Το κύμα ακρίβειας μείωσε τις πωλήσεις των smartphones
Στη σκιά της οικονομικής αβεβαιότητας και των πληθωριστικών πιέσεων κινείται η ευρωπαϊκή αγορά των smartphones. Το πρόσημο στην Ευρώπη ήταν αρνητικό το πρώτο τρίμηνο του 2023, με την πτώση να είναι, ωστόσο, ηπιότερη έναντι αυτής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι πωλήσεις smartphones στη δυτική Ευρώπη, τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, μειώθηκαν κατά 9,4%, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, που συνιστά τη μικρότερη πτώση από όλες τις επιμέρους αγορές του πλανήτη.
Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, η ευρωπαϊκή αγορά smartphones βρέθηκε το πρώτο τρίμηνο αντιμέτωπη με δυσμενείς παράγοντες, όπως η υποτονική ζήτηση, τα υψηλά αποθέματα, ο πληθωρισμός και οι μακροοικονομικές αβεβαιότητες. Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στα ταξίδια και στην ψυχαγωγία έναντι των αγορών smartphones. «Ο κλάδος διέρχεται μια περίοδο εκκαθάρισης των αποθεμάτων. Οι παράγοντες της αγοράς παραμένουν προσεκτικοί, εφαρμόζοντας μια συντηρητική προσέγγιση έναντι των αποθεμάτων, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις», τονίζει η International Data Corporation (IDC).
Στην παγκόσμια αγορά, το πρόσημο ήταν αρνητικό κατά 14,6% το α΄ τρίμηνο του 2023, ενώ σε ανεπτυγμένες αγορές, όπως οι ΗΠΑ, η πτώση συγκρατήθηκε στο 11,5%. Στην Κίνα η μείωση ήταν της τάξης του 12%. Στον αντίποδα, οι αναδυόμενες αγορές σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 17%-20%. Παγκοσμίως, τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους πωλήθηκαν 268,6 εκατ. συσκευές, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από την IDC, που περιέχονται στο «Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker». Αυτή η υποχώρηση σηματοδοτεί το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης. Και αν και είναι μεγαλύτερη από το 12,7% που είχε προβλεφθεί αρχικά, τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη στους αναλυτές. Εκτός απρόβλεπτων καταστάσεων, η IDC αναμένει ότι η αγορά θα περάσει σε θετικό έδαφος το γ΄ τρίμηνο του 2023 και σε υγιή διψήφια ανάπτυξη μέχρι το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης.
«Ενώ είμαστε αισιόδοξοι για την ανάκαμψη μέχρι το τέλος του έτους, έχουμε ακόμη 3-6 δύσκολους μήνες μπροστά μας. Ολοι οι κρίκοι της αλυσίδας αγωνιούν για το πότε ακριβώς θα αλλάξει η κατάσταση και θέλουν να είναι οι πρώτοι που θα οδηγήσουν το κύμα της ανάκαμψης. Ωστόσο, είναι μια δύσκολη κατάσταση. Οποιος μπει πολύ νωρίς θα πνιγεί από το υπερβολικό απόθεμα», αναφέρει η IDC.
Πηγή: Kathimerini.gr