To Euro της Ισπανίας

Η Ισπανία είναι μακράν η μεγάλη πρωταγωνίστρια του φετινού Euro και μένει να το επιστεγάσει με την κατάκτηση της 4ης ευρωπαϊκής κούπας στην Ιστορία της.

To Euro της Ισπανίας

Έχει... μαλλιάσει η γλώσσα μας να γράφουμε για την Ισπανία και τα κατορθώματα της στο φετινό Euro της Γερμανίας, όμως αυτό συμβαίνει φυσιολογικά, καθώς η φετινή... έκδοση της «ρόχα» είναι ξεχωριστή. Πέρα από το γεγονός ότι έχουν παίξει μακράν την καλύτερη μπάλα στη διοργάνωση, οι Ίβηρες έχουν καταφέρει να το συνδυάσουν και με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η Ισπανία έχει να λέει ότι διάβηκε ξεκάθαρα το πλέον δύσβατο... μονοπάτι για να φτάσει μέχρι τον τελικό του Βερολίνου, καθώς χρειάστηκε να αποκλείσει στα νοκ άουτ δύο άλλα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου: Τη Γερμανία και τη Γαλλία. Μάλιστα, το ματς με τη «μάνσαφτ» χαρακτηρίστηκε -δικαίως θεωρούμε- από πολλούς ως πρόωρος τελικός στη διοργάνωση.

Πέρα από το εξαιρετικό ποδόσφαιρο, η ισπανική ομάδα έχει δείξει και κάτι άλλο σε αυτό το Euro, ένα στοιχείο που ίσως είναι το πιο σημαντικό της «όπλο» στη διεκδίκηση του τίτλου. Η ομάδα του Λουίς Ντε Λα Φουέντε έχει παρουσιάσει θαυμαστή προσαρμοστικότητα, αφού ακόμα και όταν ένα παιχνίδι... στραβώνει, βρίσκει τον τρόπο να το φέρει ξανά στα δικά της μέτρα.

Στον αντίποδα, αντίπαλός της θα είναι η... απέθαντη Αγγλία, η οποία δίχως να έχει πλησιάσει ούτε κατά διάνοια τα ποδοσφαιρικά στάνταρ των Ιβήρων, εντούτοις έχει καταφέρει κουτσά-στραβά να φτάσει μέχρι τον τελικό. Το ατού αυτής της Αγγλίας είναι ότι σε κάθε παιχνίδι σου δίνει την αίσθηση ότι «κάτι θα γίνει» και θα πάρει το αποτέλεσμα που θέλει.

Αναμφίβολα αυτό είναι κάτι σημαντικό στο ποδόσφαιρο, το οποίο ως γνωστόν δεν είναι και το πιο δίκαιο άθλημα στον κόσμο. Ιδίως όταν πρόκειται για ένα ματς «μία κι έξω» όπως είναι ο τελικός ενός Euro. Το θέμα όμως είναι πως αυτό δεν φτάνει για να νικήσεις ένα συγκρότημα όπως το ισπανικό.

Διότι οι «φούριας ρόχας» έχουν αποδείξει κατ' επανάληψη ότι ακόμα και αν «κάτι γίνει» και το ματς δεν πάει όπως το είχαν σχεδιάσει, έχουν τις ικανότητες και τα όπλα για να το φέρουν ξανά στη σωστή... ρότα. Αίσθησή μας είναι ότι οι Άγγλοι μπορεί όντως να «κάνουν κάτι» και να βάλουν δύσκολα στους Ισπανούς, όμως για να φτάσουν στην πολυπόθητη παρθενική ευρωπαϊκή κούπα θα πρέπει να κάνουν... κι άλλα.

Προφανώς στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται και αρκεί μία στιγμή για να καθορίσει ένα ολόκληρο παιχνίδι. Όμως αυτό το Euro είναι της Ισπανίας, από κάθε άποψη, και τους υποστηρίζει-δεν τους υποστηρίζει κανείς, είναι η ομάδα που αξίζει περισσότερο από κάθε άλλη το τρόπαιο. Αυτό που μένει για την κορυφαία ομάδα του τουρνουά είναι το επιστέγασμα, με την κατάκτηση της 4ης ευρωπαϊκής κούπας της Ιστορίας της...