Σωτήρης Δρίκος για τη μάχη του τίτλου: Τα συν και τα πλην Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και Φοίνικα
Φουντώνει η μάχη του τίτλου στο βόλεϊ με το ντέρμπι Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ. Ο Παναθηναϊκός προηγείται στη βαθμολογία με έναν βαθμό περισσότερο από τον «Δικέφαλο», δύο από τον Ολυμπιακό και πέντε από τον Φοίνικα Σύρου. Ο πρώην ομοσπονδιακός Σωτήρης Δρίκος, που έκανε και πρωταθλητισμό με τον Ολυμπιακό και τον Ηρακλή, κάνει εκτίμηση του μίνι πρωταθλήματος και όχι μόνο...
Συνέντευξη στον ΣΤΕΦΑΝΟ ΛΕΜΟΝΙΔΗ
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 13/3/2022
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Να ξεκινήσουμε από το σύστημα και την κατάργηση των πλέι οφ.
Πρώτα απ’ όλα, είναι δύσκολο να εξηγηθεί στους φιλάθλους, με τη διαίρεση των βαθμών της κανονικής περιόδου διά του δύο, με αποτέλεσμα να γυρίζουν την πλάτη σε κάτι που δεν καταλαβαίνουν. Το πρωτάθλημα χάνει την κορύφωση που έχει όταν φτάνουμε σε 4-5 τελικούς ανάμεσα στις δύο κορυφαίες ομάδες και την τηλεόραση να χτυπάει κόκκινο. Σε πολλά πρωταθλήματα δοκιμάζουν διάφορα συστήματα, αλλά δεν πειράζουν τα πλέι οφ.
Το μίνι πρωτάθλημα απέκτησε ενδιαφέρον με τη νίκη του Παναθηναϊκού στη Θεσσαλονίκη επί του ΠΑΟΚ.
Πράγματι, γιατί διαφορετικά θα ήταν παρωδία και θα τελείωνε πριν ακόμη ξεκινήσει. Ο ΠΑΟΚ είχε την ευκαιρία να αποσπαστεί από τους διώκτες του, αλλά δεν πήρε ούτε βαθμό στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός έχει πλέον το προβάδισμα. Το ντέρμπι Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ είναι καθοριστικό για τη συνέχεια, γιατί ο νικητής θα κυνηγήσει τον Παναθηναϊκό, ενώ ο ηττημένος θα μείνει πίσω.
Ο Παναθηναϊκός είναι δίκαια πρώτος;
Ναι, χάρη στον πολύ καλό Πρωτοψάλτη και το ώριμο παιχνίδι του. Εκμεταλλεύτηκε το κοντό μπλοκ του ΠΑΟΚ με την απουσία του Μπράουν και έπαιξε από το κέντρο του φιλέ. Ο Καλμαζίδης προτίμησε να αφήσει έξω τον Καναδό μετά τον τραυματισμό του Κουμεντάκη, γιατί αυτός ξέρει καλύτερα τα νούμερα των παικτών του στην προπόνηση.
Ναι, αλλά απέτυχε εκ του αποτελέσματος.
Δεν ξέρουμε και δεν θα μάθουμε ποτέ τι θα γινόταν αν έπαιζε με τον Μπράουν. Μια απώλεια παίκτη είναι καθοριστική σε όλες τις ομάδες. Ο Φοίνικας για παράδειγμα κέρδισε τον Παναθηναϊκό χωρίς τον Στάλεκαρ. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε στον Ρέντη χωρίς διαγώνιο και πήρε έναν βαθμό. Όποιος περιορίζει τη ζημιά παίρνει αποτελέσματα.
Ποια τα στοιχεία των τεσσάρων μονομάχων; Δεν υπάρχει βάθος πάγκου σε όλες τις ομάδες.
