Γειά σου Προύσα παινεμένη και στον κόσμο ξακουσμένη...
Η Προύσα απέχει μόλις 161 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη και 296 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη.
Δυο τρόποι υπάρχουν για να επισκεφτείτε την Προύσα, είτε με αεροπλάνο για Κωνσταντινούπολη και από εκεί οδικώς σε μιάμιση ώρα, είτε από την Αλεξανδρούπολη από τη νέα γέφυρα της Καλίπολης.
Η Προύσα είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης Περιφέρειας Προύσας στη Βορειοδυτική Τουρκία. Με πληθυσμό 2.562.828 κατοίκους , είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η πόλη είναι γνωστή για τα χιονοδρομικά κέντρα του όρους Ουλού (= Όλυμπος της Μυσίας), τα μαυσωλεία των Οθωμανών Σουλτάνων, και την εύφορη πεδιάδα που την περιβάλλει. Η πόλη κατέχει σημαντική θέση στην γαστρονομία της Τουρκίας, όχι μόνον για τις σπεσιαλιτέ της (İskender Kebap = που πήρε το όνομά του από τον δημιουργό του Ισκεντέρ Ισκεντερόγλου), αλλά και για την ζαχαροπλαστική της: ξεχωριστή θέση έχουν τα "μαρόν-γκλασέ", δηλαδή ζαχαρωμένα κάστανα (Kestane Şekeri), ενώ η αλυσίδα Καφκάς είναι από τα πιο παλιά ζαχαροπλαστεία.
Η πόλη είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική της. Υπάρχουν πολλά όμορφα και σημαντικά κτήρια: Το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, αρχαιολογικό μουσείο, το Ουλού Τζαμί κ.ά. Εδώ επίσης βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα τεμένη της Τουρκίας, το Πράσινο Τζαμί (Yeşil Camıı).
Η Προύσα είναι η καρδιά της Τουρκικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου η Ιταλική FIAT και η Γαλλική Renault έχουν τα εργοστάσια τους. Τα μοντέλα της FIAT και της Alfa Romeo κατασκευάζονται από την Tofaş. Γι αυτό το λόγο μέτακόμισαν στην Προύσα περίπου 30.000 μουσουλμάνοι από την Θράκη και ιδιαίτερα από την Κομοτηνή.
Η Προύσα έχει ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, το Πανεπιστήμιο Ουλουντάγ, το οποίο έχει Ιατρική Σχολή, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Γεωπονική Σχολή, Αρχιτεκτονική Σχολή, Σχολή Εκπαίδευσης, Νομική Σχολή, Σχολή Τεχνών και Επιστημών, Θεολογική Σχολή, Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών.
Κάθε χρόνο, το Πανεπιστήμιο Ουλουντάγ διοργανώνει το μεγαλύτερο φοιτητικό φεστιβάλ της χώρας, με ομιλίες και πολλές εκδηλώσεις. Επίσης δυτικά της Προύσας (προάστιο) βρίσκεται η Ακαδημία της Τουρκικής Αστυνομίας και Στρατοχωροφυλακής.
Επίνειο της Προύσας είναι τα Μουδανιά που βρίσκονται ακριβώς βόρεια. Στην ενδιάμεση απόσταση δυτικά της εθνικής οδού βρίσκεται το αεροδρόμιο της Προύσας.
Η Προύσα υμνήθηκε μέσα από τα ρεμπέτικα, περισσότερο για το «προυσαλιό» το καλύτερο χασίσι στην Τουρκία.
Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια στην περιοχή έδρασαν σημαντικές θεολογικές μορφές επισκόπων όπως ο Άγιος Πατρίκιος (3ος αι.) και ο Άγιος Τιμόθεος (4ος αι.). Εξελίχθηκε σε μεγάλη και σημαντική πόλη κατά την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ενώ ήταν η δυτική εσχατιά του δρόμου του μεταξιού. Το 1326 έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, και ανακηρύχθηκε σε πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μέχρι την κατάληψη της Αδριανούπολης το 1365, η Προύσα κατείχε εξέχουσα διοικητική θέση στην Αυτοκρατορία.
Ο Αλγερινός μαχητής Αμπντ Αλ Καντίρ βρήκε καταφύγιο στην πόλη, ενώ ο γνωστός ακόλουθος του Σουφισμού Ισμαήλ Χακκί Μπουρσεβί έχει ενταφιαστεί στην Προύσα. Ο Έλληνας αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος, ο Έλληνας θεατρικός σκηνοθέτης Κάρολος Κουν και η πρώτη γυναίκα πιλότος πολεμικού αεροπλάνου της Τουρκίας, Σαμπιχά Γκιοκτσέν, ήταν Προυσιώτες.
Στην Προύσα ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 2018 κόντρα στην Μπρούσα το Τσάλεντζ Καπ βόλεϊ γυναικών, ενώ την προηγούμενη χρονιά, το έχασε από την ίδια ομάδα.