Άγιος Γεώργιος Νηλείας: Με θέα στον Παγασητικό που κόβει την ανάσα
Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας του Νομού Μαγνησίας είναι παλαιό κεφαλοχώρι του Πηλίου. Βρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο 700 μ. περίπου σε μία αμφιθεατρική τοποθεσία με θέα τον Παγασητικό, περίπου 20 χλμ. ανατολικά από τον Βόλο, ανάμεσα στον Άγιο Βλάσιο και τις Πινακάτες.
Σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας χτίστηκε περί τον 15ο αιώνα από βοσκούς που βρήκαν σε έναν θάμνο την εικόνα του στρατηλάτη αγίου. Οι δύο βοσκοί έχτισαν εκκλησία προς τιμή του αγίου και γύρω από την εκκλησία χτίστηκε το ομώνυμο χωριό. Στον Άγιο Γεώργιο υπάρχει και δεύτερη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Αθανάσιο, την οποία έκτισε ο μάστορας Δήμος Ζηπανιώτης ή Ζαπανιώτης το 1795 και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα.
Επειδή οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν βοσκοί και επειδή ο χειμώνας είναι βαρύς στο υψόμετρο όπου είναι χτισμένο το χωριό οι Αϊγιωργείτες είχαν τη συνήθεια να διαμένουν στον Άγιο Γεώργιο το καλοκαίρι και τον χειμώνα να κατεβαίνουν στα καλύβια τους που είχαν σε χαμηλότερα σημεία (Αγία Τριάδα, Άνω Γατζέα και Κάτω Γατζέα). Ακόμα και η κοινοτική Αρχή μετακόμιζε δύο φορές τον χρόνο: στις 10 Απριλίου το κοινοτικό κατάστημα ανέβαινε στον Άγιο Γεώργιο και στις 10 Νοεμβρίου κατέβαινε στην Άνω Γατζέα. Η συνήθεια αυτή διατηρήθηκε μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα, όταν και η Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου διαλύθηκε.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου ξεσηκώθηκαν αλλά το 1822, ο Δράμαλης κατέπνιξε την επανάσταση και έκαψε το χωριό. Για τον λόγο αυτό τα πιο παλαιά σπίτια του χωριού, όσα διασώζονται, είναι του ύστερου 19ου αιώνα Το προσδιοριστικό προσωνύμιο «Νηλείας» μπήκε στην ονομασία του χωριού με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, όταν συστάθηκε ο Δήμος Νηλείας Η Νηλεία ήταν αρχαία πόλη που βρίσκονταν πιθανότατα κοντά στον σημερινό Βόλο.
Το χωριό γνώρισε ιδιαίτερη ακμή από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας, χώρος εύφορος και με πολλά νερά, πλούτισε από την παραγωγή και το εμπόριο ελαιών και μήλων. Πολύ χρήμα εισέρεε επίσης από Αϊγιωργείτες που είχαν ξενιτευτεί στην Αίγυπτο και αλλού. Κατά την περίοδο της Κατοχής και κατά τον κατοπινό Εμφύλιο Πόλεμο το χωριό γνώρισε δύσκολες ημέρες. Πολλοί κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν εξαιτίας των επιδρομών των Γερμανών και της παρουσίας ντόπιων αντάρτικων ομάδων.
Με το τέλος του Εμφυλίου ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας άρχισε να παρακμάζει. Πολλοί κάτοικοί του σταμάτησαν την μετακόμιση για να μείνουν μόνιμα πλέον στους χαμηλότερους οικισμούς της ίδιας κοινότητας. Σήμερα στον Άγιο Γεώργιο διαμένουν λίγοι κάτοικοι αλλά πολλά σπίτια έχουν αναστηλωθεί από πλούσιους ξένους που τα χρησιμοποιούν ως εξοχικές κατοικίες.
Το Θέατρο «Αλώνι» στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας: Οι λιθόκτιστες κερκίδες του έχουν θέα τον Παγασητικό.
Λίγο έξω από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, στο παλιό αλώνι του χωριού, υπάρχει και το υπαίθριο Θέατρο «Αλώνι», το οποίο ιδρύθηκε το 1995 με στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής του Πηλίου. Στο μοναδικό αυτό υπαίθριο διαμορφωμένο θέατρο του Νομού Μαγνησίας κάθε καλοκαίρι παρουσιάζονται σημαντικές θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες.
Επίσης, στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας βρίσκεται η περίφημη Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου, μία εκ των μεγαλυτέρων γυναικείων μοναστηριών στον Ελλαδικό χώρο, με πλούσια δραστηριότητα και δικό της ραδιοφωνικό σταθμό με μεγάλη εμβέλεια για τα δεδομένα της επαρχίας.
Αποτελεί το ορεινότερο χωριό του Πηλίου, σε υψόμετρο που φτάνει τα 700 μέτρα και φημίζεται για την συγκλονιστική θέα του στον Παγασητικό ενώ έχει μια από τις πιο όμορφες πλατείες χωριού στην Ελλάδα.
Η ζωή εδώ κινείται σε ρυθμούς ήρεμους, όσο τα γραφικά καλντερίμια δίνουν παλμό στην καθημερινότητα. Πλατάνια, καστανιές, ελιές, μηλιές, σπάνιας ομορφιάς νεοκλασικά τα περισσότερα από τα οποία έχουν μετατραπεί σε φιλόξενους ξενώνες, γραφικά μονοπάτια και καθαρός αέρας συνθέτουν τον πρόλογο στα όσα θα κάνουν το χωριό αγαπημένο σας.
Πώς να πάτε
Από το Βόλο ακολουθείτε το δρόμο προς Αγριά και μετά από περίπου 11 χιλιόμετρα βλέπετε πινακίδα προς Άγιο Γεώργιο. Υπολογίστε πως μετά το Βόλο θα χρειαστείτε ένα μισάωρο οδήγησης.
Απο εδώ άλλωστε είναι η αφετηρία τεσσάρων σηματοδημένων πεζοπορικών διαδρομών. Πρώτη σας επιλογή είναι το μονοπάτι Aγιος Γεώργιος – Aνω Λεχώνια, μια μικρή σχετικά ανάβαση μήκους περίπου 7 χλμ, διάρκειας περίπου 3 ωρών που φυσικά θα σας αποζημειώσει με τη θέα προς τον Παγασητικό και τη διαδρομή πάνω σε μονοπάτια και καλντερίμια. Στο ίδιο κλίμα είναι και το μονοπάτι Άγιος Γεώργιος – Κάτω Γαντζέα. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μία από τις διαδρομές Άγιος Γεώργιος – Αγριόλευκες (12χλμ. – 4 ώρες), και Άγιος Γεώργιος – Τσαγκαράδα (14χλμ. – 4 ώρες) όπου και θα διασχίσετε πυκνά δάση οξυάς, θα συναντήσετε ρεματιές ενώ ο δρόμος θα είναι κυρίως, καλντερίμια, μονοπάτια και δασικός δρόμος. Για όσους θέλουν να κάνουν απλά ένα περίπατο στα καλντερίμια του χωριού, να γεμίσουν από εικόνες πλούσιας βλάστησης, χωρίς όμως να απομακρυνθούν, συνιστάτε το λιθόστρωτο μονοπάτι προς τον Άγιο Λαυρέντη (διαδρομή 1 ώρας). Οι λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού έχουν επίσης την ευκαιρία να επιδοθούν σε ιππασία στα γειτονικά λειβάδια, να κάνουν βόλτες με ποδήλατα του βουνού σε αγροτικούς δρόμους και τα γύρω ορεινά, ή να διαλέξουν μια από τις διαδρομές για τα 4×4.