Ο Φοίνικας έχει μεγαλύτερο βάθος, με αλλαγές σε κεντρικούς, ακραίους και διαγώνιο. Το πρόβλημά του είναι τα πολλά χαμένα σερβίς. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός σε κάθε ματς. Διαθέτει παίκτες με προσωπικότητα και πολύ ψηλούς κεντρικούς, με τον Τζούριτς και τον Κόστα να κάνουν πολλά μπλοκ. Είναι το ατού της ομάδας, μόνο που ο πασαδόρος δεν έχει καλούς αυτοματισμούς μαζί τους. Ο Φοίνικας μπορεί να τους κερδίσει όλους σε ένα παιχνίδι, δύσκολα όμως κάνει πρωταθλητισμό, λόγω και των αντίξοων συνθηκών, τα πολλά ταξίδια. Κι εδώ μπαίνει η λογική της κλήρωσης που πρέπει να εξασφαλίζει ισονομία σε όλες τις ομάδες. Θα μπορούσε να παίζει δύο ματς σε Αθήνα Τετάρτη - Σάββατο και να μην ακολουθείται το πρόγραμμα το πρώτου γύρου στον δεύτερο, αλλά να προσαρμόζεται. Στο NFL για παράδειγμα που παίζουν Βορράς – Νότος, σε αντίθεση με το Ανατολή - Δύση του ΝΒΑ, το πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα. Όταν για παράδειγμα είναι αργία, βάζουν ένα ντέρμπι. Γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς και να δώσουμε καλύτερες συνθήκες στις νησιωτικές ομάδες; Να παίζει Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός για παράδειγμα την 28η Οκτωβρίου. Υπάρχει η Σύρος, μπορεί να ανεβεί και η Σάμος. Να τις βοηθήσουμε. Ο Φοίνικας σε σχέση με τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό κάνει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα παραπάνω και δεν υπάρχουν ίσοι όροι.
Ο ΠΑΟΚ;
Κάνει πολλά αβίαστα λάθη στην επίθεση, πολλά άουτ, έχει τα λιγότερα μπλοκ, αλλά δεν δέχεται εύκολα μπλοκ. Είναι όμως εφικτό να βελτιωθεί.
Ο Παναθηναϊκός;
Είναι ο πιο ισορροπημένος. Έχει τρεις καλούς ακραίους και ο Μπάσης δεν είναι άσχημος κεντρικός, άσε που έχει και καλό σερβίς.
Ο Ολυμπιακός;
Έχει τη χειρότερη επίθεση και το χειρότερο μπλοκ. Έχει όμως έναν από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη, τον Τζουλιάνι.
Ναι, αλλά η πορεία του είναι καθοδική στους συλλόγους. Απολύθηκε στην Τουρκία και στην Πολωνία, παρότι πήρε δύο ασημένια μετάλλια στο Ευρωβόλεϊ.
Η γενιά των Ιταλών προπονητών που βγήκε στην Ευρώπη δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Πρέπει να μάθουν τους ντόπιους παίκτες, να καταλάβουν τις ιδιομορφίες του κάθε πρωταθλήματος, τη μενταλιτέ των παραγόντων. Πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο σταφ που θα βοηθήσει έναν Ιταλό προπονητή που θα έρθει στην Ελλάδα. Να του κάνει πιο εύκολη την προσαρμογή. Και όλοι πλέον βαδίζουν στον ίδιο δρόμο.
Αυτόν που άνοιξε ο Μοντάλι όταν ήρθε στην Ελλάδα.
Πράγματι, όταν ήρθε ο Μοντάλι στον Ολυμπιακό, κοιτάζαμε με ανοιχτό στόμα αυτά που έκανε. Και οι προπονητές αλλά και οι παίκτες που άργησαν να προσαρμοστούν, γι’ αυτό και έχασαν το πρώτο πρωτάθλημα. Τώρα πλέον όλοι βαδίζουν στον ίδιο δρόμο. Μην ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός είχε τότε το καλύτερο δίδυμο που δούλεψε ποτέ στην Ελλάδα. Μοντάλι - Μπερούτο. Ο Μάουρο ήταν βοηθός του, αλλά έκανε σπουδαία καριέρα μετά σε συλλόγους και στην Εθνική. Ίσως ήταν το καλύτερο δίδυμο προπονητών που δούλεψε σε όλα τα σπορ στην Ελλάδα.
Απομυθοποιήθηκαν οι Ιταλοί προπονητές;
Έχουν κοινό τρόπο οργάνωσης και όλοι πλέον αυτόν ακολουθούν. Η πληροφορία και η γνώση διαδίδονται. Ο προπονητής δεν πρέπει να είναι απλός διαχειριστής. Πρέπει να μένει 4-5 χρόνια σε μια ομάδα και να αφήνει το αποτύπωμά του. Για να συμβεί αυτό, τόσο στους συλλόγους όσο και στις εθνικές ομάδες, πρέπει να υπάρχουν τεχνικοί διευθυντές που πέρασαν από την προπονητική. Να γνωρίζουν την παγκόσμια αγορά και να μην πέφτουν στις παγίδες υπερκοστολόγησης των παικτών, όπως έγινε με τον Πέριτς.
Υπάρχουν δώδεκα τέτοιοι στην Ελλάδα;
Όχι βέβαια.
