Καρύταινα: Το «Τολέδο της Ελλάδας»

Πέτρινα αρχοντικά, βυζαντινές εκκλησίες, γεφύρια και το εντυπωσιακό κάστρο πάνω στον βράχο δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό στην Καρύταινα, το μεσαιωνικό χωριό της Αρκαδίας

Καρύταινα: Το «Τολέδο της Ελλάδας»

Στο νοτιοδυτικό άκρο της ορεινής Αρκαδίας, 55 χλμ. από την Τρίπολη και 20 χλμ. από τη Μεγαλόπολη, βρίσκεται ένας από τους πιο γραφικούς και ιστορικούς οικισμούς της Πελοποννήσου. Χτισμένη στην πλαγιά ενός βράχου, σε υψόμετρο περίπου 550 μέτρων, η Καρύταινα αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι στην περιοχή.

Πέτρινα σπίτια (πολλά από τα οποία είναι του 19ου αιώνα) με τη χαρακτηριστική αρκαδική αρχιτεκτονική, λιθόκτιστα δρομάκια, βυζαντινές εκκλησίες, τοξωτά γεφύρια και το περίφημο κάστρο του 13ου αιώνα στην κορυφή του βράχου, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη σε αυτόν τον κηρυγμένο παραδοσιακό οικισμό που διατηρεί το χρώμα της μεσαιωνικής καστροπολιτείας. Ο Νίκος Καζαντζάκης, στο «Ταξιδεύοντας στο Μοριά», είχε χαρακτηρίσει την Καρύταινα το «Τολέδο της Ελλάδας».

Το μεσαιωνικό χωριό-κόσμημα της Αρκαδίας

Αυτό το χωριό κουβαλά μία μακρά ιστορία. Η Καρύταινα αναφέρεται για πρώτη φορά τον 13ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα. Την περίοδο αυτή υπήρξε πρωτεύουσα μίας από τις βαρωνίες των Φράγκων. Τα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας, τη βαρωνία της την κατείχε η οικογένεια των Ντε Μπρυγιέρ (ή Ντε Μπριέλ). Στην οικογένεια αυτή αποδίδεται και η κατασκευή του κάστρου της Καρύταινας.

Το εντυπωσιακό και ισχυρό κάστρο της Καρύταινας που χτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα προσέδωσε στην πόλη στρατηγική σημασία και την ασφάλισε αποτελεσματικά. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν τα ερείπια της αρχαίας Βρένθης που ήταν χτισμένη στην ίδια τοποθεσία.

Αργότερα, η Καρύταινα πέρασε στην εξουσία του Δεσποτάτου του Μορέως, καθώς το 1320 εξαγοράστηκε από τον Ανδρόνικο Β' Παλαιολόγο, ενώ από το 1461 κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς. Στην Τουρκοκρατία παρέμεινε σημαντικό εμπορικό κέντρο, που απελευθέρωσαν το 1821 οι Έλληνες.

Το ορμητήριο του Κολοκοτρώνη και το «γεφύρι του πεντοχίλιαρου»

Κατά την Επανάσταση του ’21, η Καρύταινα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης οχύρωσε το κάστρο, έχτισε σπίτι και εκκλησία μέσα σε αυτό και το χρησιμοποίησε από το 1826 ως ορμητήριό του κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιμπραήμ αλλά και ως καταφύγιο των αμάχων.

Όποιος θυμάται τα παλιά πεντοχίλιαρα, είχαν στην μπροστινή όψη τον Κολοκοτρώνη, ενώ στην πίσω όψη απεικονιζόταν η Καρύταινα και ένα από τα κορυφαία της αξιοθέατα: το ιστορικό πέτρινο γεφύρι με τη μικρή βυζαντινή εκκλησία, στη δυτική του πλευρά, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου.

Το κάστρο της Καρύταινας

Το κύριο και πιο γνωστό αξιοθέατο της Καρύταινας είναι το κάστρο της, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου πάνω από τον οικισμό. Χτίστηκε από τον Γάλλο Γοδεφρείδο ντε Μπριγέρ και υπήρξε ένα από τα πιο αξιόλογα φρούρια της Πελοποννήσου κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Το μήκος του ξεπερνά τα 110 μ. και το πλάτος του τα 40. Τα τείχη του φτάνουν σε ύψος μέχρι τα 7 μέτρα και σε πλάτος μέχρι τα δύο. Η θέα από εδώ προς την πεδιάδα της Μεγαλόπολης είναι καταπληκτική. Αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο πίσω μέρος του κάστρου με τις σπάνιες βυζαντινές αγιογραφίες. Γνωστή είναι και η Εκκλησία της Παναγιάς στο κάστρο που αποτελεί κτίσμα του 11ου με 12ο αιώνα.

Δραστηριότητες

Κοντά στην Καρύταινα ρέει ο ποταμός Αλφειός, που μαζί με τον Λούσιο είναι ιδανικοί για rafting. Εάν πάλι προτιμάτε την πεζοπορία, μπορείτε να απολαύσετε διάφορες διαδρομές στο φαράγγι του Λούσιου. Η ομορφιά του τοπίου και τα αξιοθέατα της περιοχής κάνουν την Καρύταινα ιδανικό προορισμό για Σαββατοκύριακο και εναλλακτική βάση για περιηγήσεις στην ορεινή Αρκαδία.

Πηγή: travelgo.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110