Η κυνική Γαλλία των... αναθυμιάσεων

Η Γαλλία θεωρητικά μπορεί να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης χωρίς να πετύχει γκολ σε ροή αγώνα. Οι Γάλλοι θα είναι πανευτυχείς αν συμβεί, όλοι οι υπόλοιποι όχι...

Η κυνική Γαλλία των... αναθυμιάσεων
Οι Γάλλοι πανηγύρισαν για την πρόκριση, οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά την Ευρώπη όχι και τόσο...

Η Πορτογαλία ήταν το πιο πρόσφατο θύμα της Γαλλίας στη φάση των νοκ άουτ του Euro 2024, ένας αποκλεισμός που ήρθε με τη -σήμα κατατεθέν πια στα γήπεδα της Γερμανίας- γνωστή... νερόβραστη και βαρετή γαλλική συνταγή.

Οι «μπλε» σε ένα ακόμη παιχνίδι απέτυχαν να σκοράρουν σε ροή αγώνα (όχι, δεν «μετράμε» το αυτογκόλ του Βερτόνγκεν από τη στραβοκλωτσιά του Κολό Μουανί), σε ένα ακόμη παιχνίδι προκάλεσαν... βαρεμάρα σε όσους το παρακολούθησαν, σε ένα ακόμη παιχνίδι δεν θύμισαν σε τίποτα την εντυπωσιακή φιναλίστ του Μουντιάλ του 2022.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η ομάδα του Ντεσάν παίζει με... αναθυμιάσεις, έχοντας ξεμείνει πλήρως από καύσιμο εξαιτίας των αμέτρητων αγώνων που έδωσαν οι παίκτες της σε διασυλλογικό επίπεδο μέχρι πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού.

Κι όμως, παρ' όλα αυτά η Γαλλία συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της στο Euro της Γερμανίας. Το καταφέρνει γιατί παρά το οφθαλμοφανές και έντονο ντεφορμάρισμα των παικτών της, παραμένει ποιοτική, έμπειρη και -κυρίως- κυνική.

Όλα αυτά πιστώνονται αναμφίβολα στον Ντιντιέ Ντεσάν, ο οποίος γνωρίζοντας ότι διαθέτει μια ομάδα γεμάτη κουρασμένους ποδοσφαιριστές, εντούτοις έχει βρει την απαιτούμενη συνταγή προκειμένου να την κάνει να προχωρά, έστω και... ασθμαίνοντας.

Δεν γνωρίζουμε μέχρι πού θα φτάσει αυτή η Γαλλία. Θεωρητικά, μπορεί να σηκώσει και την κούπα χωρίς να έχει πετύχει γκολ σε ροή αγώνα. Αν συμβεί, οι Γάλλοι θα είναι πανευτυχείς, όμως δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για... όλους τους υπόλοιπους.