένουν οδηγίες. Τελικά πρόσφατα μας ανακοίνωσαν ότι θα μπούμε στο ταμείο ανεργίας και θα πάρουμε από 500 έως 800 ευρώ. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει έξτρα οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση».
Πού βρίσκεσαι τώρα;
«Εδώ και δύο εβδομάδες επέστρεψα στην Ελλάδα από τις Βρυξέλλες, όχι με ομαδικό επαναπατρισμό αλλά μόνος μου. Για να μη ρισκάρω την υγεία συγγενικού προσώπου μένω σε άλλο σπίτι σε οικειοθελή καραντίνα. Βγαίνω κάποια βόλτα με τον σκύλο και περιμένω να περάσουν μια-δυο ημέρες ακόμη για να πάω στο σπίτι μου. Ήδη ήμουν στο Βέλγιο σε καραντίνα, γιατί υπήρξε ένα κρούσμα. Αλλά λόγω της παρουσίας μου στο αεροδρόμιο την επέκτεινα. Το αεροδρόμιο ήταν άδειο, λίγες μέρες πριν από τη γενική απαγόρευση των πτήσεων. Η Αegean είχε περιορίσει τις πτήσεις της σε δύο κάθε μέρα και το αεροπλάνο ήταν γεμάτο. Το δυσάρεστο ήταν ότι η απόφαση της διακοπής του πρωταθλήματος πάρθηκε ξαφνικά και δεν προλάβαμε να χαιρετήσουμε τους φίλους μας».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