Euro 2024: Οι ιδιαιτερότητες και η πρωτιά της Γερμανίας ως διοργανώτριας

Κι όμως, αυτή θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η Γερμανία διοργανώνει μόνη της τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος! Οι ιδιαιτερότητες, η... Δυτική και Ανατολική Γερμανία και η «Red Bull Arena» της Λειψίας.

Euro 2024: Οι ιδιαιτερότητες και η πρωτιά της Γερμανίας ως διοργανώτριας

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου έχει ήδη διεξαχθεί 16 φορές στο παρελθόν, όμως σε καμία εξ αυτών η Γερμανία δεν ήταν η διοργανώτρια χώρα, όσο παράξενο κι αν ακούγεται!

Για την ακρίβεια, το Euro του 1988 είχε πραγματοποιηθεί πράγματι σε γερμανικά γήπεδα, όμως επρόκειτο για αυτά της Δυτικής Γερμανίας, καθώς η ενοποίηση της χώρας θα ερχόταν έναν χρόνο αργότερα, το 1989.

Η έτερη φορά που αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είχαν διεξαχθεί επί γερμανικού εδάφους ήταν στο ακριβώς προηγούμενο Euro, αυτό του 2020, το οποίο ήταν και... πολυεθνικό, καθώς τα παιχνίδια είχαν γίνει σε πολλές χώρες.

Τότε η Γερμανία είχε φιλοξενήσει τέσσερις αγώνες για τη διοργάνωση, οι οποίοι είχαν πραγματοποιηθεί στο Μόναχο. Ποτέ ξανά στο παρελθόν, όμως, η ενοποιημένη Γερμανία δεν είχε την... τιμητική της διοργανώνοντας «σόλο» ένα Ευρωπαϊκό.

Αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά φέτος, με τη σέντρα του Euro 2024 να είναι προγραμματισμένη σε λίγες μέρες. Άλλη μια ιδιαιτερότητα της φετινής διοργάνωσης αφορά την πάλαι ποτέ Ανατολική Γερμανία, καθώς ποτέ άλλοτε δεν είχαν γίνει παιχνίδια εκεί για το Ευρωπαϊκό.

Αυτό αλλάζει φέτος, καθώς μεταξύ των γηπέδων που επιλέχθηκαν για το Euro 2024 είναι και αυτό της Λειψίας, η περίφημη «Red Bull Arena» χωρητικότητας 42.600 θεατών και πρώην «Κεντρικό Στάδιο Λειψίας». Το συγκεκριμένο γήπεδο θα χρησιμοποιηθεί για τρία ματς της φάσης των ομίλων για ένα στη φάση των «16».