Βελτιώθηκε ο Ολυμπιακός;
Κάποια στιγμή έδειξε ότι τα είχε παρατήσει, αλλά πολλά θα κριθούν στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλα προβλήματα στη συγκρότηση της ομάδας. Με πολλά κενά, είναι κακοστημένος, χωρίς ηγέτη και δύσκολα διορθώνεται μια ομάδα εν μέσω πρωταθλήματος. Του έτυχε και αυτό με τον Έγκλεσκαλνς. Παίκτης με χαρακτήρα, καλό σερβίς και μπλοκ. Ήταν απώλεια.
Ο Πέριτς;
Δεν είναι τόσο κακός όσο φαινόταν. Είναι καλός παίκτης, αλλά δεν είναι ηγέτης. Και ο Μιχαΐλοβιτς είναι ευπαθής
Ναι, αλλά ο Πέριτς έβλεπε από τον πάγκο τον Δαλακούρα.
Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να κερδίζει με τον Δαλακούρα. Ο Δαλακούρας μπορεί να βοηθάει μόνο. Με τον Πέριτς μπορεί να κερδίζει τα ντέρμπι. Τα λεφτά, εξάλλου, πρέπει να παίζουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όσα περισσότερα λεφτά στοιχίζει ένας παίκτης τόσο καλύτερος είναι. Και ο Ολυμπιακός έδειχνε ότι προσπαθεί να τιμωρήσει την επιλογή του όταν έπαιζε ο Δαλακούρας αντί του Πέριτς.
Για το φαινόμενο του Φίλιππου Βέροιας;
Πρέπει να βρεθεί τρόπος να μην παίζουν προβληματικές ομάδες στην επαγγελματική κατηγορία. Κάθε χρόνο έχουμε και μία. Οι οκτώ είναι πολύ λίγες, αλλά και οι δέκα. Καλύτερα είναι οι δώδεκα και το απέδειξε το παράδειγμα του Πήγασου, που απέκλεισε στο Κύπελλο την Κηφισιά και τον ΟΦΗ. Έπρεπε να δοθούν wild cards.
Για τις Εθνικές;
Πολύ καλός ο Αμποντάντζα, αλλά δεν βοηθάει να έρχεται για τρεις μήνες. Ποιος θα καλέσει τις παίκτριες;
Ναι, αλλά πλήρους απασχόλησης θα κόστιζε 200.000 ευρώ. Πού θα τα βρούμε;
Ας μην είναι ξένος. Ας είναι Έλληνας που θα αναλάβει όλο το πακέτο, από την παίδων έως την ανδρών. Αυτό πήγε να κάνει ο Γιώργος Καραμπέτσος με τον Ανδρεόπουλο, αλλά δεν έγινε...
Αυτόν τον ρόλο είχες εσύ στις Εθνικές, αλλά ποια ήταν τα αποτελέσματα;
Καλέσαμε και βγάλαμε παίκτες που αγωνίζονται στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Δεν είναι δικό μου κατόρθωμα, αλλά αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση. Πρέπει να υπάρχει και τεχνικός διευθυντής, με τεχνικές όχι διοικητικές γνώσεις, σε όλες τις ομάδες. Όπως στις άλλες χώρες που προοδεύουν. Οι παράγοντες αγαπούν το άθλημα και τις ομάδες τους, αλλά δεν έχουν τη γνώση.
Υπάρχει και λειψανδρία, ενώ αθλητές όπως οι Φιλίποφ, Τζούριτς, Φράγκος σταμάτησαν σε μικρή ηλικία.
Οι δύο τελευταίοι σταμάτησαν με τρόπο, μπορούσαν όμως να παίζουν ακόμη στην Εθνική. Δεν περισσεύει κανείς και δεν μπορείς να κάνεις ανανέωση κάθε δύο τρία χρόνια. Πρέπει να δουλεύεις σε βάθος δεκαετίας.
Από βόλεϊ γυναικών τι βλέπεις;
Ο Ολυμπιακός έγινε πλέον ανταγωνιστικός με την είσοδο της Άγκοστ. Το βόλεϊ γυναικών δεν είναι όπως των ανδρών, όπου ο ένας ακραίος έχει έφεση στην υποδοχή και ο άλλος στην επίθεση. Στις γυναίκες και οι τρεις ακραίες πρέπει να είναι καλές στην επίθεση. Με την Κόστα ο Ολυμπιακός έπαιζε με δύο λίμπερο. Η μόνη ομάδα που μπορεί να παίξει με ακραία-υποδοχέα είναι εκεί όπου θα υπάρχει η Εγκονού. Και οι τρεις ακραίες πρέπει να ξέρουν να παίζουν την ψηλή μπάλα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