Ρήνεια: Το νησάκι δίπλα στη Μύκονο με τις υπέροχες ερημικές παραλίες!

Ένα άγνωστο στους πολλούς, παραδεισένιο νησί βρίσκεται δίπλα στη Μύκονο και απέναντι ακριβώς από τη Δήλο.

Ρήνεια: Το νησάκι δίπλα στη Μύκονο με τις υπέροχες ερημικές παραλίες!

Η Ρήνεια, ένα μικρό νησί με παρθένες παραλίες, παραμένει άγνωστη στους πολλούς, παρά την εγγύτητά της με τη διάσημη Μύκονο. Είναι νησάκι ακατοίκητο, με έκταση 14 τ.χλμ. και ακτογραμμή μήκους 43 χλμ., που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από τη Δήλο, το ιερό νησί των αρχαίων Ελλήνων.

Η Ρήνεια είναι η «μεγάλη αδερφή» της Δήλου (τα δυο νησιά μαζί συνήθως αποκαλούνται από τους ντόπιους «Δήλες»), από την οποία χωρίζεται με ένα μικρό στενό. Το νησί απαρτίζεται από δύο τμήματα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με έναν ισθμό.

Σε αυτό το νησάκι, στην καρδιά των Κυκλάδων, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Εδώ υπάρχουν μόνο μερικά ξωκλήσια και διάσπαρτες αγροικίες. Χωρικοί καλλιεργούν τις «παρτίδες» που νοικιάζουν από τον Δήμο Μυκόνου.

Όσοι διαθέτουν δικό τους σκάφος θα βρουν στη Ρήνεια πολύ όμορφες, μοναχικές και αμμουδερές παραλίες, όπως η Αμπέλια, η Λιά, τα Στενά και η Γλυφάδα. Εναλλακτικά, μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το νησί με μια θαλάσσια εκδρομή που συνδυάζεται με την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου.

Ένα νησί με πλούσια ιστορία

Η Ρήνεια έχει ίχνη κατοίκησης από την 5η χιλιετία π.Χ. Παρά το γεγονός ότι η Ρήνεια είναι μεγαλύτερη, ιστορικά ήταν πάντα στη σκιά της μικρότερης, γειτονικής Δήλου. Το 530 π.Χ. ο τύραννος Πολυκράτης της Σάμου κατέλαβε το νησί και το αφιέρωσε στο ιερό του Απόλλωνα της Δήλου. Όταν οι Αθηναίοι επέβαλαν την κάθαρση στο νησί της Δήλου, κατά τα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου και αποφάσισαν να μην γεννιέται και να μην πεθαίνει κανείς στο ιερό νησί, η Ρήνεια μετατράπηκε σε απέραντη νεκρόπολη. Παράλληλα στο νησί λειτουργούσε και θεραπευτήριο στο οποίο κατέληγαν οι βαριά άρρωστοι που δεν επιτρεπόταν πλέον να παραμένουν στη Δήλο. Μετά την παρακμή της Δήλου η Ρήνεια εγκαταλείφθηκε.

Πηγή: travelgo.gr