Euro: «Κλειδώνουν» οι 8 των προημιτελικών

Η Ρουμανία αντιμετωπίζει την Ολλανδία στο πρώτο σημερινό παιχνίδι της φάσης των «16» του Euro 2024 στο Μόναχο (19.00), πριν η Αυστρία αντιμετωπίσει την Τουρκία στη Λειψία (22.00). 

Euro: «Κλειδώνουν» οι 8 των προημιτελικών

Η φάση των «16» του Euro 2024 ολοκληρώνεται σήμερα (2/7) με τη Ρουμανία να θέλει να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην Ιστορία της ποδοσφαιρικής της σχέσης με την Ολλανδία και την Τουρκία να ελπίζει να σβήσει τη μνήμη της τελευταίας της συνάντησης με την Αυστρία.

19.00: Ρουμανία-Ολλανδία (Μόναχο)

«Αυτή η νέα γενιά γράφει τη δική της ιστορία», δήλωσε ο τερματοφύλακας Φλορίν Νίτσα μετά την ισοπαλία 1-1 με τη Σλοβακία, που έφερε τη Ρουμανία στη νοκ-άουτ φάση ενός μεγάλου τουρνουά για πρώτη φορά μετά το Euro 2000. Ωστόσο, η φρέσκια φουρνιά του Έντουαρντ Ιορντανέσκου αντιμετωπίζει ένα παλιό πρόβλημα: πώς να ξεπεράσει την Ολλανδία. Έχουν κερδίσει μόλις ένα από τα 14 παιχνίδια τους απέναντι στους Ολλανδούς (Ι3 Η10) και έχασαν τη μοναδική προηγούμενη αναμέτρησή τους στα τελικά του Euro με 2-0 το 2008. Ωστόσο, ο αμυντικός Μπόγκνταν Ρακοβιτσάν συνόψισε το θετικό κλίμα όταν δήλωσε: «Οι Ολλανδοί είναι δυνατοί, αλλά πρέπει να πιστέψουμε στους εαυτούς μας».

Η Ολλανδία τερμάτισε τρίτη στον τέταρτο όμιλο, μετά την ήττα με 3-2 από την Αυστρία, η οποία οδήγησε την ομάδα σε κάποιες αναζητήσεις. «Ίσως υπερεκτιμούμε τους εαυτούς μας», δήλωσε ο αρχηγός Βίρτζιλ Φαν Ντάικ. Ακόμα κι έτσι, έχοντας εντυπωσιάσει απέναντι στην Πολωνία και τη Γαλλία, οι παίκτες του Ρόναλντ Κούμαν έχουν δεχτεί την κριτική και ο Φαν Ντάικ δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί για το τι μπορεί να συμβεί μετά τον αγώνα με τη Ρουμανία. «Είμαστε ταπεινοί και δεν κοιτάμε παραπέρα», δήλωσε ο αρχηγός των «οράνιε». «Δεν λέμε τίποτα για τη δική μας πλευρά της κλήρωσης. Δεν θα υποτιμήσουμε κανέναν. Πρέπει να εμφανιστούμε την Τρίτη».

22.00: Αυστρία-Τουρκία (Λειψία)

Η Αυστρία μπήκε στα τελικά της διοργάνωσης ως μια πιθανή ομάδα-έκπληξη και ανταποκρίθηκε σε αυτόν τον τίτλο, καθώς με διαδοχικές νίκες επί της Πολωνίας και της Ολλανδίας έστειλε την ομάδα του Ραλφ Ράνγκνικ στη φάση των «16» με το κεφάλι ψηλά. Το πνεύμα στην ομάδα ήταν καθ' όλη τη διάρκεια ρεαλιστικό αλλά θετικό, και ο Φλόριαν Γκρίλιτς αποκάλυψε ότι ο προπονητής τους έχει βρει ακόμη και έναν πρωτότυπο τρόπο να εξασκείται στα πέναλτι σε περίπτωση πέναλτι. «Κάθε γκολ στην προπόνηση πρέπει να επιβεβαιώνεται με την εύστοχη εκτέλεση ενός πέναλτι», δήλωσε ο μέσος. «Διαφορετικά δεν μετράει».

Η χαρά της Τουρκίας για την πρόκριση στη φάση των ομίλων ήταν εμφανής, με τον Τσενκ Τοσούν να πετυχαίνει το νικητήριο τέρμα στις καθυστερήσεις εναντίον της Τσεχίας την 3η αγωνιστική, που έφερε την ομάδα του Βιντσέντζο Μοντέλα στην πρώτη της νοκ άουτ φάση μετά από οκτώ χρόνια. Ωστόσο, καθώς πανηγύριζε για την πρόκριση στα νοκ-άουτ που θα παίξει με την Αυστρία, ο Τοσούν δεν ξέχασε το φιλικό των ομάδων στη Βιέννη τον Μάρτιο, στο οποίο ο Μίχελ Γκρέγκοριτς σημείωσε χατ-τρικ για τους γηπεδούχους. «Έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς με την Αυστρία - χάσαμε 6-1», δήλωσε ο 33χρονος. «Δεν θα κάνουμε τα ίδια λάθη αυτή τη φορά».