Υποχρεωτική η μηνιαία δήλωση ΦΠΑ
«Φρένο» στο φαινόμενο των εποχικών επιχειρήσεων επιχειρεί να βάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

«Φρένο» στο φαινόμενο των εποχικών επιχειρήσεων που «στήνονται» πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν και εξαφανίζονται λίγο πριν τη λήξη της, αρπάζοντας εν τω μεταξύ τον ΦΠΑ που έχουν εισπράξει, επιχειρεί να βάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Με απόφαση του Διοικητή Γιώργου Πιτσιλή, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, κάθε επιχείρηση και κάθε ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος προχωρά σε έναρξη δραστηριότητας από την 1η Απριλίου και μετά, έχει υποχρέωση να υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ κάθε μήνα.
Ολυμπιακός: Ο Ντόρσεϊ και η δύσκολη απόφαση για τους ξένους
Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι επιτηδευματίες τηρούν απλογραφικά βιβλία και πραγματοποιούν φορολογητέες ή απαλλασσόμενες πράξεις με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών εντάσσονται υποχρεωτικά στο καθεστώς μηνιαίας υποβολής ΦΠΑ εφόσον ξεκίνησαν δραστηριότητα από την 1η Απριλίου και μετά.
Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου 2025, το μέτρο επεκτείνεται και σε όσους ξεκίνησαν δραστηριότητα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2024 και 31ης Μαρτίου 2025.
Ωστόσο, μετά την περίοδο της υποχρεωτικής μηνιαίας υποβολής, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια λειτουργίας θα μπορούν να επιστρέψουν στο τριμηνιαίο σύστημα υποβολής ΦΠΑ, εφόσον το επιθυμούν υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ.
Η επιλογή τίθεται σε ισχύ από την 1η ημέρα του μήνα υποβολής της δήλωσης, ενώ δεν μπορεί να ανακληθεί πριν από 12 μήνες.
Επίσης, από την 1η Οκτωβρίου 2025, επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, που υποβάλλουν ΦΠΑ κάθε τρίμηνο, μπορούν να επιλέξουν τη μηνιαία δήλωση. Η αλλαγή γίνεται μέσω της εφαρμογής myAADE και ισχύει από τον μήνα υποβολής, χωρίς δυνατότητα ανάκλησης για 12 μήνες.
Η μεταρρύθμιση αυτή αναμένεται να αλλάξει σημαντικά το φορολογικό περιβάλλον για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων φοροδιαφυγής που παρατηρούνται κυρίως σε:
Επιχειρήσεις – «κομήτες» που λειτουργούν για λίγους μήνες, εισπράττουν ΦΠΑ και κλείνουν χωρίς να τον αποδώσουν.
Νεοσυσταθείσες εταιρείες που εκμεταλλεύονται το τριμηνιαίο σύστημα για να καθυστερούν ή να αποφεύγουν πληρωμές.
Φορολογούμενους – φυσικά πρόσωπα που υπάρχουν ενδείξεις ότι σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Πηγή: ertnews.gr